CERTIFICATELE DE URGENŢĂ se eliberează de azi. Cum poţi obţine DOCUMENTUL prin care poţi amâna plata facturilor

Solicitanții pot folosi platforma de eliberare a certificatelor de stare de urgență, acordate de stat firmelor și altor entități afectate direct de măsurile luate în perioada aceasta. În acest context, ne-am propus să trecem în revistă cele mai importante informații și lămuriri apropo de cum pot fi folosite certificatele acestea.

RomaniaTV.net
06 apr. 2020, 09:30

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că de duminică seară aplicaţia care permite obţinerea certificatelor de urgenţă de către companiile aflate în dificultate din cauza crizei provocate de coronavirus este funcţională şi poate fi accesată pe portalul prevenire.gov.ro.

Aplicaţia este funcţională, este ridicată pe site şi deja sunt companii româneşti care solicită şi au obţinut acest certificat. Cred că este printre puţinele aplicaţii informatice, aşa cum am promis, a fost gata astăzi (nr. duminică), chiar dacă este seară. De jumătate de oră pe portalul prevenire.gov.ro se pot elibera automat (certificate – n.r.), fără nicio interacţiune între autoritatea publică centrală şi companii”, a declarat Virgil Popescu, citat de news.ro.

Firmele care vor accesa aplicaţia pot primi certificate albastre care atestă că o companie a avut activitatea oprit total sau parţial.

Aceste certificate sunt de tip 1 sau albastru este un certificat care atestă că o companie a avut activitatea oprită total sau parţial ca efect al deciziilor autorităţilor publice de la aplicarea decretului. Practic acele companii a căror activitate a fost oprită parţial sau total de ordonanţele militare. Cu acest certificat poate să îşi amâne de la plată chirie, utilităţi, pot să depună să obţină eşalonarea ratelor creditelor la bănci, pot să invoce ca IMM forţa majoră şi nu mai e nevoie să plătească acea taxă de 500 de euro la Camera de Comerţ, dacă se dovedeşte că e forţă majoră”, a arătat ministrul Economiei.

De asemenea, se eliberează şi certificate galbene cu aceleaşi beneficii, mai puţin în privinţa chiriei.

„Al doilea tip de certificat este de tip galben care atestă că firma a avut veniturile sau încasările diminuate cu minim 25% în luna martie, în comparaţie cu media lunilor ianuarie şi februarie. Cu acest certificat au aceleaşi beneficii, mai puţin amânarea la plata chiriei, având în vedere că activitatea nu a fost oprită”, a mai declarat ministrul.

Certificatele se utilizează în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea de facilități/ măsuri de sprijin ori în relațiile comerciale, în condițiile legii.

Un solicitant poate cere eliberarea unui singur tip de certificat de urgență.

1. La ce folosesc certificatele?

Companiile (și nu numai) care au activitatea afectată direct de măsurile luate de autorități în perioada stării de urgență pot cere aceste certificate pentru a obține anumite beneficii de la stat, dar și în relația cu partenerii de afaceri. De pildă, va permite companiilor amânarea plății chiriilor și a utilităților în timpul stării de urgență.

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. 193 de noi cazuri de coronavirus în România. Bilanţul a ajuns la 4057

Platforma de obținere a certificatelor de stare de urgență a devenit, în sfârșit, funcțională, cu câteva zile întârziere față de momentul arătat la nivel legislativ. Solicitanții se pot înscrie aici.

2. Câte tipuri de certificate există și ce știe să facă fiecare?

Potrivit Ordinului ministrului economiei nr. 791/2020, pot fi eliberate două tipuri de certificate firmelor, după caz:

a) tip 1 (albastru) – eliberat pentru solicitanții care-l cer având activitatea întreruptă total sau parțial ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate;

b) tip 2 (galben) – eliberat pentru solicitanții care-l cer având din cauza înregistrării unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

3. Sunt sau nu necesare pentru obținerea ajutorului statului pentru șomajul tehnic?

Deși așa s-a prevăzut inițial, am aflat chiar de la Executiv săptămâna trecută că acordarea beneficiului suportării unei părți din indemnizația de șomaj tehnic NU va mai fi condiționată de obținerea acestui certificat 

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin platforma http://prevenire.gov.ro.

Atenție! E necesară crearea unui cont în platformă.

5. Cât costă acestea?

Eliberarea certificatelor este gratuită.

6. Cine le poate cere și de ce?

Solicitantul este definit în ordinul ministrului economiei ca fiind: „operator economic, în înțelesul prezentului ordin, este persoana îndrituită legal, în înțelesul atribuit prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal- bugetare ori alte acte normative ce reglementează măsuri acordate în contextul stării de urgență”.

Prin urmare, nu doar societățile comerciale cad sub incidența acestui ordin. Chiar și persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale pot cere aceste certificate.

Așa cum arătam mai sus, sunt disponibile două tipuri de certificate, fiecare firmă putând să obțină maximum un certificat, după caz.

Pentru certificatul de tip albastru, firmele declară statului că au nevoie de el pentru că au fost nevoite să închidă parțial sau total activitatea ca urmare a măsurilor luate pe perioada stării de urgență (nu înainte, nu după ce termină aceasta – decretul a fost dat pe 16 martie pentru 30 de zile, dar la acest moment este greu de estimat dacă va fi prelungită perioada sau nu). De pildă, se numără printre afacerile pe care autoritățile le-au închis de tot (restaurante, magazine din mall-uri etc.).

Pentru certificatul galben, firmele declară că au nevoie de el ca urmare a faptului că, tot din cauza măsurilor luate pe perioada stării de urgență, au avut în martie încasări cu cel puțin 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

7. Care ar fi domeniile de activitate unde se vor putea cere acestea?

Din start trebuie subliniat că listarea făcută aici este aplicabilă doar la acest moment. Pentru că nu știm cum vor evolua lucrurile în următoarea perioadă, însemnând că nu știm dacă vor fi afectate direct și alte sectoare de activitate, lista de mai jos poate fi extinsă în următoarea perioadă, prin alte ordonanțe militare.

Enumerarea domeniilor afectate a fost făcută recent de Ministerul Economiei (în fapt, urmărește exact măsurile dispuse prin ordonanțele militare date până acum):

  • conform Ordonanței militare nr. 1/2020, e vorba de entitățile afectate de:
    • suspendarea activității de servire și consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației
    • suspendarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise;
    • operatorii economici care au interzis să organizeze și să desfășoare orice eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spații deschise;
    • operatorii economici care distribuie medicamente la export
    • operatorii economici aerieni care efectuează zboruri spre și dinspre Spania și Italia, pentru toate aeroporturile din România, cu excepția zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale;
  • conform Ordonanței militare nr. 2/2020, e vorba de:
    • operatorii economici care desfășoară activități în cabinetele de medicină dentară;
    • operatorii care desfășoară activități de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția:
      • vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie;
      • vânzării produselor electronice și electrocasnice de către operatorii economici care asigură livrarea la domiciliul/sediul cumpărătorului;
      • vânzării produselor și serviciilor de optică medicală.
  • conform Ordonanței militare nr. 3/2020, pentru:
    • operatorii economici de pe:
      • rada portului Sulina, pentru navele care vin dinspre Marea Neagră;
      • Dunăre, mila marină 44, pentru navele care vin dinspre canalul Bâstroe, pentru interzicerea temporară a accesului navelor pe perioada de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă roșie/galbenă
    • operatorii economici aerieni care efectuează zboruri spre și dinspre Franța și Germania, pentru toate aeroporturile din România, cu excepția zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și autorizărilor tehnice necomerciale.

8. Ce valabilitate au?

Certificatele pot fi folosite pentru perioada stării de urgență.

9. Cum se cer certificatele?

Prin platforma http://prevenire.gov.ro, în baza unui cont creat de solicitant, firmele pot depune electronic câte o declarație pe propria răspundere (modelul editabil al acestei declarații e pus la dispoziție prin platformă). În declarație, firmele selectează ce tip de certificat vor, în funcție de situația în care se află (ipotezele expuse mai sus). Va fi necesară însă semnătura electronică pentru a derula această operațiune. Apoi, certificatul va fi dat de îndată, fără verificări suplimentare.

10. Pot fi folosite în relația cu partnerii de afaceri?

Potrivit ordinului de ministru, ele pot fi folosite în relația cu partenerii de afaceri, însă subiectul nu e detaliat în cuprinsul ordinului.

11. Cum controlează statul că numai cine merita aceste certificate le-a folosit?

Practic, certificatele vor fi acordate „pe încredere”, pe baza asumării răspunderii – firma/persoana fizică autorizată declară că a avut probleme din cauza măsurilor adoptate de autorități și că are nevoie de certificat. Dar vor avea loc controale ulterioare. Dacă situațiile reale ale firmelor nu vor sprijini susținerile solicitanților, aceștia pot risca inclusiv dosare penale pentru fals în declarații. Este de așteptat, de asemenea, ca beneficiile acordate în baza certificatului să fie retrase – dacă vorbim de cele acordate în relația cu statul (suportarea indemnizațiilor de șomaj, de exemplu, ori amânarea plății chiriilor și utilităților). Nu este însă foarte clar care va fi consecința în cazul în care certificatul a fost folosit și în relațiile comerciale cu partenerii de afaceri.

12. Care e diferența față de certificatele de forță majoră?

Certificatele de forță majoră sunt emise de camerele de comerț din țară și le folosesc firmelor drept avize pe situațiile concrete în care se află: camera de comerț apreciază dacă e sau nu forță majoră, însă opinia sa poate fi dărâmată în instanță și, în primul rând, poate să nu fie acceptată de cocontractant. Certificatele de forță majoră nu sunt gratuite – expertiza camerelor de comerț costă. Mai multe detalii despre diferențele dintre aceste două certificate puteți afla din acest material.

Într-o intervenție de la începutul acestei luni, ministrul economiei preciza următorul lucru: „Practic acele companii a căror activitate a fost oprită parţial sau total de către ordonantele militare: baruri , cafenele… Cu acel certificat compania poate să-şi amâne plata la chirie, utilităţi, pentru acele spaţii unde activitatea a fost oprită. Al doilea lucru: pot să depună pentru a obţine eşalonarea ratelor creditelor la bănci. Şi al treilea lucru: pot să invoce, doar ca IMM, în caz de forţă majoră, cu acest certificat de situaţii de urgenţă şi nu mai este nevoie să plătească acea taxă de 500 de euro la Camera de Comerţ pentru a obţine, dacă se dovedeşte că e forţă majoră„, potrivit Agerpres.

Câteva lămuriri oferite de Ministerul Economiei în legătură cu obținerea și folosirea acestor certificate

  • și beneficiarii Start-Up Nation pot cere aceste certificate;
  • agențiile de turism, cod CAEN 7912, 7911, pot solicita:
    • dacă sunt afectate la încasări/venituri, certificatul de tip 2 (galben).
    • dacă sunt afectate de Ordonanțele militare 1, 2 și 3 pot solicita certificatul de tip 1( albastru).