Ce se întâmplă dacă aplici bicarbonat de sodiu pe scalp. Trucul are efecte benefice pentru părul tău

Bicarbonatul de sodiu poate fi un tratament benefic pentru scalp și păr. Efectele sale sunt uluitoare.

17 feb. 2023, 10:21
Ce se întâmplă dacă aplici bicarbonat de sodiu pe scalp. Trucul are efecte benefice pentru părul tău
Ce se întâmplă cu părul tău dacă aplici bicarbonat de sodiu pe scalp

Ce se întâmplă dacă aplici bicarbonat de sodiu direct pe scalp? Acest truc are efecte benefice pentru părul tău, așa că merită încercat.

Trebuie doar să adăugați bicarbonatul în șampon sau balsam și să vă spălați normal pe cap. Dacă părul tău este gras și se îngrașă repede, acest truc te va scăpa de sebum. Totodată îndepărtează produsele cosmetice din păr, precum uleiuri, fixativ sau gel.

Bicarbonatul de sodiu pus direct pe scalp va oferi volum părului. Pentru asta trebuie să vă splălați de cel puțin trei ori pe săptămână cu un astfel de amestec. Astfel veți obține mai mult volum, iar părul va crește mai repede și va deveni mai des.

Potrivit lui Steven Line, medic specialist în medicină cosmetică și reprezentant al Asociaiei Americane de Cosmetică, atunci când părul nu este spălat pentru o perioadă mai lungă de timp, pot exista atât beneficii, cât și consecințe, în funcție de tipul de păr și de starea scalpului, potrivit BestLife.

„În general, cel mai bine este să vă ascultați părul și scalpul și să vă spălați părul după cum este necesar. Pentru unii oameni, asta poate fi în fiecare zi, iar pentru alții, poate fi o dată pe săptămână”, spune Line.

Citește și: Ce schimbări au loc în organism dacă faci un duș rece zilnic. Ce spun medicii despre acest obicei

Ce se întâmplă dacă nu îți speli părul

Uleiurile naturale hrănesc părul

Dacă nu vă spălați pe cap timp de o săptămână pe cap veți observa o creștere evidentă a cantității de uleiuri.

„Atunci când nu vă spălați părul în fiecare zi, scalpul dumneavoastră are șansa de a-și produce uleiurile naturale. Aceste uleiuri, cum ar fi sebumul, îți pot hidrata și hrăni părul, făcându-l să pară mai sănătos și mai strălucitor”, explică Line.

Textura părului va suferi și ea schimbări, acestea putând fi bune sau rele în funcție de tipul de păr.

„Pentru cei cu părul creț sau ondulat, faptul că nu se spală părul la fel de des poate ajuta la îmbunătățirea texturii lor naturale. Uleiurile naturale pot ajuta la definirea și domolirea încrețirii, ceea ce duce la un aspect mai definit și mai elastic”, mai spune medicul.

Persoanele cu un scalp gras care decid să nu își spele părul pentru câteva zile pot rămâne cu un aspect gras și murdar.

Fire de păr mai puternice

Firul de păr se poate rupe din cauza căldurii, coafurii, alimentației, stres, afecțiuni de bază sau altele. Șamponarea frecventă este un alt factor comun în spatele deteriorăriiși ruperii părului.

„Spălarea prea frecventă a părului îl poate lipsi de uleiurile sale naturale, lăsându-l uscat și predispus la rupere. Spălându-ți părul mai rar, îi permiți părului tău să rețină mai multe uleiuri naturale, ceea ce poate ajuta la reducerea ruperii”, potrivit medicului.

Citește și: Nutriționiștii te învață cum să slăbești sănătos. Aceste șapte trucuri te vor ajuta să pierzi 10 kilograme într-un timp foarte scurt

Consecințe ale spălatului mai rar

Spălatul părului mai rar poate fi benefic dacă nu folosiți produse de styling. Însă, „dacă folosești produse de păr precum gel, spumă sau spray, faptul că nu te speli pe cap timp de o săptămână poate duce la o acumulare de produs pe scalp și pe păr. Acest lucru îți poate îngreuna părul, făcându-l să pară tern și fără viață”, spune Line.

Există produse concepute special pentru a fi folosite între spălări, precum șamponul uscat, spray-urile răcoritoare și produse de texturare.

Un alt efect secundar poate fi iritarea scalpului.

„Faptul că nu vă spălați părul poate provoca o acumulare de uleiuri, murdărie și celule moarte ale pielii pe scalp. Acest lucru poate duce la un scalp cu mâncărimi, scuame și iritații, care poate fi inconfortabil și inestetic”.