Carantină în România. Lista localităţilor şi oraşelor care intră în noiembrie pe harta roşie. Ce activităţi sunt interzise

Carantină în România. Ţara noastră reuşeşte să depăşească record după record în ceea ce priveşte criza sanitară. Paturile de la ATI sunt arhipline, iar numărul infectărilor cu coronavirus se apropie cu repeziciune de 8.000 de cazuri. Nici în ceea ce priveşte mortalitatea nu stăm mai bine, ultimul bilanţ arată că pragul de 7.000 de decese a fost depăşit.

RomaniaTV.net
04 nov. 2020, 20:34

Carantină în România. La propunerea Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență din Cluj, Timiș și Sălaj, comandantul acțiunii, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a semnat ordinele de carantinare zonală pentru următoarele localități:

– Gherla din județul Cluj;

– Becicherecu Mic, Dudeștii Noi, Dumbrăvița, Fibiș, Ghiroda, Giroc, Moșnița Nouă, Pesac, din județul Timiș;

– Zalău, Cehu Silvaniei, Jibou din județul Sălaj.

Carantina zonală se instituie de mâine, 5 noiembrie și este valabilă pentru o perioadă de 14 zile.

Astfel, Guvernul împreună cu autorităţile locale şi sanitare stabiliesc măsuri drastice pentru zonele în care rata de incidenţă depăşeşte 1,5 sau 3 la mia de locuitori. Lista localităţilor şi oraşelor care intră în scenariul roşu se colorează din ce în ce mai mult, iar măsuri drastice sunt instituite în funcţie de caz.

Carantină în România. Lista localităţilor şi oraşelor care intră în scenariul roşu, din cauza COVID

Ultima revizuire a hărţii pune încă nouă localităţi din judeţul Timiş pe lista roşie. Astfel, Ghiroda, Dudeştii Noi, Dumbrăviţa, Găvojdia, Becicherecu Mic, Fibiş, Foeni, Giroc şi Pesac intră în scenariul roşu.

”Având în vedere creşterea ratei de infectare la nivelul unor localităţi din judeţul Timiş, în urma evaluărilor analizei de risc la nivelul acestora, Direcţia de Sănătate Publică Timiş a transmis Institutului Naţional de Sănătate Publică propuneri de carantinare. Astăzi, Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis avizul pentru propunerile DSP Timiş privind carantinarea localităţilor Ghiroda, Dudeştii Noi, Dumbrăviţa, Găvojdia, Becicherecu Mic, Fibiş, Foeni, Giroc şi Pesac, din judeţul Timiş”, spune prefectura Timiş.

Măsura de carantinare va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României.

Citeşte şi: Încă un municipiu ar putea intra în carantină, după Timişoara

Carantină în România. Ce măsuri restrictive se vor lua în zonele-pericol din România. Localităţile şi oraşele intră sub restricţii din noiembrie

Şi CSJU Sălaj a decis marţi să instituie măsuri de carantinare zonală, începând cu 5 noiembrie, pentru municipiul Zalău şi oraşele Cehu Silvaniei.

Ce se întâmplă în Zalău de la 5 noiembrie

Autorităţile judeţene propun instituirea unor măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent sau tranzitează zona. Printre acestea, sunt vizate următoarele:

  • limitarea la maximum a deplasării persoanelor şi monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri;
  • evaluarea de către Direcţia de Sănătate Publică Sălaj a oportunităţii şi prioritizării de testare a persoanelor şi transmiterea solicitărilor de sprijin cu materiale sanitare şi personal de specialitate către Institutul Naţional de Sănătate Publică/Ministerul Sănătăţii şi stabilirea, prin grija administraţiilor publice locale şi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj a rutelor ocolitoare, căilor majore de circulaţie care tranzitează zona;
  • interzicerea evenimentelor private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise;
  • suspendarea activităţii operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor;
  • închiderea sălilor de jocuri de noroc şi a structurilor de primire turistică, cu excepţia persoanelor care efectuează deplasări în interes profesional, interzicerea adunărilor publice, spectacolelor şi/sau concertelor, activităţilor private pentru copii în spaţii închise, a organizării pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri şi a tuturor activităţilor şi competiţiilor sportive colective care se desfăşoară în spaţii închise sau deschise, cu excepţia celor profesioniste organizate de federaţiile de profil.
  • Circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor în intervalul orar 23,59 – 6,00 va fi interzisă, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

 

Măsuri dure şi în Cluj, după ce Municipiul Gherla se apropie de rata de infectare COVID 9 la mia de locuitori

Prefectului judeţului Cluj, Mircea Abrudean, a anunţat carantinarea municipiului Gherla. Aici situaţia este critică, după ce rata de infectare cu noul coronavirus se apropie de 9 la mia de locuitori, precizând că măsura intră în vigoare în 5 noiembrie şi este valabilă cel puţin două săptămâni.

„Rata incidenţei este de 5,08 pe judeţ, lucru care ne pune în situaţia de a mai lua câteva măsuri de restricţionare. Avem 33 de unităţi administrativ-teritoriale care au o incidenţă de peste 3/1.000 de locuitori, 27 între 1,5 şi 3 şi 21 între 0 şi 1,5. La nivel de municipii rata incidenţei este următoarea: Cluj-Napoca este la 5,97, Dejul este la 7,46, în scădere faţă de ieri, Gherla este la 8,44, în creştere faţă de ieri, Turda este 3,09 în creştere faţă de ieri, Câmpia Turzii este la 5, în creştere faţă de ieri, Huedin este la 4,05 în scădere faţă de ieri şi la nivel de UAT-uri observăm la unele o scădere uşoară, altele o creştere. La nivelul celor două localităţi carantinate, Sic şi Săvădisla, avem o scădere a incidenţei, la Săvădisla în momentul de faţă suntem la 5,33 rata, la Sic încă este 13,08, e o comună mult mai mică”, a afirmat prefectul judeţului Cluj.

Citeşte şi: BILANŢ coronavirus 3 noiembrie. Recorduri absolute în România. 7.733 cazuri noi COVID în 24 de ore. 120 morti, 970 la ATI

Carantină în România. Un oraş important ar putea intra pe lista roşie. Restricţii dure ar putea fi instituite

Proaspătul edil al oraşului Timişoara vine cu rpeviziuni sumbre. Dominic Fritz a anunţat că oraşul se apropie cu paşi repezi de carantinare având în vedere rata de incidenţă care continuă să crească.

”Suntem la o rată de infectare, în Timişoara, de aproape 6 la mia de locuitori, asta înseamnă că intrăm într-un scenariu de creştere exponenţială şi, din păcate, este puţin probabil să putem evita o carantinare a oraşului şi a întregii zone periurbane. Ieri, DSU a dat o comunicare că localităţile care depăşesc 6 cazuri la mia de locuitori, trebuie să trimită necesitatea lor de carantinare. Asta înseamnă că o să ne confruntăm foarte curând cu aceasta decizie. Eu nu cred că cineva poate să ia această decizie uşor, dar cred că, dacă privim cifrele în faţă, dacă realizăm că oricum la un moment dat va trebui să carantinăm zona metropolitană…Mai bine mai devreme decât mai târziu, ca să limităm răspândirea virusului. Scopul principal trebuie să fie ca la sfârşitul lui decembrie să sărbătorim cât de cât un Crăciun normal şi să salvăm câte vieţi posibile, iar pentru asta trebuie să luăm aceste măsuri”, a declarat primarul Timişoarei Dominic Fritz. Fritz a adăugat că această discuţie trebuie să aibă loc în CJSU.

Crantină în România. Ce se întâmplă în Capitală. Bucureşti a depăşit de mult rata de incidenţă de 3 la mia de locuitori

Prefectura Capitalei a anunţat măsuri dure şi prelungirea restricţiilor pentru Bucureşti având în vedere rata de infectare la mia de locuitori, care se apropie vertiginos de 4. Astfel, printre noile măsuri, se pare că reprezentanţii companiilor  trebuie să introducă program de lucru pe mai multe grupe, pentru a nu nu supraaglomera transportul în comun.

  • obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise;
  • interzicerea organizării și desfășurării activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte;
  • interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor;
  • activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;
  • interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
  • suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ, aplicându-se scenariul 3 (participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții on-line).

Citeşte şi: Revin declaraţiile pe propria răspundere. Tot mai multe localităţi intră în carantină