Care este cea mai bună metodă prin care să îți păstrezi creierul sănătos și tânăr! Specialiștii au dezvăluit cel mai mare secret

Odată cu înaintarea în vârstă este imposibil să nu remarcăm faptul că mintea noastră începe să își piardă din capacități. Este foarte important, încă de la o vârstă fragedă, să acordăm atenție sănătății creierului, pentru a-l păstra într-o formă cât mai bună.

12 mart. 2024, 22:43
Care este cea mai bună metodă prin care să îți păstrezi creierul sănătos și tânăr! Specialiștii au dezvăluit cel mai mare secret
Care este cea mai bună metodă prin care să îți păstrezi creierul sănătos și tânăr! Specialiștii au dezvăluit cel mai mare secret

Anii care trec peste noi își fac simțită prezența, iar corpul nostru și, mai ales, mintea noastră, încep să dea mici „rateuri”. De multe ori putem remarca pierderea treptată a clarității mentale și a funcțiilor cognitive. Din fericire există mai multe metode prin care ne putem proteja mintea și creierul, iar „îmbătânirea” poate fi cu adevărat în mâinile tale.

Citește și: Cât se fierbe spanacul, de fapt. Cauza pentru care nu iese gustos de fiecare dată. Multe bucătărese fac această greșeală

Prin integrarea anumitor obiceiuri simple în viața ta, poți avea grijă de mintea și de creierul tău, ba chiar poți să îți îmbunătățești abilitățile cognitive în timp. De la implicarea în exerciții mentale zilnice la hrănirea creierului cu o dietă echilibrată și activități stimulatoare, aceste 9 obiceiuri oferă o cale de a-ți păstra și îmbunătăți facultățile mentale pe măsură ce călătorești prin viață.

Exerciții cerebrale zilnice. La fel ca și corpul tău, mintea ta are nevoie de exercițiu. Există o mulțime de exerciții simple care pot ajuta la menținerea minții alerte. Sudoku, o carte bună, integrame, aceste activități stimulează creierul și ajută la îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive.

Încearcă să faci din asta un obicei zilnic. Începe cu doar câteva minute în fiecare zi și crește treptat timpul pe măsură ce te simți mai confortabil.

Exerciții fizice regulate. Nu trebuie să fie un antrenament intens în fiecare zi – chiar și o plimbare rapidă va fi suficientă. Lucrul important este să ajuți inima să pompeze sânge și să îmbunătățească fluxul către creier.

Alimentație sănătoasă. O dietă bogată în fructe, legume, proteine slabe și cereale integrale oferă nutrienții de care creierul tău are nevoie pentru a funcționa la capacitatea sa maximă. Pe de altă parte, alimentele bogate în zaharuri procesate pot provoca inflamații în creier, ducând la dificultăți de memorie.

Un studiu realizat de Institutul Național pentru Îmbătrânire a constatat că o dietă numită dieta MIND poate reduce riscul de boală Alzheimer cu până la 53%. Dieta MIND combină elemente din dieta mediteraneană și dieta DASH și pune accentul pe consumul de alimente precum fructele de pădure, verdeață, nuci și pește.

Somn adecvat. Toți am experimentat ”ceața” care vine cu o noapte proastă de somn. Somnul este crucial pentru funcțiile noastre cognitive. În timp ce dormim, creierul nostru procesează informațiile acumulate pe parcursul zilei, formează noi căi neurale și consolidează amintirile.

Și nu este doar despre cantitate – calitatea contează și ea. O noapte bună de somn este una în care treci prin toate etapele somnului suficient.

Creează o rutină relaxantă înainte de culcare, menține mediul de somn întunecat și răcoros și încearcă să te culci și să te trezești la aceleași ore în fiecare zi. Mintea ta va fi mai alertă, și te vei simți mult mai bine în general.

Citește și: Cum să faci la tine acasă aripioare picante ca la KFC! E mai simplu decât pare și e mult mai ieftin