Cea mai bună ciorbă pe caniculă. Ciorbiță de legume a la grec, o bunătate!

Ciorba este una dintre mâncărurile preferate ale românilor. O farfurie de ciorbă fierbinte este tot ce ţi-ai putea dori într-o zi rece de iarnă, dar varav face minumi pe caniculă. Deşi nu este deloc greu de preparat, multe gospodine fac greşeli atunci când o gătesc iar rezultatul nu mai este atât de delicios.

03 iun. 2022, 18:19
Cea mai bună ciorbă pe caniculă. Ciorbiță de legume a la grec, o bunătate!

Ciorbă acrișoară de legume á la grec – Atât de delicioasă încât numai așa vei face ciorba de legume – Pentru această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

Ingrediente:

  • 3 cepe
  • 3 morcovi
  • 1 ardei roșu
  • 1 ardei galben
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 rădăcină țelină
  • 3 cartofi
  • 5 roșii
  • 1 ou
  • 3 linguri smântână
  • 1 lingură oțet
  • ulei
  • pătrunjel
  • sare

Mod de preparare:1.

 Cu ajutorul unui cuțit, tăiem legumele (mai puțin cartofii și roșiile), pe urmă le prăjim într-un vas încins cu ulei. Adăugăm roșiile mărunțite, apa, acoperim cu un capac și gătim la foc mic 15 minute.

2. Adăugăm cartofii tăiați cubulețe, smântâna, oul și oțetul. Condimentăm cu sare și piper și fierbem la foc mic până când cartoful este gata. La final, adăugăm verdeața tăiată mărunt.

Încearcă și… Supă gustoasă cu perișoare

 

Rețeta pe care nu vei schimba curând – Pentru această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

Ingrediente necesare

  • 800 g carne de vită
  • pătrunjel
  • 250 g morcov
  • 2 cepe
  • 2 roșii
  • 4 cartofi
  • 300 g mazăre
  • 1 ardei gras roșu
  • 4 frunze de dafin
  • sare, piper

Ingrediente pentru perișoare:

  • 800 g carne de vită
  • 200 g orez
  • sare, piper negru

Mod de preparare:

1. Pentru început, punem carnea de vită la fiert. Într-o oală adâncă adăugăm 4-5 l de apă, carnea de vită, acoperim cu un capac și fierbem la foc mic 2-3 ore. Cu ajutorul unei spatule, îndepărtăm spuma formată la suprafață.

2. Cu ajutorul unui cuțit, tăiem mărunt ceapa și pătrunjelul. Morcovii îi dăm prin răzătoarea mare. Adăugăm legumele în supă, împreună cu frunzele de dafin și gătim la foc mic 30 de minute.

3. Pentru perișoare, punem orezul la fiert la foc mare. După ce apa a început să clocotească, adăugăm sare și fierbem la foc mic încă 10 minute. După acest interval, strecurăm orezul și îl lăsăm la răcit la temperatura camerei.

4. Într-un bol, adăugăm carnea tocată. Condimentăm cu sare și piper, pe urmă adăugăm orezul răcit. Amestecăm bine până la omogenizare.

5. Formăm perișoarele și le așezăm pe un platou, tapetat cu ulei.

6. După ce supa a fiert, scoatem carnea de vită. Adăugăm cartofii tăiați cubulețe, mazarea și ardeiul gras tăiat fâșii.

7. Adăugăm perișoarele, condimentăm cu sare și piper și fierbem supa la foc mic încă 10 minute.

 

Greşeala pe care o fac gospodinele atunci când gătesc ciorbă. Când se pune, de fapt, sarea în mâncare. Secretul unei ciorbe delicioase

Greşeala pe care o fac gospodinele atunci când gătesc ciorbă. Pentru a prepara o ciorbă delicioasă, fie că este vorba despre ciorbă de perişoare, cu găluşte, de pui sau de burtă, gospodinele trebuie să ţină cont de anumite lucruri atunci când gătesc acest fel de mâncare.

Greşeala pe care o fac gospodinele atunci când gătesc ciorbă

De exemplu, atunci când vreţi să faceţi o ciorbă de pasăre de curte, adăugaţi neapărat bulion pentru a da culoare şi un plus de savoare mâncării. Pe lângă aromă, bulionul va fi plin nutrienți precum calciu și magneziu.

Un alt lucru pe care gospodinele trebuie să-l facă neapărat atunci când gătesc ciorbă este să înlăture spuma obţinută în timpul fierberii legumelor şi a cărnii. În caz contrar, la final supa va fi amară.

Puţine gospodine ştiu când se adaugă, de fapt, sare în mancare. Ei bine, nu adăugaţi niciodată sare în timp ce gătiţi ciorba. Sarea se adaugă aproape la final, după bulion.

Astfel, vei fi sigură că sarea nu se „dizolvă” în timpul gătirii. Pe de altă parte, faceţi totul cu măsură şi nu puneți prea multă sare. Dacă totuşi. din greşeală, aţi scăpat prea multă sare în ciorbă, folosiţi un cartof pentru a drege gustul.

Bucăţile mici de cartof vor absorbi sarea în exces pe măsură ce se gătește.

Citeşte şi Ingredientul pe care nu trebuie să îl pui niciodată lângă sarmale. Le va strica tot gustul

Cum prepari ciorba de pui. Reţetă pe care trebuie să o încerci

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

Un pui mare taiat in bucati
Două linguri ulei de masline
Trei legături de pastarnac
O jumatate de telina
Patru morcovi
Două cepe mari
Patru catei de usturoi
Două legaturi de patrunjel
Sare după gust
Bors după gust

Citeşte si Greşeala majoră pe care o facem când punem varză murată. Ce trebuie să pui neapărat în butoi, sarmalele vor ieşi delicioase

Mod de preparare Ciorbă de pui

În primul rând trebuie să dezosezi puiul şi să-l tai în bucăţi mici, după care trebuie pus la fiert.  După ce puiul dă în fiert, fii atentă să înlături spuma cu o paletă.

In acest timp, pe un alt ochi al aragazului, pune legumele la inabusit. Adauga intr-o tigaie incapatoare uleiul de masline, apoi ceapa, pastarnacul, telina, morcovii, usturoiul – toate taiate marunt. Adauga piperul si sarea si lasa-le sa se inabuse la foc mediu, timp de 15 minute.

Dupa scurgerea celor 15 minute, adauga legumele din tigaie peste supa de pui şi adaugă borşul, după care mai lasă la fiert timp de câteva minute. La final, adăugaţi verdeaţa.

Poftă bună!

Cinci greşeli majore pe care le fac gospodinele când gătesc ciorbă. Evită să mai faci asta, dacă vrei să-ţi iasă mâncarea bună

Cinci greşeli majore pe care le fac gospodinele când gătesc ciorbă. Chiar şi cele mai iscusite gospodine pot face greşeli când gătesc ciorbă. Vă prezentăm cinci greşeli frecvente pe care multe bucătărese le fac.

Cinci greşeli majore pe care le fac gospodinele când gătesc ciorbă

O greşeală frecventă pe care o fac multe gospodine este că folosesc vegeta sau concentrate de legume din comert pentru a da gust supei. Nu mai face asta!  Aceste produse contin, de obicei, mult sodiu si alte arome artificiale.

Supa ta va fi sărată şi va avea un gust neplăcut. Foloseşte legume proaspete şi vei simţi imediat diferenta.

Citeşte şi Mirela Vaida a dezvăluit secretul celei mai bune ciorbe de fasole cu afumătură: „Eu gătesc la oală, româneşte”

Evită să găteşti supa sau ciorba la foc mare. Acestea trebuie pregatite la foc mic, pentru ca aromele sa aiba timp sa se imbine. Rezultatul final va fi delicios.

O altă greşeală este că multe dintre voi adăugaţi ingredientele în acelaşi timp. Evită să mai faci asta. Mai întâi se fierbe carnea, apoi legumele, pe rând, în functie de textura lor. Prima dată fierbeţi legumele tari cum ar fi morcovii, ardeii, ceapa. Abia aproape de final se fierb cele moi, cum ar fi dovlecelul.

De asemenea, evitaţi să puneţi sare în ciorbă încă de la început. Odata cu procesul de fierbere, zeama va scadea, iar la final vei avea un preparat mai sarat decat trebuie. Cel mai bine este să adaugi sarea şi piperul abia când ciorba este aproape gata.

O lasi sa fiarba prea mult. Aceasta este o altă greşeală pe care multe gospodine o fac.Zeama o să scadă prea mult, iar în loc de ciorbă o să-ţi iasă tocăniţă. Fierbe ciorba la foc mic şi asigură-te că ai pus suficientă apă.

Ciorbă de perişoare, reţeta tradiţională a bunicii. Este perfectă pentru zilele reci de iarnă

Ai nevoie de următoarele ingrediente: o ceapă, doi morcovi, un ardei roşu, jumătate de ţelină, jumătate de litru de suc de roşii, borş, pătrunjel, sare.

Pentru perișoare ai nevoie de: jumătate de kilogram de carne tocată, 50 de grame de orez, un ou, o ceapă, mărar, sare.

Mod de preparare perişoare

Amestecă carnea tocată cu ceapa tocată mărunt, după care adaugă verdeaţa, oul, orezul şi sarea. Amestecă bine toate ingredientele. Poți pune în carne și o lingură de apă rece. Amestecă bine de tot, până când carnea devine din ce în ce mai pufoasă și mai aerată.

Mod de preparare ciorbă

În primul rând se toacă mărunt toate legumele şi se pun la fiert timp de 15-20 de minute. Adaugă, apoi şi perişoarele. Lăsaţi să fiarbă încă 15-20 de minte. După acest timp verificaţi dacă orezul din perişoare este fiert, apoi adăugaţi sucul de roşii şi borşul. Lăsaţi să dea în fiert, apoi adăugaţi sare după gust. Opriţi focul şi adăugaţi verdeaţa. Asta este tot, poftă bună!

Citeşte şi Fasole cu ciolan, reţeta lui Radu Anton Roman. Secretul regretatului bucătar pentru un gust cu totul aparte