China trimite trupe în Rusia pentru exerciţii comune organizate de Kremlin pentru „statele prietene”

Trupele chineze se vor deplasa în Rusia pentru a lua parte la exerciţii militare comune conduse de ţara gazdă şi la care participă India, Belarus, Mongolia, Tadjikistan şi alte ţări, a declarat miercuri Ministerul chinez al Apărării.

17 aug. 2022, 15:53
China trimite trupe în Rusia pentru exerciţii comune organizate de Kremlin pentru „statele prietene”

Participarea Chinei la exerciţiile comune din Rusia nu are „nicio legătură cu situaţia internaţională şi regională actuală”, a precizat ministerul chinez al Apărării într-un comunicat.

Luna trecută, Moscova a anunţat că intenţionează să organizeze exerciţiile „Vostok” în perioada 30 august – 5 septembrie, chiar dacă duce un război costisitor în Ucraina. Kremlinul a precizat atunci că vor participa unele forţe străine, fără a le numi, potrivit Reuters.

Ultimele exerciţii de acest gen au avut loc în 2018, când China a participat pentru prima dată.

Ministerul Apărării din China a declarat că participarea sa la exerciţii face parte dintr-un acord bilateral anual de cooperare în curs de desfăşurare cu Rusia.

Citeşte şi: O publicaţie din Israel evidenţiază asemănările izbitoare între Viktor Orban şi Nicolae Ceauşescu: naţionalismul exacerbat, antisemitism, aversiunea pentru democraţie şi înclinaţia pentru reabilitarea criminalilor de război

„Scopul este de a aprofunda cooperarea practică şi prietenoasă cu armatele ţărilor participante, de a spori nivelul de colaborare strategică între părţile participante şi de a consolida capacitatea de a răspunde la diverse ameninţări la adresa securităţii”, se arată în comunicat.

Sub conducerea preşedintelui chinez Xi Jinping şi a omologului său rus Vladimir Putin, Beijingul şi Moscova au devenit din ce în ce mai apropiate.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Ruşii bombardează poziţiile de până la 800 de ori pe zi. Apelul lui Zelenski către ucraineni