Cine este Anna Pavlova, femeia în cinstea căreia a fost inventată celebra prăjitură. Cum a ajuns desertul din Australia să aibă nume rusesc

Pavlova este una dintre cele mai îndrăgite prăituri, fiind adorată pentru finețea ei și gustul delicios. Care este originea ei și cine este femeia căreia îi poartă numele.

11 feb. 2024, 10:34
Cine este Anna Pavlova, femeia în cinstea căreia a fost inventată celebra prăjitură. Cum a ajuns desertul din Australia să aibă nume rusesc
Cine este Anna Pavlova, femeia în cinstea căreia a fost inventată celebra prăjitură. Cum a ajuns desertul din Australia să aibă nume rusesc

Anna Pavlovna Pavlova (12 februarie 1881 – 23 ianuarie 1931) a fost o balerină rusă cu un stil atipic pentru epoca ei, care a stabilit standarde noi în arta dansului. Ea a câștigat apreciere în întreaga lume, fiind o excepție de la imaginea tradițională a dansatorului, cu un corp delicat în contrast cu ideea preconcepută că un balerin trebuie să fie musculos.

Pe parcursul sfârșitului secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, Anna Pavlova a devenit figura principală a Baletului Imperial Rus și a Baleților Ruși ai lui Serghei Diaghilev. Ea a devenit remarcabilă în istorie, în special pentru rolul său în spectacolul „Moartea lebedei”.

Citește și: Rețeta de ostropel de pui care o să îți salveze weekend-ul! Se face rapid și este cea mai gustoasă mâncărică pentru copilași

Anna Pavlova s-a născut la Sankt Petersburg pe 12 februarie 1881. Ea a venit prematur pe lume și a fost un copil fragil, fiind crescută în principal de bunica sa în primii ani ai vieții sale. Încă de mică, Anna a fost fascinată de balet după ce a asistat la un spectacol împreună cu mama sa, Lyubov Feodorovna Pavlova, la Teatrul Imperial Maryinsky.

Impresionată de ceea ce a văzut, Anna și-a dorit să urmeze o carieră în acest domeniu. La vârsta de 9 ani, ea a însoțit-o pe mama ei la o audiție pentru prestigioasa Școală Imperială de Balet, dar a fost respinsă din cauza firinței sale. Un an mai târziu, la vârsta de 10 ani, în 1891, Anna a fost în cele din urmă acceptată, iar prima sa apariție pe scenă a avut loc în spectacolul „Un conte de fées”.

De atunci, cariera artistică a Annei a cunoscut o ascensiune constantă, devenind prima balerină a Imperiului Rus. Ea și-a fondat propria companie și a devenit prima balerină din istorie care a făcut turnee în întreaga lume, susținând spectacole în America de Sud, India și Australia, conform Wikipedia.org.

Spectacolele susținute de Anna Pavlova au inspirat mulți oameni, unii dintre ei ducându-se până la a crea deserturi în onoarea ei. În Noua Zeelandă și Australia, există un desert numit Pavlova, iar între cele două țări a existat chiar o dispută cu privire la originea acestuia.

Desertul care îi poartă numele este format dintr-un strat de bezea albă, acoperit cu frișcă și decorat cu o varietate de fructe, conform Historia.ro. În prezent, mai multe deserturi numite Pavlova au fost create pentru a omagia dansul grațios al celebrei balerine.

Citește și: Schimbări la RCA: Se scumpesc polițele dacă conduci mașina soției/soțului fără declarație, cum vor fi recompensați șoferii „cuminți”