Cum arată cina ideală pentru a slăbi. Mihaela Bilic: ”Masa de seară are dublu rol”

Mihaela Bilic este celebră pentru sfaturile sale în materie de nutriție. Recent, medicul nutriționist a dezvăluit cum arată cina perfectă pentru a slăbi.

27 mart. 2023, 17:20
Cum arată cina ideală pentru a slăbi. Mihaela Bilic: ”Masa de seară are dublu rol”
Cum arată cina ideală pentru a slăbi. Mihaela Bilic: ”Masa de seară are dublu rol”

Cum arată cina ideală pentru a slăbi. Chiar dacă, de-a lungul timpului, au existat numeroase dezbateri despre renunțarea la masa de seară, medicul Mihaela Bilic exclude acest lucru.

Citește și Ce mănâncă Mihaela Bilic într-o zi obișnuită. „Parizerul, merdenelele și cartofii prăjiți sunt câteva dintre slăbiciunile mele”

Cum arată cina ideală pentru a slăbi

Mihaela Bilic le recomandă celor care vor să slăbească să nu renunțe complet la cină, ci să acorde mai multă atenție la ce pun în farfurii.

“Avem voie să mâncăm după ora 6:00 seara? Ani la rând nutriționiștii ne-au creat senzația că masa de seară este periculoasă pentru siluetă. Când de fapt la finalul zilei avem nevoie de un moment de relaxare, pe lângă refacerea rezervelor de energie. Putem spune că masa de seară are dublu rol, să ne hrănească și să ne dea o stare de bine.

Ce reguli trebuie să respectăm pentru o cină perfectă? Depinde de obiectivele pe care le avem și de ora la care ne culcăm. Țineți cont că metabolismul încetinește spre seară, însă chiar și în timpul nopții organismul consumă calorii pentru funcțiile de bază. Meniul diferă dacă vrem să slăbim, să avem o digestie ușoară sau un somn odihnitor. În cazul copiilor sau sportivilor alegerile vor fi diferite”, a transmis Mihaela Bilic, pe Facebook.

Medicul susține că farfuria ideală trebuie să conțină proteine, carbohidrați și legume. Mai mult, nutriționistul le recomandă celor care vor să scape de kilogramele în plus să renunțe seara la făinoase (carbohidrați), dar și la carnea grasă sau la uleiul din salate.

“În cazul unui meniu echilibrat farfuria ideală va fi împărțită astfel: 1/3 proteine (carne pește ouă sau brânză); 1/3 făinoase (cartofi paste orez pâine) sau leguminoase boabe (fasole mazăre linte). Ultima treime va fi reprezentată de legume proaspete sau gătite, cu cat mai colorate și mai diferite cu atât mai bine.

Dacă vrem să slăbim menținem în farfurie proteinele și legumele, însă renunțăm la făinoase. Un castron mare de salată asortată cu o bucată de carne sau pește la grătar sunt cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit. Atenție și la aportul de grăsimi, fiecare gram are 9 cal, deci fiți zgârciți cu uleiul din salată și alegeți carnea mai puțin împănată”, a mai spus Mihaela Bilic.

De asemenea, nutriționista susține că trebuie evitate prăjelile, tocăturile și alimentele care fermentează. Iar pentru a avea un somn odihnitor, consumul brânzei la masa de seară și a preparatelor cât mai ușoare este ideal.

“Dacă vrem să dormim bine o porție de paste cu brânză e alegerea corectă. Supa cremă sau tocănițele cu legume sunt ușor de digerat. Evitați prăjelile, tocăturile și alimentele care fermentează (broccoli, varză, fasole). La capitolul desert orezul cu lapte și bananele au efect de liniștire”, a mai spus medicul nutriționist.

Citește și Cum arată cina perfectă. La ce oră ar fi indicat să luăm ultima masă și ce ar trebui să cuprindă. Mihaela Bilic: „Evitați prăjelile, tocăturile și alimentele care fermentează”