Revin declaraţiile pe propria răspundere. Tot mai multe localităţi intră în carantină

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 7.733 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate 120 de decese şi 974 pacienţi internaţi la ATI. Mai multe localitati au intrat in carantina, iar parasirea lor se face doar pe baza declaratiilor pe proprie raspundere pentru motive intemeiate.

RomaniaTV.net
03 nov. 2020, 18:19
Revin declaraţiile pe propria răspundere. Tot mai multe localităţi intră în carantină

Autorităţile din Sălaj propun intrarea în carantină a oraşelor Zalău, Jibou şi Cehu Silvaniei

Potrivit deciziei CJSU Sălaj, carantina ar urma să intre în vigoare joi, la ora 0.00 pentru o perioadă de 14 zile. Carantina presupune limitarea la maximum a deplasării persoanelor, stabilirea unor rute ocolitoare şi intrezicerea desfăşurării următoarelor activităţi: organizarea de evenimente private, activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv a teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor, activitatea cu publicul a firmelor din domeniul jocurilor de noroc, activitatea cu publicul a structurilor de primire turistică, cu exceptia persoanelor care efectueaza deplasări in interes profesional, organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, a spectacolelor şi/sau concertelor, organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor si pieţelor de vechituri.

 

De asemenea, oficierea slujbelor religioase se va putea face doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc. Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp /pesoană, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.

Totodată, autorităţile instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţii publice închise şi deschise şi suspendarea cursurilor în sistem „faţă în faţă” pentru elevii/preşcolarii tuturor unitatilor de învaţământ din aceste localităţi.

„Se permite tranzitarea localităţilor Zalău, Jibou şi Cehu Silvaniei de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acesteia, fiind interzisă oprirea în localitate”, se mai arată în decizie.

Cluj: Municipiul Gherla intră în carantină după ce rata de infectare cu noul coronavirus se apropie de 9 la mia de locuitori. Măsura, valabilă de joi

Prefectului judeţului Cluj, Mircea Abrudean, a anunţat carantinarea municipiului Gherla, unde rata de infectare cu noul coronavirus se apropie de 9 la mia de locuitori, precizând că măsura intră în vigoare în 5 noiembrie şi este valabilă cel puţin două săptămâni.

 
Mircea Abrudean a prezentat, marţi seara, incidenţa infectărilor în mai multe localităţi din judeţ. „Rata incidenţei este de 5,08 pe judeţ, lucru care ne pune în situaţia de a mai lua câteva măsuri de restricţionare. Avem 33 de unităţi administrativ-teritoriale care au o incidenţă de peste 3/1.000 de locuitori, 27 între 1,5 şi 3 şi 21 între 0 şi 1,5. La nivel de municipii rata incidenţei este următoarea: Cluj-Napoca este la 5,97, Dejul este la 7,46, în scădere faţă de ieri, Gherla este la 8,44, în creştere faţă de ieri, Turda este 3,09 în creştere faţă de ieri, Câmpia Turzii este la 5, în creştere faţă de ieri, Huedin este la 4,05 în scădere faţă de ieri şi la nivel de UAT-uri observăm la unele o scădere uşoară, altele o creştere. La nivelul celor două localităţi carantinate, Sic şi Săvădisla, avem o scădere a incidenţei, la Săvădisla în momentul de faţă suntem la 5,33 rata, la Sic încă este 13,08, e o comună mult mai mică”, a afirmat prefectul judeţului Cluj.
 
 
El a anunţat că în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost decisă carantinarea municipiului Gherla. 
 
„Am luat în discuţie propunerea de carantinare a municipiului Gherla, fiind cu rata de incidenţă cea mai mare în acest moment, astfel că avem hotărârea numărul 75 din 3 noiembrie 2020 privind propunerea instituirii carantinării în municipiul Gherla. Hotărârea are la bază analiza de risc realizată de către DSP Cluj şi avizul de carantinare al INSP”, a explicat Mircea Abrudean.
 
El a precizat că măsura intră în vigoare din 5 noiembrie, ora 00.00, şi se aplică doar pentru municipiul Gherla, nu şi pentru cele trei sate care aparţin de acestă localitate. 
 
Astfel, în Gherla vor fi interzise organizarea de evenimente private, restaurantele, cafenele, terasele, sălile de jocuri de noroc vor fi închise, va fi suspendată activitatea cu publicul a structurilor de primire turistică. De asemenea, nu pot fi organizate concerte, spectacole, iar cinematografele vor fi închise. Totodată, oficierea slujbelor religioase se face doar în exteriorul clădirilor cu prezenţa a maxim 20 de persoane, iar masca de protecţie devine obligatorie în toate spaţiile.
 
O altă măsură luată o reprezintă trecerea şcolilor la scenariul 3. Prefectul a reamintit că numărul mare de cazuri din judeţul Cluj este dat de numărul ridicat de teste făcute. 
 
„Constatăm o creştere la nivelul judeţului Cluj a numărului de cazuri pozitive. Evident, rămânem la ceea ce spunem în ultima perioadă că această creştere se datorează numărului foarte mare de teste. Testăm în continuare foarte mult. Şi descoperim persoane pozitive pe măsura testele făcute. Un alt indicator care trebuie menţionat atunci când facem aceste analize este numărul deceselor cauzate de COVID, care la Cluj în ultima săptămână a fost de 9 persoane decedate de COVID. Comparându-ne cu alte judeţe, pentru că din păcate trebuie să facem şi comparaţii, vedem că în alte judeţe lucrurile stau mult mai prost. (…) Mi-aş dori ca atunci când se discută de rata incidenţei pe ultimele 14 zile să fie introdus şi acest indicator al numărului de teste, să pondereze cumva această cifră pentru că aşa este corect, pentru că aşa cum arată lucrurile în momentul de faţă comparăm mere cu pere. Nu poţi să compari un judeţ cu 300 de teste, care are o rată a incidenţei de 1,2 astăzi, cu un judeţ cu 2.800 de teste care ajunge la o rată a incidenţei la peste 5 la mie şi este nevoit să ia măsuri de restricţionare”, a explicat reprezentantul Guvernului în teritoriu. 
 
El a precizat că vor fi luate măsuri de carantinare şi a altor municipii în cazul în care  numărul cazurilor de COVID va continua să crească. 
 
„Dacă în continuare aceste cifre vor creşte, vorbim de măsuri suplimentare şi la nivelul celorlalte municipii. În momentul de faţă problema cea mare o avem în mediul urban. E dificil să iei măsura de a propune carantinarea unui municipiu, oricare ar fi el, pentru că implică un efort extraordinar de supraveghere şi de implementare a acestor măsuri. Evident, impactul economic este unul destul de sever, dar dacă nu există altă soluţie şi dacă nu ne stabilizăm şi dacă numărul de cazuri va creşte în continuare, va trebui să facem asta în tot mai multe municipii”, a mai afirmat Mircea Abrudean.

Fritz: Este puţin probabil să evităm o carantină a oraşului Timişoara

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat, marţi, că este inevitabilă carantinarea oraşului şi a zonei limitrofe, având în vedere apropierea de rata de infectare de şase la mie. Fritz a anunţat că DSU a trimis o comunicare în acest sens, fiind vizate localităţile ce depăşesc 6 cazuri la mia de locuitori. 

”Suntem la o rată de infectare, în Timişoara, de aproape 6 la mia de locuitori, asta înseamnă că intrăm într-un scenariu de creştere exponenţială şi, din păcate, este puţin probabil să putem evita o carantinare a oraşului şi a întregii zone periurbane. Ieri, DSU a dat o comunicare că localităţile care depăşesc 6 cazuri la mia de locuitori, trebuie să trimită necesitatea lor de carantinare. Asta înseamnă că o să ne confruntăm foarte curând cu aceasta decizie. Eu nu cred că cineva poate să ia această decizie uşor, dar cred că, dacă privim cifrele în faţă, dacă realizăm că oricum la un moment dat va trebui să carantinăm zona metropolitană…Mai bine mai devreme decât mai târziu, ca să limităm răspândirea virusului. Scopul principal trebuie să fie ca la sfârşitul lui decembrie să sărbătorim cât de cât un Crăciun normal şi să salvăm câte vieţi posibile, iar pentru asta trebuie să luăm aceste măsuri”, a declarat primarul Timişoarei Dominic Fritz. Fritz a adăugat că această discuţie trebuie să aibă loc în CJSU.

Citeşte şi: Carantină în România. Lista localităţilor şi oraşelor care intră în noiembrie pe harta roşie. Ce activităţi sunt interzise