Cea mai bună reţetă pentru prăjitura Crăciuniţa cu bezea şi nucă, alune şi fructe confiate. Secretul unui gust delicios

Prajitura Craciuniţa este uşor de preparat, perfectă pentru sezonul rece şi o masă festivă de iarna, precum cele din zilele de Crăciun. Reţeta este simplă şi poate fi pusă în practică de orice gospodină!

23 dec. 2022, 19:00
Cea mai bună reţetă pentru prăjitura Crăciuniţa cu bezea şi nucă, alune şi fructe confiate. Secretul unui gust delicios
Cea mai bună reţetă pentru prăjitura Crăciuniţa cu bezea şi nucă, alune şi fructe confiate. Secretul unui gust delicios

Cea mai bună reţetă pentru prăjitura Crăciuniţa cu bezea şi nucă, alune şi fructe confiate. Bogată în gusturi și arome de Crăciun, prăjitura Crăciuniţa are o umplutură generoasă cu multe fructe confiate sau uscate și nuci, alune, așezată pe un blat fraged cu cacao. În timpul coacerii se creează o crustă crocantă, asemănătoarei bezelei!

Reţeta a fost creată de savoriurbane.ro şi poate fi încercată de orice gospodină! m creat această delicatesă, anul trecut, de Crăciun. Practic, avem de-a face cu o combinație între turta dulce la tavă, checul cu albușuri sau „Pâinea episcopului” și prăjitura cu ciocolată la tavă a bunicii!

Citeşte şi: Rețetă de cozonac pufos cu nucă de cocos, gustul excepţional pe care n-o să-l uiţi niciodată

Reţeta pentru prăjitura Crăciuniţa pentru o tavă de 25×30 cm

Ingrediente:

Pentru auatul fraged cu cacao: 150 g făină, 20 g cacao, 100 g unt gras cu 82% (rece), 30 g untură sau alte 45 g unt gras, 40 ml lapte, 2 gălbenușuri, 60 g zahăr pudră, un praf de sare, o linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat.

Pentru umplutură: 4 ouă intregi + cele 2 albușuri rămase de la aluatul fraged, 600-650 g fructe confiate sau uscate, nuci, alune, ciocolată, stafide, merișoare etc, 80 g amidon alimentar, 300 g zahăr, un praf de sare, o linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat, 2 lingurițe condimente de turtă dulce (cuișoare, scorțișoară, ghimbir, nucșoară, cardamom, anason etc.).

Mod de preparare:

Se dă untul rece pe răzătoarea cu ochiuri mari, apoi se amestecă toate ingredientele deodată (doar se omogenizează). Dacă aluatul rămane sfărâmicios, se mai poate adauga o lingură de lapte rece. Aluatul fraged cu cacao se pune măcar o oră la rece, infoliat în plastic alimentar sau în pungă de plastic. Se întinde aluatul rece direct pe hârtia de copt înfăinată și se trage hârtia în tava de copt (25 x 30 cm), apoi se pune tava cu aluat fraged la rece, pentru 30 de minute (la frigider).

Se pregătesc fructele confiate sau uscate (stafide, merișoare, coji confiate de lămâie și portocale) și nuca, alunele, plus ciocolată în proporții relativ egale, astfel încăt se obțin circa 600 g de umplutură. Se adaugă amidonul și condimentele de turtă dulce, sarea, vanilia și se amestecat totul. Se bat ouăle întregi cu zahărul până se obține o spumă fermă și apoi se adăugă și mixul de fructe confiate cu nuci și ciocolată. Se amestecă totul delicat cu o spatulă.

Se pune cuptorul la preîncins la 180°C  pe funcția sus+jos+ventilație (treapta mare la cuptoarele pe gaz). Se scoate tava cu aluatul fraged din frigider și se toarnă peste el mixul spumos de ouă cu fructe deshidratate și nuci. Se netezeşte compoziția peste foaia fragedă de cacao astfel încât pe dedesubt să fie fructe confiate peste tot. Se introduce tava in cuptorul preîncins și se coace prăjitura 10 minute la 180°C. Apoi amse redu cetemperatura la 160°C si amse mai coace alte 35 de minute. Se scoate prăitura din cuptor și se lasă să se răcească, în tavă, până a doua zi, când este uşor de feliat. Poftă bună!

Citeşte şi: Secretul preparării prăjiturii a cărei rețetă a fost ținută secret timp de 20 de ani. Ce o face atât de specială