Carnea de porc, un lux de Crăciun. Anunţul fermierilor români despre „pomana porcului” din acest an

Fermierii români se luptă cu pesta porcină africană de peste cinci ani, încă din 2017. În acest an, peste 90 la sută din cazurile din statele Uniunii Europene sunt în România, potricit statisticilor Asociației Producătorilor de Carne de Porc.

12 dec. 2022, 19:21
Carnea de porc, un lux de Crăciun. Anunţul fermierilor români despre „pomana porcului” din acest an

Fermierii români pot asigura acum doar 20% din carnea de porc proaspătă pentru consum, a anunțat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Acesta a explicat că producția de carne de porc din fermele românești, mică în această perioadă din cauza pestei porcine africane, este la concurență acerbă cu importurile din ce în ce mai mari pentru că românii nu au renunțat la consum.

”Am ajuns în situația aceasta dintr-un motiv simplu, pe de o parte, dar în același timp dureros. Motivul este foarte foarte scurt: pestă porcină africană. De aici a pornit totul, suntem la 5 ani și jumătate de la primul focar apărut în România la o fermă comercială și care a condus în timp la un dezastru din perspectiva producției autohtone de porci și implicit de carne de porc. Simplu, acesta este răspunsul”, a explicat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), citat de agrointel.ro.

Fermierii români se luptă cu pesta porcină africană de peste cinci ani, încă din 2017. În acest an, peste 90 la sută din cazurile din statele Uniunii Europene sunt în România, potricit statisticilor Asociației Producătorilor de Carne de Porc.

„Peste 90% din cazurile de pestă porcină africană din Europa, deci nu numai din Uniunea Europeană, ci și din celelalte țări din jurul nostru, s-au întâmplat în România. Totul pleacă de la faptul că noi avem o structură a crescătoriilor sau a creșterii porcului în România care este total atipică față de toate celelalte țări. Ultimele informații pe care le avem și care se regăsesc și în auditurile făcute de Comisia Europeană, avem peste 430.000 de exploatații înregistrate. Ori asta înseamnă un număr imens de porci, dar împrăștiați în toată țara, de la 1 la 3,4,5 porci. Ori nicăieri în Uniunea Europeană și nici măcar în țări care nu sunt în UE nu mai există o asemenea structură. De unde venea, pe de o parte, și dificultatea de a ține sub control o asemenea boală fără măsuri drastice”, a explicat Ioan Ladoși, președinte APCR.

Carnea de porc a devenit un pericol! Românii trebuie să fie foarte atenți de unde o cumpără pentru a nu-și pune sănătatea în pericol
Acesta a cerut măsuri drastice pentru a reuși eliminarea cazurilor de PPA din România, inclusiv  controlul, comerțul și transportul de porci pe teritoriul țării.

„Practic tot teritoriul țării este infectat de acest virus. Singurele transporturi care sunt strict monitorizate sunt în fermele comerciale. La nivelul gospodăriei populației, acest lucru nu este absolut deloc cunoscut. Marea majoritate, peste 90% din cazurile de pestă porcină africană la porcul domestic apar în gospodăriile populației”, a mai spus Ioan Ladoși.

În plus, Ioan Ladoși avertizează că pesta porcină „este un virus, un virus pe care poți să-l duci pe haine, poți să-l duci pe încălțăminte, poți să-l duci în toate felurile posibile, poți să-l duci în carnea pe care o duce fiecare român acum în perioada sărbătorilor, atunci când se întoarce înapoi la muncă în vestul Europei”.

Cât se pierde din greutatea unui porc după tăiere. Cât costă în realitate un porc „în viu”

În perioada aceasta foarte mulți români caută să cumpere porci „în viu” direct de la micii fermieri, considerând că prețul mediu de 15 lei/kg este foarte bun, în comparație cu prețurile practicate în magazinele de specialitate.

În plus, au declarat cumpărătorii pentru „Adevărul”, una este când porcul este crescut „pe bătătură”, hrănit ca la carte, nu îmbuibat cu tot felul de substanțe care-l ajută să ia repede în greutate, „iar la prepararea termică să rămâi cu o palmă de carne dintr-un kilogram”.

Vreau să cumpăr un porc întreg! Am vorbit deja cu un mic fermier care crește vreo 20 de porci pe bătătură. Mi l-am și ales! Am vorbit cu el și mi-a zis că îl vinde cu 15 lei/kg un porc în viu. Știu că o să fie și oase și grăsime, dar la magazin prețul slăninii tranșate costă cel puțin 16 lei/kg. Așa că îmi convine”, a declarat bărbatul pentru „Adevărul”.

Carnea de porc Mangalița
Carnea de porc Mangalița va fi pe multe mese de sărbători

Întrebat dacă și-a făcut un calcul, acesta a răspuns afirmativ. „Am ales un porc de 200 de kilograme, să rămân și eu cu ceva carne pentru toate preparatele de Crăciun. Soția mea face și cârnați și tobă, caltaboș, piftie, am să pun și slănina, fiartă în prealabil în zeamă de varză, la afumat. Așa că am nevoie de toate componentele porcului, inclusiv căpățâna. La 200 de kilograme aș plăti 3.000 de lei”, a spus bărbatul.

Carnea de porc, un lux. Cât costă de fapt un kilogram de porc după tăiere

Dincolo de faptul că, dacă nu cumpără din magazine specializate trebuie să ducă bucăți de carne la laboratoarele ANSVSA pentru analiză, trebuie spus că greutatea inițială a porcului scade considerabil după tăiere.

Potrivit site-urilor de specialitate, imediat după sacrificare, înainte de a fi tranșat, porcul pierde circa 15% din greutate, doar prin scurgerea sângelui.

Tradițional, imediat după ce a fost înjunghiat și a trecut timpul necesar scurgerii sângelui, gospodarii trec la pârlirea porcului, operațiune absolut necesară pentru obținerea unui șorici fraged. Și la această procedură porcul pierde din greutate. După tranșarea porcului este obligatorie golirea și curățarea intestinelor și a burții, ajungându-se în total la o pierdere din greutatea porcului „în viu” de circa 25 – 28%.

Cât vom plăti pe carnea de porc de pe masa de Crăciun. Petre Daea: „Românii nu trebuie să pună bani deoparte pentru carnea de porc, vor fi preţuri de respect pentru munca fiecăruia”

Cum se calculează greutatea animalului, fără a-l urca pe cântar? Ar fi dificil să faci porcul să se urce pe cântar și să stea liniștit până poți citi greutatea indicată. Dar specialiștii în creșterea porcilor folosesc frecvent o formulă, bazată pe măsurători, potrivit Agrointel.ro.

Primul pas – se măsoară lungimea porcului (L), începând din spatele urechilor şi până unde începe coada

Pasul doi – se măsoară circumferinţa porcului (C), care se face din spatele picioarelor din faţă ale animalului.

Greutatea aproximativă a porcului va fi notată în formula de calcul cu G.

Formula de calcul:

G = C x C X L x 69,3

unde:

G – Greutatea aproximativă a porcului

L – lungimea porcului

C – circumferinţa porcului

69,3 – constanta de calcul

Pentru a se afla greutatea carcasei porcului se înmulţeşte greutatea aproximativa cu 0,72

Carcasa = G x 0,72

Model calcul:

L= 1,02 m

C = 1,27 m

G = C X C X L x 69,3 = 1,27 X 1,27 X 1,02 X 69,3 = 114 kg

Greutatea carcasei este G X 0,72, adică 82 kg.

Asta înseamnă că porcul de 114 kg „pierde” după sacrificare și tranșare 32 de kilograme, respectiv 28% din greutatea inițială.

Carnea de porc: De la 15 lei/kg, prețul ajunge la 21 lei/kg

Aplicând acest procent de 28% la o greutate a porcului de 200 de kilograme, rezultă că bărbatul care l-a cumpărat va rămâne cu doar 144 de kilograme, pe care a plătit suma totală de 3.000 de lei, adică aproape 21 lei/kg.

Chiar și așa prețul ar putea fi avantajos, având în vedere că doar prețul unui kilogram de șorici este cuprins între 28 lei/kg și 50 lei/kg, dacă este vândut vrac, și chiar la 70 lei/kg dacă este vândut tăiat fideluță, în caserole de 100 de grame ambalate în vid. Desigur, pe piață există și speculanți care pot vinde această delicatesă chiar și cu 100 lei/kg.

Și prețul mușchiulețului de porc variază în funcție de magazin și de cerere, de la 35-39 lei/kg chiar și la fabuloasa sumă de 270 lei/kg dacă este etichetat BIO.

În ce privește ceafa, costul acesteia este cuprins între 13-15 lei/kg (în ofertele promoționale ale unui lanț de supermarketuri) și 30-40 lei/kg.

Ce condiții trebuie să respecte românii care sacrifică porci în 2022

Obiceiul de tăiere al porcului se păstrează și în 2022. Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), cei care vor să sacrifice porcul trebuie să o facă respectând aceleași condiții de salubritate ca în anii trecuți, potrivit ansvsa.ro.

Sacrificarea porcului în gospodărie se face de către medicul veterinar. Înainte de sacrificare este obligatorie contenția animalului, prin folosirea unor metode mecanice care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire, potrivit normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi uciderii din 11.08.2006.

Picioarele animalului nu trebuie legate și se interzice suspendarea acestuia înainte de sacrificare. Metodele legale utilizate pentru sacrificarea porcului sunt:

• Pistolul cu glonte captiv

• Aplicarea unei lovituri care cauzează pierderea cunoștinței

Lovitura se realizează cu ajutorul unui instrument mecanic care administrează o presiune pe craniul animalului în urma percuţiei, fără penetrarea craniului. Persoana în cauză trebuie să se asigure că instrumentul se aplică în poziţia corespunzătoare, conform instrucţiunilor de utilizare, pentru a produce o asomare eficientă, fără fracturarea craniului.

• Electronarcoza

• Expunerea la dioxid de carbon

De asemenea, după asomarea porcului sau a altor animale, deținătorii trebuie să le provoace sângerarea prin incizarea cel puţin a unei artere carotide sau a vaselor din care aceasta porneşte. După incizia vaselor sanguine nu se va aplica nicio procedură de fasonare, înainte ca sângerarea să se fi terminat.

Carnea de porc trebuie analizată de medicul veterinar

După tăierea porcului, deținătorii trebuie să ia o bucată de carne și să o ducă la medicul veterinar pentru testul de Trichinella.

După sacrificare, carnea nu trebuie consumată până când medicul veterinar nu dă rezultatul negativ la examinarea pentru Trichinella.

Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Pentru test, oamenii pot tăia o bucată mică de carne (de dimensiunea unei nuci) din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului și să o ducă la medicul veterinar.

Prețul examenului trichineloscopic variază între 22 de lei +TVA și 81 de lei + TVA.