Mihaela Bilic, adevărul despre ciorbă. Motivul pentru care nu poți supraviețui dacă consumi doar acest preparat

Mihaela Bilic a dezvăluit de ce ciorba nu este un preparat complet, chiar dacă nutriţionistul îl recomanda recent în curele de slăbire.
Alina Costache
25 mai 2024, 09:33
Mihaela Bilic, adevărul despre ciorbă. Motivul pentru care nu poți supraviețui dacă consumi doar acest preparat

Mihaela Bilic, detaliile pe care nu le știai despre ciorbă, unul dintre alimentele de bază ale gastronomiei româneşti. imeni nu pune la îndoială beneficiile generale, dar și gustul delicios pe care îl au ciorbele sau supele, însă acesta nu este un preparat care să te ajute să trăiești zile îndelungate, spune Mihaela Bilic. Astfel, celebrul nutriționist a făcut un joc cu fanii săi în care i-a întrebat ce preparat ar lua cu ei pe o insulă pustie. În momentul în care una dintre ascultătoare i-a răspuns că ar putea trăi doar cu „ciorbă”, specialista a venit cu mai multe argumente care să-i contrazică acesteia părerea.

Asta e interesant apropo de percepția noastră pentru mâncare. Zeama aceasta din frunze, zarzavaturi, verdețuri este extrem de sănătoasă și de plină de vitamine și de minerale, dar faptul că în legume nu avem deloc grăsimi, este un lucru care nu ne asigură supraviețuirea, paradoxal, și da, o alimentație dietetică ne este la îndemână, când avem de toate în frigider, dar în momentul în care trăim în sălbăticie sau avem nevoie de ceva pentru supraviețuire, acolo avem nevoie de grăsime și de preparate de origine animală, pentru că în ele găsim caloriile și proteinele complete. Ciorbă să fie, dar cu șnițel lângă ea.”, a spus Mihaela Bilic, în cadrul unei emisiuni realizate la Radio Europa FM.

Alimentul care reduce riscul de boli. Mihaela Bilic: „S-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar”

Astfel, chiar dacă fibrele sunt necesare în orice dietă și chiar dacă ele sunt puse de foarte mulți specialiști pe lista de „așa da”, Mihaela Bilic spune că dacă nu sunt asociate cu alte alimente benefice, ele nu vin cu prea multe avantaje. În plus, copiii nu ar trebui să aibă mese prea bogate în astfel de nutrienți, mai spune ea.

„Niciun rol nutritiv nu au fibrele. În momentul în care spunem „fibre, zero calorii”, ce ne spunem nouă, din punct de vedere nutriție? Nu aduc nimic. De ce sunt bune? Accelerează tranzitul, dar cine are nevoie de tranzit accelerat? În niciun caz copiii.

În momentul în care îi dai fibre multe copilului, îi accelerează tranzitul, nu mai au timp să se absoarbă mineralele și vitaminele. Poate să facă carențe, de la fier până la vitamine liposolubile, pentru că au tranzitul mult prea accelerat. Duce la niște intoleranțe alimentare, te trezești cu copilul că are intoleranțe alimentare, pentru că tu, ca mamă, i-ai dat multe fibre”, a spus Mihaela Bilic în cadrul podcastului „Cafea cu visuri”.

În final, aceasta a dezvăluit și care este categoria de oameni care ar trebui să aibă alimentația mai bogată în fibre, față de restul persoanelor ce nu ar trebui să se focuseze pe această grupă de nutrienți.

Care e cel mai consumat aliment pe timpul verii. Mihaela Bilic: „Poate fi consumat fără limită de cantitate. Cercetătorii au demonstrat scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată”

”Fibrele sunt bune la adulții sedentari, care au o alimentație rafinată și mănâncă de la fast food. Fibrele sunt bune și propoziția continuă. Altfel, fibrele, pentru copii, sunt nonsens. Ce să faci din fibre? O lași pe erbivoră să pască iarbă, da, ea știe, are enzimele (că așa a hotărât natura) necesare să digere. Din celuloza aia ea își ia nutrienți. Noi, nu. Deci, fribre, nu. Zero calorii. Zero valoare nutritivă. Zero”, a explicat Mihaela Bilic.

Medicul Mihaela Bilic, adevărul despre slăbitul cu ciorbă. „Când băgăm în stomac 3 polonice…”

Medicul nutriționist Mihaela Bilic vine cu o recomandare simplă, pentru a pierde 30 de kilograme în 6 luni. „Orice kilogram în plus obosește organismul, sunt kilometri de vase de sânge noi în care irigă, în care inima trebuie să pompeze. Grăsimea se bagă în abdomen, printre organe. Și tot ce presupune grăsime în exces presupune risc crescut de boală. Normoponderalii înseamnă un punct de plecare în echilibrul organismului, iar imunitatea depinde de acest echilibru”, a spus dr. Mihaela Bilic, în cadrul unei emisiuni de la Pro TV.

„Ciorba este alimentul ideal pentru slăbit – are multă apă. Stomacul nu știe să numere calorii, este impresionat doar de volum. Din cauza asta, când băgăm în stomac 3 polonice de ciorbă, el crede că a mâncat mult, l-am păcălit. Dar avem 90% apă, avem legume, făinoase (tăiței, orez, cartof).

Cantitatea de substanță uscată dintr-o ciorbă niciodată nu o să depășească dimensiunea unei palme. Carnea, legumele, făinosul – încap într-o palmă. Când vorbim de o porție pentru un adult, vorbim de farfuria de două palme’.

O ciorbă, din start, ne oferă jumătate din porție. Mai vine cu un avantaj. Stă în stomac de 2 ori mai mult decât un fel doi. E paradoxul ciorbei.

S-a observant la ecografie acest aspect. De la ciorbă, nu e nimic nou în nutriție.

Recapitulăm, de ce ne slăbește corect?

• Stă de 2 ori mai mult în stomac
• Dă senzația de sațietate
• Are jumătate dintr-o porție normală pentru un adult
• Are puține calorii

Dacă mâncăm 3-5 ciorbe pe zi, putem să slăbim cu stomacul plin”, afirmă dr. Mihaela Bilic.

Greşeala majoră pe care o faci, când vine vorba de fasting. Mihaela Bilic: „Nu există alimente permise și interzise, poți mânca orice dar nu oricât. Trebuie respectată noțiunea de porție corectă”

Chiar dacă acesta este, într-adevăr, bun pentru sănătate, după cum confirmă chiar Mihaela Bilic, aceasta spune că există, totodată, o greșeală majoră pe care oamenii o fac adesea și care îi îndepărtează destul de mult de către rezultatele pozitive.

„Pentru că tot suntem în post și se vorbește despre cuvântul ăsta care este mai nou la modă, eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună foarte științific. Dacă îi spui omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești nepregătit și de la țară. Cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. Noi, oamenii, ne folosim de un enunț, de un titlu și apoi îl modificăm după placul nostru.”, a declarat Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de pe Pro TV.

Ce să faci cu pâinea care s-a uscat! Mihaela Bilic, sfatul anului pentru super economie și o gustare de milioane

Greșeala pe care oamenii o fac, când vine vorba de postul intermitent

Astfel, una dintre cele mai comune greșeli pe care Mihaela Bilic a observat-o este dorința oamenilor de a mânca cât mai mult după aceste ore în care s-au abținut de la mâncare, lucru care este total greșit, spune ea.

„La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli. Avem impresia că nu mâncăm, dar și când mâncăm, luăm tot frigiderul. Oamenii asta au înțeles, că nu contează ce mănânci, important este să faci foamea niște ore. De ce anume este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate, pentru că avem grijă de ficatul nostru, este organul central. Inima pompează sângele, dar fără ficat, nu am avea glicemie, acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Ficatul nostru știe din grăsime și din proteine să facă glucoză, noi nu avem niciun risc când nu mâncăm.”, a continuat aceasta.

Citește și: Ciorba-medicament care e gata în doar 5 minute. Rețeta mănăstirească cu multiple beneficii pentru sănătate: „O bucurie pentru ficat și stomac”

La ce interval de ore ar trebui să mâncăm
Totuși, chiar dacă nu ținem fastingul, ar trebuie ca între mesele principale din zi să existe o pauză destul de mare, spune Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic, adevărul despre postul intermitent: „Putem să stăm și 40 de zile fără să mâncăm”

„Dacă vrem să-i mai dăm și lui o pauză, pentru că noi ronțăim constant, astfel încât să aibă timp să facă această curățenie internă, pentru că dacă mâncăm la 2 ore, întrerupem acest proces. Deci da, postul intermitent este bun și se înțelege prin el mâncat mai rar, dar tot puțin, deci nu mâncăm la o singură masă din zi cât pentru toate pe care le-am sărit, iar intervalul ar fi bine să fie între 5-6 ori, chiar dacă  nu ținem post intermitent.”, mai spune medicul nutriționist.

Bilic: „Poți să te îngrași chiar dacă ții post”

„Post…intermitent
Când credeam că nu mai poate fi inventat nimic în materie de cure de slăbire, a apărut postul intermitent. Gata cu listele de alimente permise și interzise, cu număratul caloriilor și programul fix de mese și gustări, acum este la modă să faci foamea.
Nimic nou am putea spune: a posti este un comportament ancestral pe care omenirea l-a practicat secole la rând, de nevoie. Însă una este să faci foamea pentru că n-ai ce mânca și alta este să te înfometezi științific
E prea târziu să le spunem oamenilor să mănânce mai puțin și mai rar, după ce ani la rând le-am spus să nu sară peste mese. E straniu să le propunem mese puține și apă din belșug, după ce i-am speriat că foamea duce la hipoglicemie și blochează slăbitul.
Dar americanii au rezolvat impasul și au inventat noțiunea de intermitent fasting.
A posti este de fapt un comportament ancestral pe care omenirea l-a practicat secole la rând, de nevoie. De frica obezității iată că am redescoperit postul și virtuțile lui: de la slăbit la Detox, efect antiaging și imunostimulant. Absența aportului alimentar pe o perioadă de 12-16 ore din zi înseamnă o pauză de la procesele de digestie, ajută organismul să se purifice, să se refacă.
În funcție de preferințele individuale putem alege să mâncăm fie în prima parte a zilei, fie spre seară, adică renunțăm la micul dejun sau la cină. Postul intermitent înseamnă 2 mese/zi consumate la o distanță de 5-6 ore (de ex ora 14:00 și ora 20:00), completate de o hidratare optimă.
Multe persoane au adoptat instinctiv un astfel de comportament alimentar fără să știe că se numește intermitent fasting. La unii are ca rezultat slăbitul, la alții înseamnă o metodă de menținere a siluetei. Da, nu vă mirați, organismul are nevoie de mult mai puțină mâncare decât credem, uneori chiar și o masă în zi poate fi suficient

Avantaje:
-Nu există alimente permise și interzise, poți mânca orice dar nu oricât. Trebuie respectată noțiunea de porție corectă.
-Sunt interzise gustările și ronțăielile dintre mese, obiceiuri responsabile de apariția kilogramelor în plus-postul intermitent face ordine și curățenie în comportamentul alimentar.
-Se încurajează diversitatea și sunt permise asocierile dintre alimente, este o dietă ce poate fi transformată în model de alimentație pe viață.
-Este ușor de pus în practică și nu împiedică viața socială sau mesele în oraș cu prietenii.
Dezavantaje:
-Lipsa restricțiilor cantitative poate duce la abuzuri alimentare, deci poți să te îngrași chiar dacă ții post. Să mâncăm mai rar înseamnă să mâncăm mai puțin! Degeaba ai postit toată ziua dacă mănânci o dată cat pentru 3 mese. Și silueta și sănătatea au nevoie de echilibru și moderație, a scris Mihaela Bilic şi pe Facebook.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Capital.ro
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la BLOC
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit în club
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Românii vor fi verificați. S-a dat ORDIN de control. NIMENI nu mai are voie să încalce legea
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
STS a preluat peste 1.700 de apeluri de urgență legate de alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024
MediaFlux
DOCUMENTE pentru RECALCULARE! Simona Bucura Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?