Cine este patronul clinicii Nera la care s-a tratat Petrică Mîţu Stoian. Medicul Pavel Chirilă e considerat „părintele homeopatiei din România”

Clinica Nera, la care Petrică Mîţu Stoian a venit pentru a face tratament cu oxigen hiperbar, a fost realizată de medicul Pavel Chirilă, cel considerat "părintele homeopatiei din România". Realizat în vârf de munte, centrul medical din comuna Sasca Montană a fost deschis în 2020, în prezenţa mai multor miniştri care au venit cu elicopterul la inaugurare.

13 nov. 2021, 00:09
Cine este patronul clinicii Nera la care s-a tratat Petrică Mîţu Stoian. Medicul Pavel Chirilă e considerat „părintele homeopatiei din România”

În octombrie 2020, patronul clinicii Nera i-a întâmpinat pe Marcel Vela, ministrul de Interne, Nelu Tătaru ministrul Sănătății, și Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării care au venit la inaugurare. Investiţia s-a ridicat la peste 17 milioane de lei, fiind realizată şi cu sprijinul Companiei de Investiții.

La acea vreme, şefa CNI, prefectul judeţului Caraş-Severin şi primarul Reşiţei au venit şi ei să vadă „cea mai mare investiție din ultimii 30 de ani în sănătatea cărășeană”.

Patronul clincii Nera (mijloc) între Ion Ştefan (stânga) şi Marcel Vela (dreapta) – foto: infocs.ro.

Centrul pentru Cercetare în Recuperare Oncologică Slatina Nera este compus din trei clădiri pentru pacienţi şi o alta în care funcţionează camera hiperbară. Toate acestea au răsărit pe un teren ce fusese pustiu mulţi ani.

Profesorul Pavel Chirilă, patronul clinicii Nera, spunea atunci că are nevoie de specialişti în medicină hiperbară pentru a opera instalația care costase 1 milion de euro. El a mărturisit că i-şa venit ideea de a aduce acest tratament în România după tragedia din clubul Colectiv, potrivit Wowbiz.

Citeşte şi: Se închide clinica Nera unde a fost tratat Petrică Mîţu Stoian. Decizia de ultima oră a conducerii, după moartea artistului

Cine este patronul clinicii Nera la care s-a tratat Petrică Mîţu Stoian. Profesorul Pavel Chirilă este absolvent de Medicină şi de Teologie

Potrivit sursei citate, patronul clincii Nera este considerat o somitate în Medicină. Doctorul Pavel Chirilă este supranumit „Părintele medicinei homeopate din România”. Născut în 1946 la Slatina Nera (Caraș Severin), Chirilă a absolvit atât Facultatea de Medicină, cât și pe cea de Teologie.

Apropiat de Biserică, doctorul a studiat din Biblie 3.000 de versete cu temă medicală și alte 3.000 de versete cu temă psihologică. De asemenea, Pavel Chirilă a fost preocupat de mecanismul care duce la formarea cancerului și și-a luat doctoratul în științe medicale cu o lucrare care se referă la ”actul inflamator și antiinfecțios al extractelor vegetale”. De asemenea, profesorul Chirilă s-a specializat în tratamente naturiste și a devenit promotor al conceptului de medicină creștină. ”Nu hrăniți cancerul”, este una din sintagmele celebre ale medicului.

După căderea comunismului, profesorul Chirilă a înființat un spital creștin în București, școala postliceală care-i poartă numele, clinica de tratamente naturiste ”Naturalia”, o editură, o fundație precum și Centrul de Îngrijiri Paliative ”Sf Irina” pentru bolnavii de cancer, la Voluntari.

Totodată, profesorul Pavel Chirilă a ctitorit o mănăstire de maici în Pipera, dar și o biserică în Voluntari. În 2019, el a suferit un accident vascular cerebral, urmat de o serie de complicații pulmonare.

Nimeni nu ştie cine i-a recomandat lui Petrică Mîţu Stoian să meargă la clinica Nera pentru terapia hiperbară

Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a demarat un control la Clinica Nera, în urma decesului interpretului de muzică populară Petrică Mîțu Stoian, iar verificările vor fi extinse și al cele două unități medicale unde artistul a ajuns după ce i s-a făcut rău, conform Infocs.

Reprezentanţii Clinicii Nera, din judeţul Caraş-Severin, unde interpretul de muzică populară din Mehedinţi, Petrică Mîţu Stoian, a fost iniţial internat pentru a se trata post-Covid, au transmis că artistul avea vineri, la internare, valori în limite normale ale parametrilor fiziologici pentru a urma o terapie cu oxigen hiperbaric, fiind stabilite 15 şedinţe de terapie, el nefăcând nico astfel de şedinţă.

”În urma nefericitului eveniment al decesului maestrului Petrică Mîţu Stoian, dorim să precizăm următoarele: Domnul Petre Mîţu Stoian a sosit la Clinica Nera vineri, 5.11.2021, în jurul amiezii, în vederea recuperării post-Covid, în stare generală bună de sănătate. A fost consultat în cursul după-amiezii.

În cadrul consultaţiei preliminare s-au constatat valori în limite normale ale parametrilor fiziologici pentru a urma o terapie cu oxigen hiperbaric. A urmat procedura de testare la presiune şi oxigen şi s-a stabilit o cură de 15 şedinţe de terapie cu începere de-a doua zi. Seara a mers la masă, s-a plimbat puţin prin complex şi apoi a mers să se odihnească în camera unde era cazat; starea dumnealui a fost bună pe toată perioada aceasta”, transmite Clinica Nera, într-un comunicat de presă, de luni.

În cursul dimineţii de sâmbătă, artistul s-a simţit rău, fiind transferat la Spitalul din Oraviţa, apoi la Reşiţa.

”Spre dimineaţă, medicul a fost chemat pentru hemoptizie; Domnul Petre Mîţu Stoian a fost transportat cu salvarea la CG SP Oraviţa; Acolo a primit tratament cu O2 şi substanţe perfuzabile specifice care a oprit tusea şi hempotizia; Pacientul s-a simţit bine în tot acest timp, a dorit să se întoarcă la Clinică, dar din prudenţă a acceptat să rămână pentru investigaţii suplimentare. Ulterior a fost trimis la Reşiţa pentru evaluare imagistică. Clinica a constatat mai târziu că starea domniei sale a continuat să fie una stabilă la SP Reşiţa şi că abia după ora 13.00 starea lui s-a agravat”, a mai transmis Clinica Nera.

Reprezentanţii clinicii private au făcut mai multe precizări legate de pacienţi, de tratament şi de procedurile la care sunt supuşi.

”Dezminţiri: Cinica Nera nu administrează medicaţia cronică a pacienţilor, acest lucru este în responsabilitatea pacienţilor şi a aparţinătorilor. Tratamentul cu oxigentul hiperbar mai ales în dozele mici de testare a toleranţei nu poate creşte valoarea INR (anticoagularea sângelui). Eventualele barotraume ce pot fi posibil atribuite expunerii mediului hiperbar apar obligatoriu în timpul sau imediat după încheierea şedinţei. La valori INR 6-7, constatate la SP Reşiţa, hemoptizia poate apare şi spontan sau după un episod de tuse severă şi reprezintă o complicaţie directă a tratamentului necontrolat cu anticoagulante, tratament administrat înainte de sosirea la clinică. În clinica Nera au fost tratate mai bine de 600 de persoane cu un total de peste 4.000 de terapii hiperbare efectuate de la începutul activităţii”, au mai transmis reprezentanţii Clinicii Nera.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, în cazul decesului cântăreţului de muzică populară Petrică Mîţu Stoian. Procurorii cercetează modul în care artistul a decedat la Spitalul Judetean Reşiţa, după ce fusese internat la Clinica Nera pentru tratament post-Covid.

Petrică Mîţu Stoian a murit sâmbătă seara, la Spitalul Județean de Urgență din Reșița. Artistul avea doar 61 de ani. Acesta a fost înmormântat miercuri, la cimitirul Ungureni din Craiova. Sute de oameni l-au condus pe ultimul drum pe marele artist.

Citeşte şi: Petrică Mîţu Stoian avea plămânii afectaţi atunci când a ajuns la clinica Nera pentru terapia hiperbară. Medic: „Afectarea din cauza barotraumei e de 70 la sută!”