Ce pensie are Ion Iliescu. Fostul preşedinte câştigă de două ori mai puţin decât un magistrat pensionat

În vârstă de 89 de ani, fostul președinte de țară a stâns o avere cu totul impresionantă. Agoniseala de-o viața a acestuia presupune și câștigurile din vremurile când a fost președinte al României, timp de două mandate. Dar și cele de pe urma funcției de ministru, pe care a ocupat-o pe timpul regimului comunist.

23 feb. 2023, 19:13
Ce pensie are Ion Iliescu. Fostul preşedinte câştigă de două ori mai puţin decât un magistrat pensionat

Declarația de avere întocmită de Ion Iliescu în 2018 arată că Ion Iliescu deține un apartament în Capitală, pe care l-a cumpărat în anul 1996. Fostul președinte a mai declarat venituri de aproximativ 54.000 lei indemnizația de senator, 55.000 lei indemnizația de fost președinte și pensie de 33.000 lei. La aceste sume se mai adaugă și cea de 8.400 lei de la Academia de Științe Agricole și Silvice.

Astfel, primul președinte al României de după 1989 are o pensie lunară de 3.916 lei. La această sumă se adaugă o indemnizație de 5.331 lei ce reprezintă indemnizația oferită pentru ocuparea funcției supreme în stat.

În declarația sa din anul 2017 mai figurau și 16 tablouri, ce poartă semnătura unor pictori români. Acesta ar mai deține și câteva mici obiecte de artă, pe care le-a achiziționat înainte și după 1989. Fostul președinte mai are pe numele său și un autoturism Volkswagen, din anul 2004.

Citeşte şi: Pensii 2023: Se taie pensiile, s-a decis în ultima şedinţă de Guvern. DOCUMENT

Trebuie precizat că fostul președinte post-comunist are, potrivit declarației de avere, doar un apartament, în București, achiziționat în anul 1996, care are o suprafață de 156 de metri pătrați.

Venitul lunar al lui Ion Iliescu poate părea unul mare în comparație cu mulți dintre pensionarii din România, însă dacă ținem cont că a fost șeful statului acesta are un venit mic față de cei care au pensii speciale. Astfel, la ora actuală, în România, sunt foști judecători sau procurori care primesc pensii de peste 20.000 de lei, potrivit Stirilebzi.

La fel, veniturile foștilor membri ai Corpului diplomatic şi consular al României se apropie de 6.000 de lei, în timp ce pensiile fostului personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România poate să sară de 11.000 de lei. Nici pensiile de serviciu ale celor care au lucrat la Curtea de Conturi nu sunt tocmai mici, aceste apropiindu-se în unele cazuri, de 8.500 de lei.

Citeşte şi: Dan Negru a primit cadou un cal. Cine l-a surprins de ziua de naștere: „I-am pus numele Azorel”