Ce temperatură să ai în dormitor pentru un somn odihnitor

Temperatura din dormitor își poate influența semnificativ somnul. Câteva grade în plus pot duce la disconfort și la un somn neplăcut.

15 ian. 2024, 15:39
Ce temperatură să ai în dormitor pentru un somn odihnitor

Calitatea somnului este influențată de o serie de factori importanți. Printre aceștia se numără și temperatura din camera în care dormi. Este important să menții o temperatură optimă în dormitor pentru un somn odihnitor.

Citește și: Cea mai bună metodă pentru un somn ideal. Schema 10-3-2-1-0 îți oferă timpul de somn de care ai nevoie

În timpul somnului, organismul reglează temperatura corpului în funcție de cea a mediului. Orice grad în plus sau în minus poate influența. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că temperatura optimă în dormitor, în timpul somnului, ar trebui să fie maxim 20 – 22 de grade Celsius, scrie lovedeco.ro.

Dacă temperatura din cameră este prea ridicată, organismul nu se va putea regla cu mediul ambient, iar somnul va fi greoi și agitat. Pe de altă parte, temperaturile cuprinse între 12 și 16 grade Celsius pot crește riscul de afecțiuni respiratorii.

Temperatura ideală pentru somn, pentru un adult, este considerată 18 grade Celsius. Temperaturile care depășesc 24 de grade Celsius sunt considerate prea mari pentru un somn liniștit.

Citește și: Leguma care reduce inflamația și susține fericirea și somnul sănătos. Orice gospodină trebuie să o aibă în frigider

În cazul copiiilor, 21 de grade este temperatura optimă de dormit. Nou-născuții trebuie expuși unei temperaturi cuprinse între 22 și 23 de grade Celsius.

Pentru a avea o temperatură optimă în dormitor trebuie să ții cont și de nivelul umidității din cameră. Aerul umed reține căldura mai eficient decât aerul uscat. Lucru care poate influența calitatea generală a somnului. Este recomandat ca nivelul umidității la interior să fie cuprins între 30 și 60%.