China şi-a tratat pacienţii cu coronavirus cu un amestec de remedii tradiţionale şi medicamente antigripale

China şi-a tratat peste 80% din pacienţii infectaţi cu coronavirus cu remedii tradiţionale chineze în combinaţie cu medicamente antivirale susţinând că acestea au ajutat semnificativ la vindecare, relatează CNN, citat de Adevarul.ro.
Romania TV
16 mart. 2020, 10:48
China şi-a tratat pacienţii cu coronavirus cu un amestec de remedii tradiţionale şi medicamente antigripale

Xiong Qingzhen, inginer în tehnologia dronelor în metropola chineză Wuhan, a fost tratat timp de două săptămâni într-unul din spitalele temporare amenajate de urgenţă după izbucnirea epidemiei de coronavirus. Seara şi dimineaţa pacientul în vârstă de 38 de ani primea o porţie de supă maronie – un remediu tradiţional chinez compus din peste 20 de plante medicinale între care efedra, lemn dulce şi scorţişoară, pe care însă, sceptic, a refuzat să-l ia considerând că e doar un placebo.

Xiong a fost externat la sfârşitul lunii februarie dintr-un spital temporar condus de doctori specializaţi în medicină tradiţională chineză unde pacienţilor nu li s-au administrat medicamente vestice pentru boală, ci doar pentru afecţiuni preexistente, precum hipertensiune arterială. Reţeta prescrisă de instituţiile de medicină tradiţională chineză denumită „Supă de curăţare a plămânilor şi detoxifieare a fost promovată şi distribuită în spitale la solicitarea preşedintelui chinez Xi Jinping ca parte a tratamentului infecţiei cu coronavirus.

Până la sfârşitul lui februarie, peste 85% dintre pacienţii cu coronavirus din China – circa 60.000 de oameni – au primit remedii tradiţionale alături de medicamente antivirale, potrivit Ministerului pentru Ştiinţă şi Tehnologie. „Suntem dornici să împărtăşim experienţa chineză şi soluţia chineză în privinţa tratării Covid-19, să facem cunoscută medicina chineză, astfel încât tot mai multe ţări să aibă cunoştinţă cum funcţionează pentru a se folosi de ea”, a spus Yu Yanhong, adjunctul directorului Administraţiei Naţionale pentru Medicină Tradiţională Chineză.

Cum nu există tratament specific pentru coronavirus, medicamentele antivirale sunt folosite în scopul atenuării simptomelor – în acelaşi fel pot fi de ajutor şi remediile din ierburi susţin adepţii medicinii tradiţionale chineze, care nu au susţinere din partea tuturor chinezilor şi faţă de care medicii din Vest s-au arătat mereu sceptici. „Prin reglarea fină a starii de sănătate a întregului organism şi întărirea imunităţii, remediile tradiţionale chineze ar putea contribui la stimularea capacităţii de rezistenţă şi recuperare de pe urma bolii – o modalitate eficientă de tratament”, a spus aceasta precizând că asemenea remedii au mai fost folosite şi în cursul epidemiei SARS din 2002 şi 2003 care a ucis sute de oameni.

Până în prezent peste 50.000 de pacienţi au fost externaţi din spital, majoritatea lor fiind trataţi şi cu medicină tradiţională, a spus Yu pentru a sublinia eficacitatea acesteia atunci când e admininstrată alături de medicamentele vestice. Într-un studiu clinic pe 102 pacienţi cu simptome uşoare din Wuhan, pacienţii care au primit tratament combinat au avut o rată de recuperare cu 33% mai mare. Într-un alt studiu pe pacienţii mai grav bolnavi, cei care au primit şi remedii tradiţionale au părăsit spitalul mai repede decât grupul de control şi au prezentat niveluri mai ridicate de oxigen şi un număr mai mare de limfocite – indicatori importanţi ai revenirii la starea de sănătate iniţială, a explicat Yu.

Citeşte şi: Dan Tudorache, primarul sectorului 1: „În situaţia dată, cred că ar trebui să se poată testa şi în alte centre”

Unii pacienţi recuperaţi, cum este Xiong Qingzhen, care a refuzat să bea „supele de curăţare a plămânilor şi detoxifiere”, s-au arătat sceptici faţă de rigoarea studiilor clinice în condiţiile în care pacienţi nu sunt distribuiţi absolut aleatoriu în grupuri. Peste 95% din pacienţii din provincia estică chineză Zhejiang au primit remedii tradiţionale, ca şi 87% dintre pacienţii din Beijing. 92% dintre aceştia din urmă s-au ameliorat, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei de Sănătate din Beijing. „Medicina tradiţională chineză a jucat un rol activ în creşterea ratei de vindecare şi scăderea ratei mortalităţii pacienţilor”, a spus acesta.

Preşedintele chinez Xi Jinping a făcut primul apel public la „combinarea de tratamente chineze şi vestice” în diagnosticul şi tratamentul Covid-19 la sfârşitul lunii ianuarie, la o reuniune a Comitetului Politic Permanent al Partidului Comunist. Două zile mai târziu, Comisia Naţională de Sănătate a emis o notificare prin care solicita instituţiilor medicale „să promoveze activ rolul medicinii tradiţionale chineze în cursul tratamentului” infecţiei cu coronavirus. „Supa de curăţarea plămânilor şi detoxifiere” recomandată de Administraţia Naţională de Medicină Chineză Tradiţională a fost prescrisă ca tratament în spitalele temporare chineze şi a fost folosită în toată China pentru pacienţii cu diverse grade de severitate a bolii.

Feng Yibin, directorul interimar al Şcolii de Medicină Chineză de la Universitatea din Hong Kong, a spus că reţeta are la bază patru formule de ierburi străvechi, una dintre ele de acum 1.800 de ani. „Observaţiile clinice efectuate pe pacienţii din patru provincii au arătat că remediile au rezultatele dorite, astfel că au fost promovate la nivel naţional”, a spus acesta. Cercetările conduse de Feng au arătat că cele 29 de plante medicinale ale formulei interacţionează cu ACE2 – un receptor prin care noul coronvirus infectează celulele-gazdă, astfel că se dovedeşte o metodă de tratament eficientă pentru Covid-19. „Problema este că unul dintre principiile cheie ale tratamentului este că acesta trebuie individualizat.

Aceeaşi boală poate determina simptome diferite”, a spus expertul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat să fie evitate remediile din plante medicinale împotriva infecţiei cu coronavirus, ca mai târziu să retragă avertizarea, întrucât este mult prea largă şi nu ţine seama de faptul că mulţi oameni apelează la astfel de remedii pentru atenuarea simptomelor mai uşoare ale bolii. Artemisinina extrasă din pelin dulce, o plantă folosită în medicina tradţională chineză, este un tratament recunoscut global pentru malarie. Tu Youyou, omul de ştiinţă care l-a descoperit în compediile medicale chineze străvechi, a primit în 2015 Premiul Nobel pentru medicină.

Citeşte şi: CORONAVIRUS. Cum se modifică plămânii persoanei infectate. Un medic s-a infectat şi spune care simptomele COVID-19, pe zile!

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
La ce vârstă te poți pensiona anticipat, în funcție de anul nașterii și de stagiul de cotizare. Ce prevede legea
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
Playtech.ro
Furtuni electrice în România. Meteorologii AccuWeather anunță când se strică vremea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un celebru serial revine pe micile ecrane. Vor fi surprize mari în noul sezon
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cum ne îmbrăcăm la alegeri. Ținute potrivite pentru fiecare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile