Cifrele dezastrului. „Noua Românie” se află în alte state din UE. Țara noastră, nevoită să importe la foc automat muncitori străini, ca „pansament” de urgență

„Mai mulți români trăiesc în străinătate decât în România". Aici pare că se va ajunge, pe măsură ce țara noastră continuă sărăcirea.

27 iul. 2023, 11:05
Cifrele dezastrului. „Noua Românie” se află în alte state din UE. Țara noastră, nevoită să importe la foc automat muncitori străini, ca „pansament” de urgență

Românii continuă să plece la foc automat în vest, din cauza sărăciei. Astfel, antreprenorii din țara noastră „peticesc” cu cetățeni străini, aduși din cele mai bătute de soartă state, din punct de vedere economic.

Populația României scade și având în vedere tendința migraționistă către statele Occidentale, pare că țara noastră va ajunge să aibă o Diasporă mai mare decât cea din spațiul „carpato-danubiano-pontic”.

Din construcții și HORECA ne-au plecat cei mai mulți oameni. Astfel, importurile de personal din cele mai sărace țări de pe glob vin în pentru a munci în aceste domenii, aspect confirmat de specialiștii în recrutare.

„Există anumite domenii în care se simte nevoia de forță de muncă în România, motiv pentru care aducem angajați din Asia. Principalul domeniu în care vedem o creștere semnificativă a importului de angajați este cel al construcțiilor, unde se angajează muncitori din țări ca Vietnam, Nepal sau Bangladesh.

De asemenea, un alt sector cu cerere mare de forță de muncă străină este cel in HORECA, în special poziții precum bucătari sau ospătari, agricultură si servicii.Procedura de aducere a unui angajat din Asia în România poate fi considerată destul de dificilă. Sunt cerute o serie de documente și multe procese administrative de respectat, precum obținerea unui permis de muncă și un contract de angajare valid.

Din păcate, durează minimum 6-7 luni până angajatul ajunge în țară. Bariera lingvistică poate reprezenta o dificultate suplimentară în procesul de integrare și comunicare cu angajatorii și colegii lor”, a declarat Sorina Faier, specialist HR.

Românii, obligați să se refugieze în exil economic

Salariile diferă în funcție de domeniu și de experiența candidaților.

„Un bucătar în România are un salariu care ajunge, în medie, la 1.100 de euro net pe lună, după cum arată datele de la platforma de recrutare online BestJobs.

În perioada 1 ianuarie 2023—31 decembrie 2028, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 4.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună.

Conform datelor furnizate de DGB-Asociația Sindicatelor din Germania salariul brut minim în domeniul construcțiilor generale este în jur de 12,85 – 15,70 EUR pe oră.

Salariu minim oferit pentru un job standard este în jur de 2.000 EURO pe lună.

Industria hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor (HORECA) se confruntă cu o criză de personal, salariile fiind unele dintre cele mai mici din România.

În România un chelner câștigă în medie 2300 de lei, iar în Germania câștigă în jur de 2.500 – 2.800 EUR brut”, a adăugat specialistul în resurse umane.

Criza se acutizează. Guvernul României, fără soluții la declinul demografic abrupt

Minimum 5,7 milioane milioane de români muncesc în străinătate, în UE, potrivit datelor oficiale comunicate de Guvernul României.

400.000 de români lurează în țară, în construcții, iar 700.000 în afară. Numărul celor care vor să plece este în creștere.

O posibilă eliminare a facilităţilor fiscale din construcţii va crește tendinţa de emigrare a specialiştilor din domeniu, pentru că salariile nete ale angajaţilor vor scădea, iar angajatorii vor alege fie să-și plătească muncitorii la gri sau la negru, fie să-și diminueze activitatea operaţională, potrivit unui studiu realizat de compania Graphein.

Așteptările salariale ale specialiștilor din construcții, din România, sunt cu 30% mai mari.

Între timp, Guvernul Marcel Ciolacu pregătește eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții.