Titi Aur: Atunci când va pune mâna „cocalarul” român pe o maşină autonomă, sigur va modifica el ceva

Potrivit fostului pilot de raliuri, statisticile arată că majoritatea accidentelor rutiere sunt din cauza factorului uman.

22 iun. 2022, 12:08
Titi Aur: Atunci când va pune mâna „cocalarul” român pe o maşină autonomă, sigur va modifica el ceva

Fostul pilot Titi Aur, expert în conducere defensivă, a afirmat miercuri că există „mari probleme” privind educaţia rutieră în România, adăugând că atunci când „cocalarul” român va pune mâna pe o maşină autonomă, „sigur va modifica ceva pe acolo”.

„Şi eu sunt un fan al tehnologiei, dar trebuie să înţelegem că atunci când va pune mâna ‘cocalarul’ român pe o maşină autonomă, sigur va modifica el ceva pe acolo şi de aceea în legea din România va fi pentru maşina autonomă o lege specială. În maşina autonomă trebuie să fie obligatoriu un om şi un câine. Câinele va fi dresat să muşte omul dacă pune mâna pe ceva, pentru că sigur va strica ceva. Sper să ajungem la maşina autonomă, sper să fie aşa, doar că până atunci avem mari probleme de educaţie”, a declarat Titi Aur la Conferinţa internaţională „Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022”, organizată de Subcomisia pentru siguranţă rutieră din cadrul Comisiei pentru transporturi şi infrastructură, eveniment organizat sub egida Camerei Deputaţilor.

Cum putem economisi combustibil. Sfaturile lui Titi Aur pentru șoferi după explozia prețurilor la carburanți
El a adăugat că educaţia este cea mai rapidă cale de a reduce numărul de accidente în România. „Mi-am propus să vorbesc despre educaţie. Educaţia care cred eu că este în momentul de faţă principala, poate singura, (…) cale rapidă şi relativ ieftină ca să reducem numărul de accidente. De ce relativ ieftin şi de ce rapidă? Pentru că se pot face nişte paşi mai repede decât să construim acele autostrăzi sau până vom face drumurile perfecte sau până va veni maşina autonomă”, a spus Titi Aur.

Potrivit fostului pilot de raliuri, statisticile arată că majoritatea accidentelor rutiere sunt din cauza factorului uman.

„Cine influenţează siguranţa rutieră? Omul, drumul sau maşina? Dacă vorbim despre drumuri, drumurile, în ultima perioadă, au evoluat. Se asfaltează, se trag dungi, se fac autostrăzi. Începând din ’90 şi până acum, drumul evoluează. Culmea este că pe toate drumurile (…) modernizate, asfaltate creşte numărul de victime. Maşina a evoluat. Chiar dacă nu suntem la nivelul pe care ni-l dorim, chiar dacă suntem mult în urmă faţă de ţările pe care le urmărim, ţările dezvoltate, totuşi nu mai suntem la nivelul anilor ’90. Acum, maşinile, chiar dacă sunt vechi, au sisteme vechi, înseamnă maşini din 2010, 2012, 2015. Nu sunt foarte noi, dar au sisteme. Cine este cel mai vinovat din cele trei? Toate statisticile arată, în diferite variante, unii spun 90, unii spun 95% din accidentele rutiere sunt din cauza factorului uman. Ce înseamnă factorul uman? Păi, factorul uman înseamnă, pe de o parte, şoferul – să zicem cel mai acuzat, dar avem şi motociclistul, avem şi biciclistul, mai nou avem şi trotinetistul care a devenit o categorie de participanţi la trafic, o nouă specie greu de controlat, dar sunt printre noi. Din fericire, am scăpat de căruţaş şi de tractorist, care mai apar din când în când, dar mai rar. Şi, bineînţeles, pietonul”, a subliniat el.

La ce să fii atent atunci când cumperi o maşină. Sfaturile lui Titi Aur
Titi Aur a mai spus că, din punct de vedere al educaţiei, suntem mult în urmă faţă de ce era în anii ’80 şi până în ’90. „De fapt, am involuat în loc să evoluăm la acest capitol”, a arătat expertul în conducere defensivă.

Titi Aur: „Crimă cu premeditare, încadrarea juridică pentru șoferii beți sau drogați care comit accidente mortale”
„Trebuie să discutăm despre cele trei categorii de șoferi care produc accidente. Cele trei categorii sunt începătorii, cei care sunt în primul, în al doilea an și care fac accidente pentru că nu au fost bine pregătiți, pentru că nu au fost bine informați și pentru această categorie trebuie să îmbunătățești sistemul de pregătire.

O altă categorie de șoferi care produce accidente grave este grosul șoferilor care fac o dată-n viață o greșeală și o fac pentru că ei cred că lor nu li se putea întâmpla și o fac pentru că și-au asumat anumite riscuri minore în sensul că au depășit puțin viteza, au făcut o depășire, și-au asumat riscuri, crezând că lor nu li se poate întâmpla și acolo trebuie să vii cu programe de pregătire, conducere defensivă.

A treia categorie, teribiliștii, cei care își asumă intenționat să se urce băuți, drogați, să meargă cu viteză foarte mare, să facă liniuțe, să facă concursuri în trafic deschis, să facă astfel de acțiuni care aproape ca sigur vor duce la accident. Pentru această categorie, oricâte cursuri faci, oricâte sisteme de pregătire impui, oricâte campanii faci, nu-i vei putea opri decât prin măsuri drastice. Atunci când îi prinzi, înainte de a face accidentul, să nu mai vorbim de cei care au făcut accidentul. Ce înseamnă asta? L-ai prins băut, i-ai anulat permisul de conducere pe viață. De ce să-i mai dai după trei luni, după șase luni, un an, să conducă, dacă el a umblat în stare de ebrietate la volan? L-ai prins băut, i-ai confiscat și mașina.

A depășit viteza cu mai mult de 50 de kilometri pe oră într-un loc în care era o anumită viteză, în România peste tot este o anumită viteză că în Germania ai autostrada la liber, dar în România, dacă ai depășit cu peste 50, se confiscă și mașina, ani grei de închisoare, amenzi usturătoare. Acestea i-ar putea descuraja pentru că în momentul în care el știe că dacă e băut, îi ia carnetul pe trei luni și pe urmă îl recupereză relativ repede sau dacă e drogat, dacă a mers cu viteză și ce dacă merg cu viteză mare? Am trei luni suspendare, mă duc, dau un examen de ăla de 15 întrebări, peste o lună îmi iau carnetul. Merită să-mi asum riscul? Merită să mă dau mare față de prieteni? Dacă ar fi sancțiuni drastice pentru asta, atunci mai stă puțin pe gânduri. Mai mult, acțiuni făcute pentru detectarea, înainte de accident, a celor din această categorie, lucru pe care Poliția Rutieră îl face în general.

Titi Aur, despre poliţistul care a ucis o fetiță şi a accidentat alta: Nici n-a realizat că a lovit două persoane! Era ABSENT!
Bineînțeles că Poliția va spune mereu că are nevoie de mai mulți oameni, lucru care este adevărat. Bineînțeles că Poliția va spune că legea nu este suficient de aspră și atunci e adevărat. Bineînțeles că procurorul dă drumul sau judecătorul dă drumul la tot felul de infractori, la modul general, și acum vorbim de cei care fac accidente, adică nu ne surprinde să vedem că cea care a făcut această crimă, practic, va fi aproape liberă și se va judeca în libertate și atunci, altă doamnă, domnișoară, în aceeași situație, va spune – Păi ce a pățit aia? Nu a pățit mare lucru. Pot să fac și eu.

Tot sistemul trebuie gândit în așa fel încât să descurajeze astfel de situații. Trebuie să înțelegem că asta a fost și un mare ghinion, să scape mașina când nu-i nimeni pe stradă exact acolo unde sunt cei mai mulți oameni din toată partea de vest a Iașului, că dacă-i adunai pe toți nu aduceai atâția. A fost un ghinion și, când îți asumi riscuri, natura lucrează împotriva ta”, spune Titi Aur.