Ce se întâmplă după 15 Mai. Marcel Vela: Ne dorim să nu aibă nimeni nevoie de declaraţii pe propria răspundere

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, luni, că se analizează ca, după 15 mai, când urmează să se introducă starea de alertă, să nu mai fie nevoie de declaraţii pe proprie răspundere decât în zonele carantinate.

RomaniaTV.net
04 mai 2020, 14:02
Ce se întâmplă după 15 Mai. Marcel Vela: Ne dorim să nu aibă nimeni nevoie de declaraţii pe propria răspundere

„Vor fi toate deplasările în altă zonă, în altă analiză şi, probabil sau aproape sigur, nu vor avea nevoie de acele declaraţii. Noi ne dorim să nu aibă nimeni nevoie de declaraţii, în ipoteza în care trendul va fi descendent al cazurilor înregistrate în statistica medicală şi vom fi încă două săptămâni la fel de responsabili. Mai sunt două săptămâni până la această decizie şi ne dorim toţi, din tot sufletul, să nu fie o explozie de cazuri care ar putea să pună în pericol perspectiva optimistă la care ne gândim cu toţii: şi domnul preşedinte, şi Guvernul, şi toţi cetăţenii. Noi avem în analiză şi dorim să nu mai fie declaraţii pe proprie răspundere decât în zonele carantinate”, a spus Marcel Vela, la Antena 3.

Ministrul a adăugat că se intenţionează relaxarea în privinţa activităţilor în cabinetele stomatologice şi etapizat, la o distanţă de două săptămâni, şi în alte domenii – frizerie, cosmetică, antrenamentele sportivilor, sporturile individuale sau activităţi sportive individuale precum drumeţiile, mersul cu bicicleta, pescuitul. „În orice caz, dorinţa noastră, lucrăm pe plan, strategie, documente, este să relaxăm din 15 mai aceste măsuri, dar depinde de noi toţi”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, deciziile vor fi luate de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, într-o şedinţă care va avea loc premergător expirării stării de urgenţă, în aceeaşi zi sau cu o zi înainte, şi va fi prezidată de premier.

„Starea de alertă nu este o măsură excepţională, ea se referă la punerea în aplicare de îndată a planului de acţiuni şi măsuri de prevenire şi avertizare a populaţiei şi limitare pentru înlăturarea unor consecinţe a stării de urgenţă. Această stare de alertă este un tranzit spre starea de normalitate”, a explicat Marcel Vela.

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă ar putea decidă, în perioada stării de alertă, şi carantinarea unor zone.

„În această noapte am introdus în carantină un cartier din Buzău pentru că s-au înregistrat brusc câteva cazuri pozitive – 19 cazuri. (…) În aceste cazuri de inconştienţă sau de risc major nu este exclusă ipoteza ca şi după 15 mai, prin decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, să apară asemenea decizii care implică abordarea unor măsuri restrictive pentru oprirea răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus”, a indicat Vela.

Întrebat dacă se mai dau amenzi în starea de alertă, el a spus că toate deciziile de sancţiune vor fi decise de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

„Starea de alertă va fi declarată de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi va fi gestionată de acest comitet care analizează propunerile unui grup tehnic care va analiza situaţiile în teren, situaţia epidemiologică. Toate deciziile de sancţiune sunt decise atunci de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Dacă în decizia comitetului va fi preluată norma imperativă cu măsura coercitivă pentru a fi aplicată şi în starea de alertă, atunci se va aplica, dacă nu va fi preluată norma, nu se va aplica. Nu pot să vă spun acum dacă se aplică sau nu. Tot ce se va decide va depinde de norma epidemiologică”, a mai explicat ministrul Vela.

El a adăugat că deciziile legate de vârstnici vor fi luate tot de CNSSU. „Toate vor fi discutate, la vremea respectivă. Părerea mea personală, dacă vom păstra această linie, trendul acesta să fim riguroşi şi să respectăm până în 15 mai toate condiţiile, nu vor mai fi aceste reţineri. Dacă, Doamne fereşte, se întâmplă să avem cazuri gen Buzău, se va decide de către epidemiologi, nu de către politicieni. (…) Ce vom face ca perspectivă după 15 mai, va fi, cu siguranţă, să lăsăm persoanele peste 65 ani să poată ieşi liber, dar să impunem nişte condiţii, gen să poarte mască, să fie o anumită distanţă în mijloacele de transport, dacă se duc la serviciu să fie decalat programul, să fie luată temperatura cu termometrul digital”, a menţionat Marcel Vela.

Citeşte şi STARE DE ALERTĂ în România, după 15 mai. Augustin Zegrean: „Toate restricţiile care vor fi menţinute trebuie stabilite printr-o lege”