Cele mai bune şi cele mai proaste măşti în funcţie de nivelul de protecţie

Pentru că, în ultimele luni, masca de protecţie a devenit un accesoriu fără de care nu poţi ieşi din casă, specialiştii au realizat o clasificare a acestora în funcţie de nivelul de protecţie pe care-l oferă. Organizația Mondială a Sănătății și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă măștile de față din țesătură. Deşi acestea nu oferă un nivel de protecţie la fel de ridicat precum măștile chirurgicale sau respiratorii N95, sunt foarte eficiente pentru filtrarea particulelor virale, informează businessinider.com.

RomaniaTV.net
17 iul. 2020, 15:21
Cele mai bune şi cele mai proaste măşti în funcţie de nivelul de protecţie

Cele mai bune măşti sunt cele care blochează virusurile conţinute de picăturile de tuse sau strănut, principala modalitate prin care se răspândeşte virusul.

OMS recomandă măști medicale lucrătorilor din domeniul sănătății, persoanelor în vârstă, persoanelor cu comorbidități și persoanelor care s-au testat pozitiv pentru coronavirus sau prezintă simptome. Oamenii sănătoși care nu se încadrează în aceste categorii pot purta o mască din țesătură. Aceeaşi recomandare o face şi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Iată, aşadar, care sunt cele mai bune şi cele mai proaste măşti în funcţie de nivelul de protecţie pe care-l oferă.

1. Măștile N99 și N95

Aceste două măşti sunt cele mai eficiente pentru filtrarea particulelor virale. Ambele acoperă aproape etanş nasul și gura, astfel încât foarte puține particule virale pot pătrunde. De asemenea, conțin fibre care filtrează agenţii patogeni aerieni. Măștile N99 reduc riscul de infecție cu 94% – 99% după 20 de minute de expunere într-un mediu puternic contaminat. Măștile N95, cunoscute în România drept FFP2, oferă aproape la fel de multă protecție.

Citeşte şi Purtarea măştii scade nivelul de oxigen din sânge? Mitul a fost demontat de un medic celebru

2. Măștile de unică folosință

Măștile chirurgicale de unică folosinţă sunt confecționate din material nețesut şi sunt de aproximativ trei ori mai eficiente pentru blocarea aerosolilor care conțin virusuri decât măștile confecţionate în casă.

3. Măștile confecţionate în casă

Aceste măşti pot fi de două tipuri, măşti „hibrid” și cele cu trei straturi, făcute în casă. Măștile „hibrid” sunt confecţionate din două straturi de bumbac şi un alt material precum mătase sau șifon. Acest tip de mască filtrează mai mult de 80% de particule mici și mai mult de 90% de particule mai mari.

OMS recomandă măștile din țesătură cu trei straturi: un strat interior care absoarbe, un strat de mijloc care filtrează și un strat exterior realizat dintr-un material neabsorbant precum poliesterul. Conform unui studiu al Universităţii din Illinois, o mască realizată din trei straturi de mătase sau din bumbac poate fi la fel de sigură ca o mască medicală. Mătasea are proprietăți electrostatice care ajută la reţinerea particulelor virale mai mici.