Cîţu a mulţumit companiilor care şi-au plătit taxele în aprilie, deşi în luna martie economia a încetinit

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, le-a mulţumit, în şedinţa de Guvern de miercuri, companiilor care şi-au achitat datoriile la buget în luna aprilie, deşi în luna martie nu au mai putut să funcționeze.

RomaniaTV.net
15 apr. 2020, 14:34
Cîţu a mulţumit companiilor care şi-au plătit taxele în aprilie, deşi în luna martie economia a încetinit

„Încasările în  martie ne-au arătat că economia a încetinit, că au fost multe companii care nu au mai putut să funcționeze. În aprilie vedem, totuși, că majoritatea companiilor mari, care aveau bani în conturi și puteau să plătească impozite, au început să le plătească. Pe această cale le mulțumesc, pentru că banii care vin la Ministerul Finanțelor Publice îi transmitem înapoi imediat în economie prin plata facturilor, TVA, concedii medicale etc.

Apelul meu a fost auzit de companii și le mulțumesc pe această cale că și-au plătit – chiar dacă multe puteau să nu facă acest lucru, pentru că le-am dat derogare și au aceste facilități fiscale – multe dintre ele au revenit și au început să plătească impozitele”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. 

Citeşte şi: Florin Cîţu este împotriva şomajului tehnic la bugetari: „În această etapă de criză, avem nevoie de fiecare om”

Ministrul Finanţelor a făcut în luna martie un apel la firmele care au venituri să își plătească la timp taxele și impozitele, pentru a asigura lichiditate în piață și resurse la buget pentru ajutorarea economiei, în contextul pandemiei de coronavirus. 

Guvernul a făcut calcule și se pregătește pentru perspectiva ca 500.000, chiar până la un milion de oameni, să fie trimiși în șomaj tehnic în România. O parte din șomajul tehnic va fi susținut de la buget.

Ministrul de finanțe se așteaptă ca această criză să aibă vârful în aprilie, iar apoi, până în iulie, lucrurile să se amelioreze.  Guvernul se pregătește astăzi să anunţe o serie de măsuri prin care să ajute companiile aflate în dificultate, pachet care se va ridica la circa 2 la sută din PIB.

Citeşte şi: Rectificarea bugetară, în şedinţa de Guvern. Cîţu anunţă un deficit fără precedent în istoria României: 15 miliarde de euro