Cazul italianului confirmat cu coronavirus după ce a călătorit în Gorj. Autorităţile fac apel la moderaţie

Centrul de Comunicare Strategică face un apel la jurnaliştii prezenţi în localitatea Bâlteni din Gorj, unde un italian confimat cu coronavirus şi-a vizitat socrii, să dea dovadă de "moderaţie" pentru a nu fi afectată intervenţia autorităţilor şi ancheta epidemiologică.

RomaniaTV.net
26 feb. 2020, 08:31
Cazul italianului confirmat cu coronavirus după ce a călătorit în Gorj. Autorităţile fac apel la moderaţie

Ministerul Sănătăţii a anunţat că este nevoie să fie respectată „intimitatea şi drepturile celor implicaţi, dar şi necesitatea adoptării unui set de reguli de protecţie, facem apel la reprezentanţii presei prezenţi în localitatea Bâlteni şi în oricare altă zonă de expunere la moderaţie”.

În prezent, specialişti din cadrul Ministerului de Interne și Ministerului Sănătății se află în comuna Bâlteni, județul Gorj, pentru „aplicarea protocoalelor specifice acestui gen de situații”.

„În astfel de situaţii este obligatoriu să fie respectate indicaţiile autorităţilor, să se păstreze o distanţă de siguranţă de minim 20 de metri faţă de locuinţa persoanelor unde se desfăşoară ancheta epidemiologică, să nu fie afectată în niciun fel intervenţia autorităţilor. Personalul specializat al Ministerului Afacerilor Interne şi al Ministerului Sănătăţii este prezent în zonă şi aplică protocoalele standard la nivel mondial pentru astfel de situaţii”, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Sănătăţii.

Cesare Emendatore, un cetăţean italian în vârstă de 71 de ani confirmat recent ca fiind infectat cu virusul COVID-19, a fost în România, la Craiova, în perioada 18 şi 22 februarie, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Citeşte şi: Primele declaraţii ale italianului depistat cu coronavirus după ce s-a întors din România. „Mi-a fost frică”

„Autorităţile române au activat protocoalele necesare în acest tip de situaţie, urmând a fi declanşată o anchetă epidemiologică şi dispuse măsurile de carantină sau izolare, după caz”, precizează reprezentaţii Ministerului de Externe.

În timpul călătoriei în România, italianul a vizitat rudele soţiei sale, care este româncă, şi a avut mai multe întâlniri de afaceri.

MAE a precizat că, potrivit datelor furnizate autorităţilor române de Protecţia Civilă Italiană, bărbatul a aterizat pe aeroportul din Craiova în data de 18 februarie.

„În perioada în care acesta a fost în România, a locuit în judeţul Gorj, unde a luat contact cu soacra sa şi cu alte persoane. La acest moment, s-a declanşat o anchetă epidemiologică, urmând a fi identificate cu exactitate toate persoanele cu care cetăţeanul italian a intrat în contact”, mai precizează ministerul.

Citeşte şi: Bărbat întors recent din România, confirmat cu coronavirus în Italia. A stat în Craiova şi în Bâlteni, unde a sacrificat un porc