CHEFI LA CUTITE 2020. Cătălin Scărlătescu, despre începurile sale în bucătărie: „Un an de zile am fost şi eu şef… şeful cartofilor”

Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi bucătari din România. Juratul de la "Chefi la cuţite" a povestit despre începuturile sale în bucătărie. Prima oară a făcut o tocăniţă de cartofi, îndrumat de bunica sa prin telefon.

RomaniaTV.net
31 aug. 2020, 05:22
CHEFI LA CUTITE 2020. Cătălin Scărlătescu, despre începurile sale în bucătărie: „Un an de zile am fost şi eu şef… şeful cartofilor”

Aveam vreo șapte ani când am gătiti prima oară, eram la Brașov și am sunat-o pe bunica. Am stat cu ea la telefon până am făcut o tocăniță de cartofi. A fost cea mai scumpă mâncare pe care am gătit-o vreodată, pentru că factura de la telefon era enormă. Nu aveam nici speaker, așa că ascultam ce îmi spunea, mergeam și executam, mai reveneam pentru o întrebare… Vă dați seama cât a durat.

 Am lucrat prima oară la Hotel Flamingo din Eforie Sud, eram un fel de bellboy. Aici l-am cunoscut și pe chef-ul de care voi povesteați mai sus. Un an de zile am fost și eu șef… șeful cartofilor. Cred că am curățat tone. Pe vremea aia, nu existau cartofi tăiați și congelați, totul se făcea manual. Toamna se achiziționau legumele, se țineau în beci. Ceapa și morcovii se țineau în nisip, ca să se păstreze mai bine„, a declarat Cătălin Scărlătescu pentru Viva.ro.

Cătălin Scărlătescu, cea mai simplă reţetă de cozonac

Reţeta de cozonac a lui Chef Cătălin Scărlătescu poate fi pregătită până şi de cei mai puţini pricepuţi într-ale bucătărie. Preparatul va fi pufos şi aromat, dacă respecţi întocmai reţeta celebrului chef.

Ingredientele de bază ale rețetelor mele românești le știu de la bunica mea, care le-a învățat de la mama ei, care le știe de la bunica ei. Așadar sunt transmise din generație în generație în ultima sută de ani. Pe lângă rețetă, secretul unui preparat stă în prospețimea și proveniența ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate obții bucate pe măsură, dacă stăpânești cât de cât știința gătitului“, spune Chef Scărlătescu.

Reţeta de cozonac a la Cătălin Scărlătescu. Ingrediente necesare

  • 1 kg făină
  • 250 gr zahăr
  • 450 gr lapte
  • 5 ouă
  • 60 gr drojdie
  • 300 gr unt belgian
  • 500 gr nucă
  • 200 gr rahat
  • 150 gr ciocolată belgiană
  • 30 gr portocală confiată
  • 30 gr coajă de lămâie

Cum faci cea mai bună friptură de miel. Chef Sorin Bontea dezvăluie secretul unui preparat fraged, care ţi se topeşte în gură

Pentru început, amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Lasă compoziția să crească până când își dublează volumul.

Fierbe laptele împreună cu zaharul şi amestecă până se dizolvă.

Freacă gălbenușurile cu sarea.

Pune făina într-un recipient și toarnă pe rând, încorporând bine, gălbenușurile, laptele, untul, portocala confiată și maiaua. Frământă bine până obţii un aluat omogen, consistent și elastic.

Lasă la dospit această compoziţie apoximativ o oră.

După scugerea timpului, ia apoi o bucată de aluat, întinde-o bine, şi pune peste ea crema obţinută din ciocolata belgiană topită. Adaugă peste crema de ciocolată nucile, rahatul şi stafidele. Rulează aluatul, iar rulada astfel obţinută tai-o în două pe lungime. Împleteşte cele două jumătăţi şi unge-le cu ou.

Aşază-le într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si lasă-le la dospit aproximativ două ore.

Când aluatul a crescut, dă tava la cuptor, la foc mediu, pentru circa 45 de minute – 1 oră.