Cauciucurile de iarnă, obligatorii pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Ce rişti dacă nu ai anvelope de iarnă

Temperaturile încep să scadă și iarna își intră în drepturi în multe zone din România. Politiştii le reamintez şoferilor că legislația rutieră în vigoare prevede că pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante (lanțuri). 

RomaniaTV.net
29 oct. 2017, 14:48
Cauciucurile de iarnă, obligatorii pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Ce rişti dacă nu ai anvelope de iarnă

Amenzile pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără anvelope de iarnă sunt cuprinse între 1.305 lei 2.009 lei.

Precizăm că, în legislație nu se face referire la o dată calendaristică de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci se prevede faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Citeşte: Cauciucuri de iarnă. Atenţie, şoferi, se dau amenzi uriaşe! De când trebuie să ai maşina echipată cu anvelope de iarnă

Când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă sau polei, conducătorii auto au obligația să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara acestora.

Înainte de a pleca la drum, este indicat ca fiecare conducător auto să se informeze asupra condițiilor de deplasare pe traseul ales, precum și despre condițiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.

Verificarea dispozitivelor de iluminare și semnalizare, funcționarea ștergătoarele și instalațiilor de climatizare, este o obligație a conducătorilor auto.

Utilizarea luminilor de întâlnire și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri și a celor de ceață în cazul apariției acestui fenomen, este de asemenea o recomandare foarte importantă.

De asemenea, este necesară adaptarea în permanență a vitezei de deplasare la condițiile meteo-rutiere și păstrarea unei distanțe corespunzătoare față de autovehiculul din față, astfel încât, la nevoie, să se poată opri în condiții de siguranță.