Ce sunt vergeturile, de ce apar şi cum poţi scăpa de ele. Cele mai eficiente remedii de combatere a dungilor sidefii care brăzdează pielea

Vergeturile sunt dungi subțiri, curbate, mai deschise la culoare decât restul pielii pe care o brăzdează, care pot apărea pe diferite zone ale corpului. Cauza apariţiei lor o reprezintă ruperea fibrelor de colagen din piele. Afecţiunea este strâns legată de activitatea hormonală.

19 iul. 2022, 18:36
Ce sunt vergeturile, de ce apar şi cum poţi scăpa de ele. Cele mai eficiente remedii de combatere a dungilor sidefii care brăzdează pielea

Ce sunt vergeturile. Lipsa mişcării sau alimentaţia haotică nu reprezintă cauze ale apariţiei vergeturilor. Ele apar atât la femei, cât şi la bărbaţi. La femei, apar în general pe burtă, șolduri, sâni, fese, coapse, dar și gambe și brațe. La bărbați, apar mai ales pe burtă, fese, partea superioară și inferioară a spatelui.

Cauzele apariţiei vergeturilor

Pubertatea este asociată cu apariția vergeturilor la ambele sexe, ele fiind provocate de creșterea în greutate și în înălțime. În rândul adolescenților, circa 70% dintre fete și 40% dintre băieți au vergeturi. În cazul femeilor însărcinate, peste 90% dintre ele manifestă această afecțiune la nivelul abdomenului și al coapselor, necesitând diferite tratamente pentru vergeturi. În cazul bărbaților, vergeturile apar mai ales la sportivi, din cauza ridicării de greutăți sau consumului de steroizi.

Femeile se confruntă cu vergeturi mai mult la pubertate și în perioada sarcinii. Înaintarea în vârstă este, de asemenea, un factor care contribuie la apariţia vergeturilor, deoarece de-a lungul anilor producția de elastină scade. Consecință: pielea este mai puțin elastică.

Citeste si Cum poţi scăpa de vergeturi. Medicul Gabriela Bud a dezvăluit soluţia: „Cremele minune nu există”

În prima fază, vergeturile sunt roşii purpurii, apoi se deschid treptat până devin alb sidefat.

La originea vergeturilor se află două fenomene:

  • Vergeturile pot rezulta din întinderea pielii, în timpul creșterii semnificative și rapide în greutate. Tracțiunea exercitată asupra țesuturilor duce la o ruptură a anumitor fibre elastice ale dermei. Ele sunt însoțite de o pierdere a elasticității pielii;
  • O creștere a cantității de cortizol din organism. Cortizolul este un hormon produs de glandele suprarenale, care influențează într-adevăr structura pielii: atunci când nivelul de cortizol crește, producția de colagen și elastină scade. Structura dermei este modificată și pielea își pierde elasticitatea.

Aceste două fenomene sunt adesea, dar nu sistematic, asociate: vergeturile pot apărea astfel în afara oricărei variații de greutate, la persoanele slabe.

Cum previi şi tratezi vergeturile

În unele cazuri, vergeturile se estompează în timp și nu necesită tratament medical. De menţionat, însă, că tratamentele ajută doar la îmbunătățirea aspectului și nu îndepărtează complet aceste dungi sidefii de pe piele. Cremele cu retinoizi, care sunt derivate din vitamina A și care ajută la estomparea vergeturilor, pot fi o soluție. Rolul retinoizilor este acela de a ajuta la reconstrucția colagenului astfel încât pielea să își recapete aspectul normal.

Citeste si Cum te scapă zaţul de cafea de vergeturi. Tratamente si remedii naturiste pentru celulită

Femeile însărcinate trebuie să discute cu medicul înainte de a aplică aceste creme, deoarece acestea nu sunt indicate întrucât pot apărea efecte secundare care să afecteze fătul.

În tratamentul vergeturilor sunt de mare ajutor suplimentele naturale care conțîn colagen, vitamina C sau zinc. Acestea contribuie la menținerea elasticității pielii, sporirea conținutului de colagen, repararea structurilor deteriorate ale pielii, vindecarea țesutului cicatricial și menținerea sănătății țesuturilor.