Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Ioanei Mihăilă ca ministru al Sănătăţii: „Sper ca până în vară să scăpăm de pandemie”

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul pentru numirea Ioanei Mihăilă în funcţia de ministru al Sănătăţii. Ceremonia de învestitură a avut loc la ora 18.15 la Palatul Cotroceni.

21 apr. 2021, 16:04
Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Ioanei Mihăilă ca ministru al Sănătăţii: „Sper ca până în vară să scăpăm de pandemie”

UPDATE

: „Preluati astazi un minister foarte complicat, Ministerul Sanatatii, intr-o periada de pandemie. Va doresc mult succes, multa putere de munca, sa va integrati in echipa guvernamentala, si cred ca este un moment bun sa spun ca sunt extrem de bucuros sa spun ca in cadrul coalitiei s-a gasit un modus vivendi care sa permita o buna functionare a guvernului.

Doresc și Guvernului să găsească o colaborare foarte bună între membrii Guvernului și să o sprijine pe doamna ministru.

Sper ca, printr-o campanie de vaccinare de succes, până în vară să reușim să ieșim din pandemie”, a spus Klaus Iohannis.

Ştirea iniţială

Ioana Mihăilă va fi din această seară noul ministrul al Sănătăţii, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire.

Ceremonia de învestitură are loc într-o zi tristă, cu un nou incident care afectează sistemul de sănătate. Un nou spital din România a luat foc, joi dimineaţă. Este vorba despre Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina după ce un pacient ar fi dat foc cu o brichetă izolatorului.

Citeşte şi: Florin Cîţu, întrebat dacă ar fi de acord ca Vlad Voiculescu să fie numit consilier onorific la MS: Este în vacanţă în perioada următoare

Președintele României, Klaus Iohannis, a spus după incident că e nevoie urgentă de reformă pentru ca spitalele să fie mai performante și mai sigure.

„Am primit o veste tristă și, între timp, până m-ați așteptat, am fost pe telefon, să am ultimele date. Există un incendiu la un spital de psihiatrie din Slatina, datele de până acum însă ne arată că nu sunt persoane grav rănite. Persoanele care au fost în incintă au fost evacuate și pompierii abia acum intră acolo, să vadă dacă nu cumva a mai rămas cineva. Deci, situația definitivă vă va fi prezentată de cei care sunt acolo, dar deocamdată, din fericire, nu este așa de grav cum ar fi putut să pară chiar la început.

Însă semnalul de alarmă este clar – e nevoie de reformă, trebuie să intervenim, trebuie să facem spitalele mai performante, mai sigure, și despre aceste lucruri voi vorbi mai in extenso probabil în această seară, când cred că vom avea ceremonia pentru un nou ministru al Sănătății”, a declarat Klaus Iohannis astăzi.

Cine e Ioana Mihăilă, propunerea pentru funcția de ministru al Sănătății

La o săptămână de la decizia lui Florin Cîţu de a-l demite pe Vlad Voiculescu de la ministerul Sănătăţii, USR – PLUS a ales cine să preia acest portofoliu.

Medicul Ioana Mihăilă este propunerea USR – PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății. Decizia a fost luată în ședința din această dimineață a conducerii Alianței, după ce coaliția a pus capăt aseară crizei generate de demiterea lui Vlad Voiculescu.

Ioana Mihăilă afirmă că prioritatea sa va fi rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor.

„Prioritatea mea va fi rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor. Sunt medic şi cunosc îndeaproape care este situaţia din spitale şi cu ce se confruntă colegii mei de mai bine de un an. Au nevoie de soluţii ferme şi clare şi asta îmi propun să fac, alături de colegii mei din minister – să venim în ajutorul lor, iar tot ce a fost făcut bun până acum va fi continuat. Rămân consecventă angajamentelor pe care mi le-am asumat ca secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: refacerea infrastructurii de sănătate, sprijinirea segmentului ambulatoriu şi a medicinei de familie, precum şi alocarea finanţărilor pe criterii obiective. Depolitizarea sistemului de sănătate va fi un punct esenţial al mandatului meu”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă este medic endocrinolog. Potrivit declaraţiei de avere, deţine împreună cu soţul său o clinică medicală, a candidat la Primăria Oradea şi, potrivit propriilor declaraţii, s-a înscris în PLUS încă de la începutul partidului.

În 2020, a încasat 14.400 de lei ca endocrinolog la firma Dermalite SRL, de la care a avut şi dividende de 137.000 de lei. Soţul său a încasat 14.400 de lei ca medic specialist radiologie la Osteoprotect SRL, de unde a obţinut şi dividende în valoare de 382.000 de lei.

Ea deţine mai multe terenuri şi case în Oradea, are peste 400.000 de lei în conturi şi a acordat un împrumut de 20.000 de lei USR în campania electorală. Împreună cu soțul său deţine două terenuri intravilane în Oradea un teren de 500 m pătrați obținut prin donație și o cotă într-un apartament din Cluj-Napoca. Are un spațiu comercial de 437 de metri pătrați obținut tot prin donație din 2015. Ioana Mihăilă a fost numită în martie în funcţia de secretar de stat în Ministrul Sănătăţii