Ce se întâmplă dacă ai scoasă casa la licitaţie de către bancă sau recuperatori de creanţe şi cum poţi să te aperi

Creditele acordate romanilor mai ales in perioada 2006-2009 au inceput de ceva vreme sa-si arate “coltii” impotriva debitorilor. Nu de putine ori auzim de termenul "executare silita". Este echivalentul din penal cu “urmarirea penala”, pentru ca asa cum o infractiune pune in pericol libertatea celui ce o savarseste, in civil executarea silita pune in pericol intergul patrimoniu al unui debitor. Din nefericire foarte multi care fac asemenea imprumuturi nici nu stiu ca desi nu au ipotecat imobilul pentru a lua un credit, daca nu mai platesc acel credit pot fi executati silit chiar si pe imobilul ce nu face obiectul contractului.

RomaniaTV.net
27 mai 2019, 08:31
Ce se întâmplă dacă ai scoasă casa la licitaţie de către bancă sau recuperatori de creanţe şi cum poţi să te aperi

Executarea silita imobiliara este o situatie foarte des intalnita in cadrul procedurii de executare silita pornita de catre banci impotriva debitorilor.

In majoritatea executarilor silite ajungem sa ne lovim si de o serie larga de abuzuri indreptate impotriva debitorilor cum ar fi :

  • Punerea in executare de catre banci sau recuperatorii de creante a unor contracte de credit prescris;

  • Executarea silita si vanzarea imobilelor pe sume derizorii;

  • Evaluarea imobilelor vandute la sume ce sunt sub pragul de piata;

  • Hartuirea debitorului de catre recuperatorii de creante.

Somatia imobiliara ( adresa primita de catre debitor de la executor prin care este instiintat ca urmeaza sa ii fie scos imobilul la vanzare ) este unul dintre cele cele mai importante acte de executare care va fi primit de catre debitor in cursul executarii silite.

Executorul il someaza pe debitor ca in 15 zile sa achite tota suma restanta(ceea ce este imposibil), daca nu imobilul urmeaza sa fie scos la licitatie.

In practica ne intalnim cu doua situatii si anume:

  1. Momentul in care somatia imobiliara este primita impreuna cu primele acte de executare emise catre debitor.

  2. Situatia in care executarea silita importiva debitorului este déjà inceputa insa somatia imobiliara este redactata si trimisa ulterior, in urma emiterii unei solicitari de catre creditor executorului.

Bineinteles ca in ambele cazuri situatia se poate transa tot prin intermediul unei contestatii la executare insa in aceasta situatie este absolut necesar ca debitorul in cadrul contestatiei sa solicite si suspendarea executarii silite, iar in urma achitarii unei cautiuni instanta de judecata poate suspenda executarea silita.

Suspendarea executarii silite este de fapt mijlocul prin care debitorul temporizeaza procedura de vanzare a imobilului, pana cand reuseste in instanta sa dovedeasca faptul ca este executat silit illegal.

Foarte important de stiut este faptul ca o data cu suspendarea executarii silite se ridica si poprirea infiintata pe conturile lor iar pana la momentul judecarii contestatiei la executare aceasta nu mai poate fi infiintata asupra conturilor.

Acest lucru nu era posibil pana anul trecut, atunci cand ICCJ a stabilit ca impreuna cu suspendarea executarii silite, inclusiv poprirea de pe conturi se ridica.

 

Ce este foarte important de stiut:

  • Contestatia la executare trebuie facuta in termen de 15 zile de la primirea actelor de executare

  • In cadrul contestatiei la executare debitorul trebuie sa solicite suspendarea executarii silite

  • In cadrul contestatiei la executare se poate invoca orice neregularitate cu privire la actele intocmite de catre executor sau care incalca prevederile codului de procedura civila

  • In cadrul contestatiei la executare se poate contesta faptul ca debitorii nu au primit din partea bancii notificarea de declarare a scadentei anticipate a creditului

  • In cadrul contestatiei la executare se poate contesta calitatea creditorului prin faptul ca nu este respecata decizia 19/2018.

Executat Pe Casa Pusa Garantie – Astfel, identificam urmatoarele situatii in care nici banca si nici recuperatorul de creanta sau alta persoana fizica ori juridica NU poate sa inceapa sa-l execute silit pe imobil pe debitor.

  • Astfel, in cazul titlurilor executorii cum ar fi contractele semnate cu banca sau cu un IFN sau cesionate la recuperatorii de creanta, ce contin o suma certa,lichida si exigibila dar care nu depaseste 10000 de lei, categoriile de creditori de mai sus, nu pot scoate la vanzare bunurile imobile ale debitorilor.

  • O alta situatie se refera la coproprietatea asupra unui bun,astfel creditorul nu va putea sa vanda acel bun pana cand nu -l partajeaza de ceilalti coproprietari.

  • Atentie – actele de dispozitie cu privire la locuinta familiala nu pot fi facute de un sot fara consimtamantul celuilalt ori altfel executarea este nula.

  • Nu se poate dispune inceperea executarii imobiliare pentru un credit care ar face nejustificata executarea unui bun de o valoare mare;

Mai multe aici