Câtă sare se pune la varza murată pentru a avea sarmale delicioase de Crăciun

De ce este uneori varza murată prea sărată! Rețeta este universală, cu mici îmbunătățiri în anumite zone, iar pentru ca varza să stea bine peste iarnă, este nevoie de o saramură de concentrație 2,5%.

10 nov. 2023, 22:01
Câtă sare se pune la varza murată pentru a avea sarmale delicioase de Crăciun

Varza murată de folosește mai ales la sarmale, dar și la alte tipuri de mâncăruri. În funcție de cât de concentrată a fost saramura și cât timp a trecut de când ați pus varza la murat, aceasta poate fi prea acră sau prea sărată atunci când este gătită.

Varza murată se numără printre pregătirile pentru iarnă care se fac în majoritatea gospodăriilor. Rețeta este universală, cu mici îmbunătățiri în anumite zone, iar pentru ca varza să stea bine peste iarnă, este nevoie de o saramură de concentrație 2,5%. Altfel spus, la fiecare litru de apă se adaugă 25 de grame de sare grunjoasă, atunci când se prepară saramura.
De ce să nu sufli în butoiul cu varză murată. Riscurile la care te expui dacă folosești această tehnică: „Duce la accidente în zona cardiacă, pulmonară și cerebrală”
Verzele se crestează în zona cotorului sau se scobesc cu un cuțit, astfel încât saramura să intre bine în ele. În funcție de cât de cald este în încăperea unde se află butoiul cu varză murată, aceasta se va acri mai repede sau mai greu. În general, este nevoie de aproximativ trei săptămâni pentru ca varza să fie perfect murată.

Cu cât este mai cald sau trece mai mult timp de când a fost pusă la murat, varza va deveni mai acră și mai sărată.

Dacă la o lună după ce a fost pusă la butoi poate fi folosită ca atare, după două luni de stat în saramură ar trebui să fie desărată inainte de a fi gătită.

Reţetă de varză murată de la străbunicii noştri, sarmalele aveau un gust sublim acum 100 de ani. De ce să pui nuci verzi în butoi

î

O rețetă de varză murată de peste 100 de ani face din nou furori în rândul gospodinelor din toate colțurile țării. Luna noiembrie este perioada ideală pentru a pune varză la murat, însă, dacă vrei să stea cât mai bine și să se păstreze peste iarnă, ar trebui să ții cont de anumite detalii.
În majoritatea gospodăriilor în sezonul rece se găsește varza murată, folosită de gospodine la sarmale de Crăciun, pentru a face varză călită și se poate consuma ca atare, cu ulei, mărar din belşug și cu piper, sub formă de salată. Și probabil că, la prima vedere, este foarte simplu să pui varză la murat, dacă respecți rețeta și proporțiile când pregătești saramura, însă se poate întâmpla ca varza să facă floare deasupra, chiar dacă ai respectat întocmai indicațiile.

Reţetă de varza murată de peste 100 de ani

Pentru gospodinele din toate colțurile țării, toamna este, fără doar și poate, una dintre cele mai agitate perioade din an. În aceste săptămâni, ultimele serii de fructe și legume se transformă în preparate ce se pot păstra pe rafturile din cămară și se savurează în lunile reci de iarnă. Acum se face zacusca și se pun murăturile, iar varza murată nu poate lipsi de pe listă, fiind ingredient de bază în preparatul vedetă al mesei de Crăciun – sarmalele.

Varză murată la butoi. Rețeta specială din inima Ardealului de care te vei îndrăgosti

Cu trecerea timpului, fiecare familie și-a creat propria rețetă, combinația preferată de arome. Pentru cei care sunt dispuși să facă o mică schimbare, dar cu efecte spectaculoase, merită să încerce un truc folosit acum mai bine de un secol.

Într-o ediție din 1903 a publicației Călindarul Poporului, era împărtășită cu cititorii o rețetă de varză murată inedită. În acea variantă, varza nu era pusă întreagă, ci se recomanda tăierea frunzelor sale în fâșii.

Rețeta de varză murată a lui Radu Anton Roman. Secretele dezvăluite de bucătar pentru un gust nemaipomenit
Varza se poate păstra și tăiată merunt. Spre scopul acesta alegem căpăţini îndesate, le curăţim de coceni şi defoile peloase şi le tăiem ca pe tăieţeii cu cuţitul (cuţitoaea) de varză. Tăiată fiind, o întindem pe o pânzătură curată, presărându-o cu puţină sare. Isprăvind cu tăiatul o lăsăm să stea cam o oră; în timpul acesta curăţim vasul, în care vrem s-o păstrăm, căci curăţenia aceluia, fie el de lemn sau de lut, e de mare însemnătate.

El trebue spălat bine şi după aceea de vreo câteva ori opărit cu apă ferbinte. Pe fundul lui așezăm 2-3 rînduri de foi întregi proaspete de varză, pe care le-am spălat bine, punem un pumn de sare măcinată și după aceea un strat de varză tăiată, pe care o apăsam tare cu mânile sau cu un butucel potrivit. Varza trebue apăsată cât putem de tare, ca se se tescuească cât mai bine.

De ce ar trebui să pui nuci verzi în butoi

În butoi se adăugau mai multe ingrediente neașteptate, printre care nucile verzi, care îi vor da o aromă cu totul deosebită. Lista este completată de cimbru, mărar, chimen, hrean, boabe de struguri, boabe de mazăre, foi de viţă de vie.

Continuăm apoi punând pe rind un pumn de sare şi un strat de varză, printre varză aşezăm cimbru, mărar, chimen, hrean, boabe de struguri, boabe de mazere şi de cucuruz, nuci verzi, foi de viţă de vie, făină de muştar etc., cari toate contribui la îmbunătăţirea gustului verzei murate. Stratul de deasupra îl acoperim cu foi întregi de varză, pe cari aşezăm nişte scândurele şi o peatră, toate spălate bine, şi pe urmă pânzătura, pe care o prindem cu o sforicică. La 100 de căpăţini de varză tăiată se vin 2 ½ chlgr, de sare”

Planta care nu trebuie să lipsească din butoiul cu varză murată! Trucul secret care păstrează frunza crocantă toată iarna

Planta care nu trebuie să lipsească din butoiul cu varză murată! Este vorba despre o plantă care găsește în toate casele românilor și se folosește încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile și proprietățile sale.

Citește și Rețetă de murături asortate fără conservanți! Secretul gospodinelor din Moldova a fost aflat

Majoritatea bucătarilor pun această plantă în butoi pentru că menține varza tare tot sezonul rece. Mai mult, are o aromă extrem de plăcută, care va fi simțită imediat cum vei lua capacul de la butoi.

Nu o să te mai ținem pe jar și o să îți dezvăluim că planta miraculoasă care va păstra varza crocantă pe tot parcursul iernii este busuiocul.

Acesta se pune mai întâi pe fundul vasul și apoi printre legume, iar majoritatea celor care au folosit-o spun că va menține varza solidă o perioadă lungă, uneori chiar și până la Paște.
Varză murată preparată după reţeta Ginei Bradea. Care este cea mai bună varză de pus la murat

Gospodinele spun că depinde foarte mult și de perioada în care se realizează acest proces. Acestea atrag atenția că nu trebuie să depășească ziua de Sfântul Dumitru pentru că nu se mai acrește cum trebuie până la sărbătorile de iarnă.

Busuiocul este o plantă aromatică care va oferii verzei atât un miros, cât și un gust deosebit căpățânilor de varză. Foarte important este ca legumele să se pună cu cotorul deasupra, în spațiul gol adăugându-se sare.

Un alt truc este ca în butoi să se adauge neapărat și hrean.

„Nu se pune decât cimbru, mărar și mult hrean. Hreanul nu-l lasă să facă mucegai. O cană de sare grunjoasă, la 10 l apă caldă. Amestecați să se dizolve sarea și punetiți apă până acoperiți varza. O acoperiți și nu mai umblați la ea până la Crăciun. Hreanul mult o ține tare un an de zile. Este puțin sărată și acidulată. Cea mai bună rețetă!”, spun gospodinele din Moldova.

De asemenea, la murarea legumelor ajută enorm și boabele de orez, așa că este important să adaugi orezul în butoiul cu varză.

„Pe boabele de orez sunt niște bacterii lactice care ajută la murarea legumelor și /sau a fructelor din butoi. Bacteriile lactice de pe boabele de orez sunt foarte bune si au calitatea de a neutraliza orice agent patogen care ar putea determina pierderi calitative. Eu folosesc acest tip de bacterii lactice în multe scopuri, inclusiv în apa de băut pentru mine și pentru animale”, a sfătuit și Iosif Kiss, potrivt ego.ro.

Citește și De ce pun moldovencele orez în butoiul cu varză murată. Trucul secret păstrat din generație în generație

Varză murată ca în Moldova. Gospodinele s-au apucat deja să pună murăturile pentru sezonul rece, iar unele gospodine știu trucuri secrete care le fac să fie și mai bune.

La începutul toamnei, toate gospodinele muncesc pentru a-și umple cămările cu bunătăți. Varza murată nu are cum să lipsească și se spune despre aceasta că iese mai bună dacă adaugi câteva boabe de orez atunci când o prepari. Iată de ce să încerci această metodă.

Gospodinele din Moldova au un secret atunci când fac varză murată. Pentru ca aceasta să fie delicioasă și gustoasă, trebuie să adăugați în butoi o mână de orez, o gutuie, hrean sau un știulete de porumb.

Citește și: Conopidă murată în saramură. Reţeta simplă care le va plăcea şi copiilor

„La rețeta de varză în Moldova se pune sfeclă roșie, ardei iuți, hrean, 3-4 ardei grași verzi, porumb, 3-4 mere verzi, sare și apă. Pitrocitul este cel mai important măcar odată pe săptămână”, este rețeta împărtășită de o gospodină.

Un alt truc este ca în butoi să se adauge neapărat și hrean.

„Nu se pune decât cimbru, mărar și mult hrean. Hreanul nu-l lasă să facă mucegai. O cană de sare grunjoasă, la 10 l apă caldă. Amestecați să se dizolve sarea și punetiți apă până acoperiți varza. O acoperiți și nu mai umblați la ea până la Crăciun. Hreanul mult o ține tare un an de zile. Este puțin sărată și acidulată. Cea mai bună rețetă!”, a mai spus aceasta.

Citește și: Greşeala majoră pe care o fac gospodinele când pun varză murată. Câtă sare trebuie pusă în butoi pentru a avea sarmale delicioase de Crăciun

Boabele de orez ajută enorm la murarea legumelor, așa că este important să adaugi orezul în butoiul cu varză.

„Pe boabele de orez sunt niște bacterii lactice care ajută la murarea legumelor și /sau a fructelor din butoi. Bacteriile lactice de pe boabele de orez sunt foarte bune si au calitatea de a neutraliza orice agent patogen care ar putea determina pierderi calitative. Eu folosesc acest tip de bacterii lactice în multe scopuri, inclusiv în apa de băut pentru mine și pentru animale”, a sfătuit și Iosif Kiss, potrivt ego.ro.