Canicula face primele victime. Doi bărbaţi au murit din cauza căldurii SUFOCANTE

Canicula a ucis deja doi români. Un tânăr de 23 de ani care lucra pe santierul drumului judetean Baia Sprie–Barsana a suferit un stop cardio-respirator si nu a mai putut fi readus la viaţă prin manevrele de resuscitare. Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures au mers la fata locului si au deschis o ancheta. Vineri, un bărbat din judeţul Brăila a căzut şi el secerat de căldura sufocantă şi şi-a pierdut viaţa.

RomaniaTV.net
24 iul. 2015, 08:49
Canicula face primele victime. Doi bărbaţi au murit din cauza căldurii SUFOCANTE

Dupa mai multe zile in care judetul Maramures a fost lovit de canicula, joi s-a intamplat si prima tragedie, scrie emaramures.ro. Un muncitor de 23 de ani a murit în timp ce lucra pe şantier, ancheta deschisă de ITM urmând să stabilească dacă decesul a survenit din cauza oboselii acumulate în zilele în care a lucrat în caniculă, dacă angajatorul a luat toate măsurile ce se impun în asemenea condiţii sau dacă suferea de o afecţiune medicală mai veche.

Citeşte şi Vreme de COŞMAR în următoarele trei zile: COD PORTOCALIU şi GALBEN de CANICULĂ

Bărbatul era din Botosani şi, după ce i s-a făcut rău, colegii săi au sunat disperati la 112 si au cerut ajutor medicilor. Un echipaj de Terapie Intensiva Mobila SMURD a plecat spre localitatea Sisesti, locul unde s-a produs evenimentul şi a inceput manevrele de resuscitare. Cu toate eforturile depuse de medici, muncitorul nu a mai putut fi salvat.

Politistii impreuna cu reprezentantii ITM Maramures au deschis o ancheta pentru a stabili circumstantele in care muncitorul şi-a pierdut viata.

Un mort şi la Brăila

Un bărbat în vârstă de 64 de ani a fost ucis de canicula in satul Filipesti, comuna Sudila-Gaiseanca. Barbatul, cunoscut cu probleme cardiace,  a cazut pe strada, in timp ce se intorcea de la magazin.

Vreme de COŞMAR în următoarele trei zile: COD PORTOCALIU şi GALBEN de CANICULĂ

Ministerul Sănătății recomandă populației să asculte sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 și 18,00, pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme.

MS subliniază într-un comunicat că în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 — 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 — 20 de minute.

Medicii sfătuiesc populația să consume în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar cu apă.

„Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine să facem dușuri călduțe, fără a ne șterge de apă, iar dacă avem aer condiționat aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală”, se precizează în comunicatul de presă.

SITUAŢIE CRITICĂ în mai multe localităţi din ţară. Oamenii au rămas fără apă potabilă din cauza caniculei

MS arată că, dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.

„Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) și aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate”, recomandă MS.