Câte fire de păr este normal să pierzi într-o zi. Care sunt principalele cauze ale căderii părului

Căderea părului este o problemă care provoacă îngrijorare atât în rândul femeilor, dar şi al bărbaților. Alopecia are mai multe cauze şi dacă ţi se pare că pierzi prea mult păr zilnic ar fi bine să te adresezi unui medic dermatolog.

04 iun. 2022, 12:05

Scalpul unui om are aproximativ 100.000 de fire de păr. Fiecare folicul produce un singur fir de păr care crește circa un centimetru pe lună. După ce crește timp de 2 – 6 ani, creșterea părului stagnează, înainte de a cădea. După aceea, este înlocuit cu alt fir de păr și ciclul începe din nou.

Aşadar, căderea părului este un proces normal. Un om pierde, în medie, până la 100 de fire de păr pe zi, iar acest lucru nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni. Dacă părul începe să cada excesiv, depăşind 100 de fire pe zi, atunci este cazul să mergi la medic.

„De fiecare dată trebuie să înțelegem ce mesaj încearcă să ne dea de fapt părul nostru, ce nu este în regulă. Există un anumit număr de fire de păr care cad în mod normal, 50-100 de fire de păr pe zi, iar atunci când observăm o cădere mai mare, este timpul să ne adresăm medicului dermatolog. El este cel care va spune care este cu adevărat problema”, a declarat Oana Firescu, medic primar dermatolog, la Pro TV.

Citeşte şi: Cum arată Anamaria Prodan nemachiată şi fără filtre. Clipul care face furori pe TikTok

Căderea excesivă a părului, alopecia, poate avea cauze diverse. Cele mai frecvente cauze ale caderii parului sunt predispozitia genetica, modificarile hormonale, stresul, anumite boli sau administrarea unor medicamente.

Căderea părului sau alopecia poate apărea şi în caz de şoc fizic sau emoţional. In aceasta situatie, parul se subtiaza brusc.

La femeile adulte, căderea părului poate fi cauzată de o modificare hormonală. În cazul tinerelor, căderea părului poate fi cauzată de dereglări hormonale, dar poate apărea şi în cazul celor care suferă de  acnee și de tulburări de ciclu.

Citeşte şi: Spălatul pe păr cu bere are o mulțime de beneficii. Iată ce ai de făcut ca să scapi complet de mătreață și de căderea părului

În cazul bărbaţilor vorbim în cele mai multe cazuri de căderea ereditară a părului. 50% din bărbații peste 50 de ani au această problemă. Bărbaţii încep, în general, să piardă păr de pe partea de sus a frunţii.