Ce alimente trebuie consumate în post pentru a slăbi. Cele mai potrivite produse atât pentru trup, cât și pentru suflet

Postul este, pentru mulți, nu doar perioada în care se pot curăța sufletește, ci și trupește. Înlocuirea tuturor produselor de origine animală cu cele de origine vegetală au un beneficiu major asupra sănătății, dar și a siluetei.

08 apr. 2024, 17:22
Ce alimente trebuie consumate în post pentru a slăbi. Cele mai potrivite produse atât pentru trup, cât și pentru suflet
Ce alimente trebuie consumate în post pentru a slăbi. Cele mai potrivite produse atât pentru trup, cât și pentru suflet

Pentru majoritatea persoanelor care aleg să țină post, alegerea alimentelor este o adevărată bătaie de cap. Nutriționiștii ne spun că putem înlocui cu ușurință carnea și putem chiar slăbi în perioada de post prin alimentarea cu produse sănătoase.

Citește și: Rețeta de chifteluțe de post care te va face să îți iei adio de la carne! Ieftină și delicioasă, îți va face postul mai ușor

Ce alimente trebuie consumate în post pentru a slăbi

Întrebat de semnificația postului, nutriționistul Șerban Damian susține că reprezintă, pentru mulți, un moment de purificare a trupului și sufletului.

„În această perioadă alegerea alimentelor poate deveni o provocare, dar acest post poate fi și o oportunitate de a adopta un stil de viață mai sănătos. Fiind unul din cele mai lungi posturi din an, cu o durată de 40 de zile și pare cel mai greu de ținut, atât pentru cei care se confruntă cu kilogramele în plus, cât și pentru restul persoanelor care decid să ia o pauză alimentară. Postul înseamnă excluderea alimentelor de origine animală, respectiv carne, ouă, lapte, brânză și a derivatelor acestora. Este esențial ca în timpul postului să alegem alimente potrivite nu doar pentru respectarea tradiției, ci și pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase”, susține specialistul în nutriție.

Despre principalele beneficii ale postului, nutriționistul afirmă că „dacă ne referim la sănătate este o perioadă în care eliminăm proteinele de origine animală (grăsimile saturate), deci practic punem într-un oarecare repaos tubul digestiv și toate procesele de digestie. Se asociază uneori cu ideea de detoxifiere, însă contează foarte mult ce alegeri facem și în post, pentru că poți mânca prost pe perioada postului, dar dacă mâncăm alimente curate, legume, fructe, leguminoase, nu ne ducem către semipreparate și tot felul de lucruri ambalate cu aditivi, atunci beneficiile sunt că ne îmbunătățim calitatea alimentației, eventual poate reușim să dăm jos și niște kilograme dacă e cazul, deși există și persoane care se îngrașă în timpul postului, dar bineînțeles, putem spune că principalul beneficiu este cel de natură spirituală”.

În ceea ce privește alimentele care pot înlocui carnea dar care nici să nu ne îngrașe, nutriționistul ne sfătuiește să alegem legume și fructe de sezon și să facem „o listă cu alimentele pe care le putem lua din piață, cum ar fi morcov, pătrunjel, varză, ceapă, spanac, praz, conopidă, ridichi negre, salată, mere, citrice. Acestea sunt doar câteva dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească de pe lista de cumpărături. Sunt extrem de multe variante prin care putem găti legumele astfel încât să fie și gustoase, dar și de post. Pentru că începe și perioada urzicilor, dar și a leurdei ne putem bucura din plin și de beneficiile acestor plante. Leguminoasele sunt surse excelente de proteine vegetale. În perioada postului suntem tentați să alegem fasolea ca alternativă la proteina din carne, în primul rând pentru că o putem găti în mai multe feluri, dar la fel putem spune și despre năut, linte, amarant care sunt surse excelente de proteine vegetale și care pot fi ușor de preparat. Năutul și mazărea sunt surse foarte bune de proteine vegetale, fibre, acid folic și în plus au o valoare calorică moderată. Lintea poate reduce nivelul glicemiei în comparație cu alte alimente care sunt bogate în carbohidrați”.

De asemenea, putem „opta pentru consumul de cereale intergrale și pseudocereale, fie că vorbim de ovăz, quinoa, chia, hrișcă, grâu de secară sau orezul, toate aceste alimente pot fi de un real ajutor în perioada postului. Cerealele integrale și pseudocerealele furnzează o varietate mare de nutrienți importanți și vorbim de fibre, vitamine, minerale, proteine și antioxidanți. Consumul regulat de cereale integrale ne poate reduce riscul de boli de inimă, diabet zaharat de tip 2 și obezitate. Fiind bogate în fibre, ele îmbunătățesc semnificativ sănătatea digestivă”, adaugă Șerban Damian.

Despre alimentele care ar trebui evitate pe perioada postului, nutriționistul spune că „din păcate există extrem de multe produse de post care pe lângă faptul că au aport caloric semnificativ, nici nu vin cu beneficii nutriționale demne de luat în seamă. Vorbim aici de produse făinoase rafinate, cum ar fi pâine, covrigi și alte produse de panificație. Produsele bogate în făină albă au un impact brutal asupra nivelului glicemiei și pot duce la creșterea în greutate. Putem alege variante mai sănătoase din făină integrală sau alternative fără gluten, precum făina de cocos. Aceste produse de panificație au un aport caloric semnificativ deoarece conțin și o cantitate mare de grăsimi. Conservele cu aditivi. În timpul postului trebuie să fim atenți la etichetele produselor. Să se evite produsele care conțin aditivi artificiali, precum coloranți, conservanți și îndulcitori artificiali, mai ales în cantități mari. Se poate opta pentru variantele proaspete sau pentru cele conservate în mod natural fără aditiv”.

Cât despre dulciurile vegane, nutriționistul susține că deși „par alegerile potrivite pentru perioada de post, dulciurile aduc o mulțime de calorii provenind din zaharuri simple, așa că trebuie să le limităm. Halvaua, ciocolata vegană și alte dulciuri doar din ingrediente vegetale sunt la fel de concentrate din punct de vedere caloric ca și cele obișnuite”.

Întrebat care sunt persoanele care nu pot ține post, nutriționistul le-a enumerat: „femeile însărcinate, copii, persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi de exemplu, diabetul zaharat, poate cancere, de la caz la caz. Sunt persoanele cu anumite nevoi, care nu ar putea fi acoperite de o alimentație vegană”.

Postul Paștelui este de 40 de zile, iar anul acesta a început luni, pe 18 martie și se va termina sâmbătă, pe 4 mai.

Citește și: Trei rețete de brioșe de post nemaipomenite. Ai nevoie de doar câteva ingrediente și se prepară într-un timp scurt