CNA: Erorile grave de folosire a limbii române în emisiunile tv s-au redus faţă de anii trecuţi

Erorile grave de folosire a limbii române în emisiunile tv, mai ales cele de ortografie, s-au redus față de anii trecuți, potrivit unui raport prezentat în ședința de joi a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).
Iulian Tudor
29 sept. 2016, 12:23
CNA: Erorile grave de folosire a limbii române în emisiunile tv s-au redus faţă de anii trecuţi

În luna august, au fost monitorizate de către o echipă a Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan — Al. Rosetti” al Academiei Române, coordonată de Rodica Zafiu, 12 televiziuni — TVR 1, TVR 2, Antena 1, Pro TV, Kanal D, Prima TV, Național TV, Antena 3, România TV, B1 TV, Realitatea TV și Digi 24 — și două posturi de radio — Radio România Actualități și Europa FM, alese în funcție de audiență, de acoperirea națională, de ponderea emisiunilor informative și de dezbatere și de asumarea unui rol cultural și educativ. S-au efectuat 300 de ore de monitorizare, urmărindu-se în primul rând transmisiunile de la orele de vârf, în special emisiunile de știri și dezbateri.

Potrivit lui Răsvan Popescu, vicepreședinte al CNA, rezultatele monitorizării din luna august sunt comparabile cu cele din luna martie.

„Dacă în 2007, 2008 existau și situații în care erau o sută de greșeli pe lună, acestea au scăzut progresiv și în momentul de față suntem undeva la 25-26 (…) de greșeli grave pe lună. Sigur că la posturile de știri, unde se vorbește mai mult, sunt ceva mai multe, în rest sunt ceva mai puține. La posturile de radio monitorizate sunt cele mai puține, două-patru pe lună, comparabil și cu luna martie”, a spus Răsvan Popescu.

El a precizat că greșelile din publicitate nu s-au corectat. „Mi se pare zona în care ar trebui să intervenim, pentru că nu numai că nu s-au corectat, dar se și repetă. (…) Și atunci îți repetă un mod greșit de folosire a limbii, până când îl învață și copiii așa”, a afirmat Popescu.

Potrivit monitorizării, la Antena 3 s-au înregistrat 26 greșeli de folosire a limbii române, Antena 1 — 23, Realitatea TV — 22, B1 TV — 16, TVR 2 — 15, România TV — 14, Național TV — 10, Prima TV — 9, TVR 1 — 8, Kanal D — 8, Pro TV — 7, Digi 24 — 7, în timp ce la Radio România Actualități au fost înregistrate 4 greșeli, iar la Europa FM — 2.

Conform raportului, în textele scrise pe ecran continuă să apară numeroase neglijențe de tehnoredactare, iar în domeniul punctuației cele mai multe greșeli au fost înregistrate în continuare în folosirea virgulei. O greșeală care persistă este înlocuirea formelor adverbiale „maximum” și „minimum” cu formele scurte, caracteristice adjectivelor corespondente „maxim” și „minim”.

Totodată, continuă să existe cazuri de dezacord între subiect și predicat, iar în alte contexte acordul este semantic, potrivit înțelesului, deși normele impun acordul potrivit formei.

De asemenea, a fost înregistrată în această perioadă tendința de extindere a utilizării prepoziției „pe”. O altă greșeală frecventă, care se repetă în fiecare etapă de monitorizare, tinzând chiar să se extindă, este inserarea semiadverbului „și” după prepoziția „ca”, având rolul de a exprima calitatea sau relația, se mai arată în raport.

La propunerea Dorinei Rusu, membru al CNA, Consiliul a decis să analizeze rezultatele raportului în următoarea ședință, iar, în cazurile în care se impune, vor fi transmise radiodifuzorilor scrisori de atenționare. „Trebuie să avem și niște rezultate în urma acestui raport”, a spus Rusu.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Un gigant din Ungaria dă o nouă lovitură puternică pe piața din România. Va dezvolta o super afacere, în județul unde vor să se mute foarte mulți români
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un român, metodă unică de făcut brânză. Ingredient neașteptat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, abandonat. Lovitura finală pentru fostul candidat. Degeaba a mai sperat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare