Câtă carne este bine să consumăm săptămânal. Mihaela Bilic: „Aici includem și mezelurile, nu doar friptura”

Câtă carne este bine să consumăm săptămânal. Natura ne oferă foarte multe alimente, de care, din păcate, nu profităm cât ar trebui. Cei mai mulți români sunt carnivori, însă trebuie să știe că nu pot consuma carne în cantitate nelimitată.

03 apr. 2023, 17:07
Câtă carne este bine să consumăm săptămânal. Mihaela Bilic: „Aici includem și mezelurile, nu doar friptura”
Câtă carne este bine să consumăm săptămânal.

Câtă carne este bine să consumăm săptămânal. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre proteine, în special despre carne. Acest aliment este printre cele mai consumate de români. Vedeta spune că ar fi bine ca o persoană să mănânce doar 500 de grame pe săptămână, să includă și peștele, dar și proteinele vegetale.

Câtă carne este bine să consumăm săptămânal

Carnea ar trebui să fie consumată în cantitate de 500 de grame pe săptămână, dacă ținem cont că o porție corectă are 150 de grame. În aceste 500 de grame intră cam trei porții pe săptămână, dar aici includem și mezelurile, nu doar friptura. Trei porții de carne, două porții de pește și două zile în care să mâncăm proteine vegetale, fasole, mazăre, linte, năut și aș spune că suntem într-un echilibru din punct de vedere alimentar.

Boabele… uităm să le consumăm de două ori pe săptămână, la fel și peștele. Nu cred că toată lumea consumă de două ori pe săptămână pește, mi-ar plăcea să fie așa, dar nu cred. Noi, în schimb, suntem mai carnivori. Nouă ne place carnea. La capitolul, proteine avem un avantaj, faptul că ele se transformă greu sau chiar nu se transformă în grăsime. Proteinele obosesc puțin ficatul și rinichii, dar dau sațietate și e normal, atâta vreme cât există abundență alimentară, să avem tendința să mâncăm mai multe proteine”, a zis medicul Mihaela Bilic.

Citește și: Mihaela Bilic recomandă un aliment care înlocuiește pâinea și are puține calorii: „Merită să gustați!”

Efectele negative ale postului intermitent

Persoanele care se gândesc să urmeze acest stil de viaţă trebuie să ştie că vor beneficia de o multitudine de beneficii, însă există și câteva efecte negative. „Poate o ușoară deshidratare, dacă nu consumăm suficiente lichide. La început pot apărea stări de iritabilitate și insomnie, care dispar rapid odată ce ne intrăm în ritm. Mai poate exista și o stare de slăbiciune combinată cu somnolență, până organismul se obișnuiește cu noul stil de viață.

Sunt suficiente 2-3 săptămâni ca să ne obișnuim. Pe lângă faptul că ne recăpătăm silueta, absența mâncării ne dă energie și o stare de bine. Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos”, spune Mihaela Bilic.