Ce reacții adverse au avut românii după vaccin! Au fost raportate peste 8.900 de cazuri

Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat în cadrul conferinței de presă săptămânale faptul că până în prezent au fost raportate 8.912 reacții adverse post-vaccinale.

23 mart. 2021, 15:01
Ce reacții adverse au avut românii după vaccin! Au fost raportate peste 8.900 de cazuri

De la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent au fost raportate 8.921 cazuri de reacții adverse post-vaccinale, fiind o rată de raportare de 3,4 la mia de doze administrate.

În săptămâna 15 martie-21 martie au fost raportate 1.492 de reacții adverse post-vaccinale, dintre care 95% fiind raportate la ANM și restul la INSP. Cea mai frecventă reacție adversă fiind durerea locală, oboseala și febra. De asemenea, au fost raportate dureri musculare sau articulare, cefalee și reacții digestive.

Citește și: Vaccinurile anti-Covid vor fi administrate şi de medicii de familie, de luna viitoare. Serurile de la AstraZeneca şi Johnson & Johnson vor fi distribuite prin intermediul acestora

Ce reacții adverse au avut românii după vaccin! Au fost raportate peste 8.900 de cazuri

”Raportări de reacţii adverse la nivel naţional până la data de 22 martie. Au fost raportate 8.912 cazuri de reacţii adverse post-vaccinale indezirabile. O rată de raportare de 3,4 la o mie de doze administrate. În perioada 15 martie – 21 martie, au fost raportate un număr de 1.492 de reacţii adverse post vaccinale. 95% din acestea au fost raportate la ANM, restul la INSP.

Vârsta medie a persoanelor care au raportat reacţii adverse a fost de 40 de ani şi 64% dintre persoane erau de sex feminin. 81% sunt reacţii adverse de tip durere locală, tumefacţie, erupţie cutanată la locul de administrare, oboseală, febră frison, 48% – dureri musculare sau articulare, 46% – cefalee, 16% – reacţii digestive. Nu au fost raportate cazuri de şoc anafilactic. Nu sunt în investigare reacţii severe ” , a declarat Valeriu Gheorgiță.

Coordonatorul Campaniei de vaccinare a anunţat că „la vaccinurile pe bază de ARN mesager, Pfizer şi Moderna, frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare după cea de-a doua doză comparativ cu prima doză, dar nu neapărat sunt reacţii adverse ieşite din ceea ce ştim noi că sunt reacţii obişnuite”

În ceea ce priveşte vaccinul de la Astrazeneca, frecvenţa reacţiilor adverse este mai rară după cea de-a doua doză comparativ cu prima doză, a mai spus Gheorghiţă.

 

A început vaccinarea românilor aflați pe listele de așteptare

Valeriu Gheorghiță a anunțat că s-a început vaccinarea persoanelor aflate pe lista de așteptare. În acest moment peste 59.000 de persoane au confirmat programarea. Până în acest moment pe listele de așteptare sunt 775.294 de persoane, dintre acestea find notificate prin SMS un număr de 90.000 de români. Persoanele în cauză au 24 de ore timp să confirme programarea.

De asemenea, Valeriu Gheorghiță a anunțat că a fost ridicată carantina pentru lotul problematic al vaccinului AstraZeneca. Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că începând cu 1 aprilie românii își vor putea alege vaccinul deoarece fiecare centru va avea afișat tipul de ser pe care îl folosește.

Citește și: Din 1 aprilie oamenii își vor putea alege tipul de vaccin! Valeriu Gheorghiță: ”Am ridicat carantina pentru lotul vaccinului AstraZeneca”

”La nivel naţional există aproximativ 13.000 de persoane aflate în evidenţă cu hemodializă cronică intermitentă. Rata de acoperire vaccinală este de peste 60% în rândul acestor pacienţi. Fac parte din categoria cea mai vulnerabilă de pacienţil, având foarte multe boli cronice adăugate peste boala renală. De cele mai multe ori, diabet şi boli cardiovasculare. Ca atare, sunt pacienţi fragili. E important un triaj medical corect la momentul vaccinării, o supraveghere pe o perioadă de 15 minute, aşa cum se recomandă. E important ca pacientul să îşi ia tratamentul pentru bolile cronice. De multe ori am constatat că sunt pacienţi care nu sunt suficient de complianţi cu medicaţia pe care o au.” , a mai declarat Valeriu Gheorghiță.