COD RUTIER 2015: Noi AMENZI din februarie. Legea, publicată în Monitorul Oficial

Publicat: Luni, 19 Ianuarie 2015 17:59 // Actualizat: Luni, 19 Ianuarie 2015 17:59 // Sursa: romaniatv.net

COD RUTIER 2015: Normele de aplicare pentru modificările propuse de către Direcția Rutieră, în luna septembrie a anului trecut, referitoare la scaunele pentru copii și portul centurii de siguranță, au trecut, joi de Executiv. Noile prevederi referitoare la transportul minorilor vor intra în vigoare în 30 de zile de la momentul publicării lor în Monitorul Oficial, adică începând cu data de 6 februarie 2015.

COD RUTIER 2015: Luna februarie vine cu o serie de noi amenzi pentru participanții la trafic. Copiii mai înalţi de 135 de centimetri pot sta pe orice scaun din spate, dacă poartă centura de siguranţă a maşinii.

Şoferul este obligat, însă, să le pună în vedere pasagerilor că trebuie să îşi prindă centurile când se află în autovehicul.

Nerespectarea acestor reguli introduse recent va fi sancţionată cu până la cinci puncte de amendă. Asta înseamnă, în bani, că amenda ar putea ajunge la 450 de lei - cam cât ar costa, de fapt, un scaun pentru bebeluş.

Potrivit noilor reguli, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate şi adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Obligaţiile privind dispozitivele de fixare nu se aplică atunci când este vorba de maşini destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. Totuşi, este obligatorie supravegherea copilului de către o altă persoană în afară de şofer.

De asemenea, obligaţia folosirii dispozitivului de fixare sau a centurii de siguranţă nu se aplică dacă minorul este scutit de un medic de la purtarea sistemelor de siguranţă. Copiii pot fi transportaţi în această situaţie doar pe scaunele din spate şi dacă au mai puţin de trei ani, trebuie supravegheaţi de o altă persoană în afara de şofer.

COD RUTIER 2015: Noi amenzi rutiere de la 1 ianuarie 2015

Codul rutier stabileşte că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, astfel că o creştere a acestuia duce automat la o creştere a amenzilor pentru contravenţiile rutiere.

ANUNŢ IMPORTANT pentru şoferii care pleacă prin ţară de Sărbători

Salariul minim urmează să crească în două etape în anul 2015, conform unei hotărîri recente a Guvernului. Prima creştere va fi făcută de la 1 ianuarie 2015, de la 900 la 975 de lei, iar cea de-a două creştere va fi făcută de la 1 iulie 2015, de la 975 la 1050 de lei.

Concret, de la 1 ianuarie, un punct-amendă va reprezenta 97,5 lei, iar de la 1 iulie - 105 lei. 2015 va fi al cincilea an consecutiv în care salariul minim brut pe economie va fi mărit, după ce acelaşi lucru s-a întîmplat în 2011 (de la 600 la 670 de lei), 2012 (de la 670 la 700 de lei), 2013 (de la 700 la 800 de lei) şi 2014 (de la 800 la 900 de lei). Înainte de cea din 2011, ultima creştere a salariului minim fusese în 2009 (de la 540 la 600 de lei).

Ce cuantum vor avea amenzile de la 1 ianuarie

Sancţiunile prevăzute în Codul rutier sînt stabilite pe clase, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Amenzile din clasele I-IV de sancţiuni se aplică persoanelor fizice, în timp ce amenzile din clasa a V-a de sancţiuni se aplică doar persoanelor juridice.

Potrivit actului normativ, clasele de sancţiuni sunt următoarele: clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă; clasa a ÎI-a: 4 sau 5 puncte-amendă; clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă; clasa a IV-a: de la 9 la 20 puncte-amendă; clasa a V-a: de la 21 la 100 puncte-amendă.

Citeşte şi: CAUCIUCURI DE IARNĂ. Când sunt obligatorii anvelopele de iarnă şi ce amenzi rişti pentru lipsa lor

Astfel, amenzile care se vor aplică de la 1 ianuarie vor fi următoarele:clasa I: 195 sau 292,5 lei; clasa a ÎI-a: 390 sau 487,5 lei; clasa a III-a: de la 585 la 780 de lei; clasa a IV-a: de la 877,5 la 1950 de lei. clasa a V-a: de la 2047,5 la 9750 de lei.

Printre faptele care se sancţionează cu amenzi din clasa I se numără manevrele de schimbare a direcţiei de mers făcute fără respectarea obligaţiei de semnalizare, conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la momentul eliberării documentului prin care s-a constatat avaria sau lăsarea liberă a volanului, ghidonului ori manetei de comandă a vehiculului în timpul conducerii. De asemenea, cu 195 sau 292,5 lei se mai amendează şi nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului.

AMENZI de circulaţie MAI MARI de la 1 ianuarie 2015

Amenzile din clasa a II-a de sancţiuni sînt date, printre altele, pentru nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare,nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră sau conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni/caracteristici decît cele trecute în certificatul de înmatriculare/înregistrare ori care sunt uzate peste limita admisă.

Totodată, în anumite situaţii, pe lîngă amenzile de 390 sau 487,5 lei, şoferilor li se mai poate suspendă dreptul de a conduce pentru 30 de zile. Printre aceste cazuri se numără: depăşirea coloanelor de vehicule oprite la semafor (la culoarea roşie) sau la trecerile la nivel cu calea ferată; neacordarea priorităţii de trecere pietonilor care traversează drumul în mod regulamentar; neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor care au acest drept; nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului; nerespectarea regulilor privind depăşirea.

Transportul de persoane fără autorizaţie de taxi, INTERZIS. Amenzile ajung până la 5000 de lei

Printre faptele pentru care se dau amenzi din clasa a III-a de sancţiuni se numără conducerea unui autovehicul cu un permis auto expirat, nepastrarea distanţei laterale suficiente faţă de vehiculele care circulă din sensul opus sau circulaţia cu un autovehicul care are defecţiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonoră ori cînd acestea lipsesc.

De asemenea, în anumite cazuri, pe lângă amendă cuprinsă între 585 şi 780 de lei, şoferii riscă şi suspendarea permisului pentru 60 de zile. Printre aceste situaţii se numără: nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, atunci cînd în acest fel s-a produs un accident din care au rezultat avarii la un vehicul sau alte pagube materiale; nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie pe un anumit segment de drum public; circulaţia pe sensul opus.

Atenţie, şoferi! Amenzi usturătoare dacă aruncaţi gunoaiele pe geam

În ceea ce priveşte amenzile din clasa a IV-a de sancţiuni -- cele mai mari pentru persoanele fizice --, acestea se aplică, printre alte situaţii, atunci cînd se circulă cu vehicule al căror termen de valabilitate al inspecţiei tehnice periodice este expirat, atunci când şoferii nu-şi fac verificarea medicală periodică sau atunci cînd aceştia fac gesturi obscene, înjură, adresează expresii jignitoare/vulgare la adresa participanţilor la trafic. La fel se sancţionează şi conducerea, fără anvelope de iarnă, a autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Codul rutier mai stabileşte că, pe lîngă amenzile între 877,5 şi 1950 de lei, şoferilor li se poate suspendă permisul timp de 90 de zile în cazuri precum: conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice; conducerea vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frînare/mecanismul de direcţie; depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe un sector de drum şi pentru categoria autovehiculului condus.

loading...
12 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
amenzi rutiere Cod Rutier cod rutier 2015 reguli rutiere
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
03 feb 12:26
...locului, în ambulanţă, în prezenţa unui poliţist, dar şi în unităţi de asistenţă medicală. Citeşte şi COD RUTIER 2015: Noi AMENZI din februarie. Legea, publicată în Monitorul Oficial Acum, probele de sânge, în astfel de cazuri, se...
02 feb 18:41
Răspunde | Votează email 0 email
R R
Sili, se refera la cei care sunt scutiti medical de purtare a centurii de siguranta. Daca ai inteles asta si la asta te-ai referit, atunci nu ar trebui sa ai un copil in primul rand, daca tu crezi ca un copil de sub 3 ani o sa stea naibii pe loc in timp ce tu conduci.
30 ian 22:20
Răspunde | Votează email 0 email
Sili
Buna!!!nu va suparati dar cei care nu a au pe nimeni sa supravegheze copilul mai mic de 3 ani? sa iau un oum de pe strada?sa u ce sa faca? cu scaunul auto sunt de acord dar cu supraveghetori nu ptr ca eu nu am pe nimeni, ar trebui sa se schimbe treaba asta
30 ian 22:18
Răspunde | Votează email 0 email
Sili
Buna!!!nu va suparati dar cei care nu a au pe nimeni sa supravegheze copilul mai mic de 3 ani? sa iau un oum de pe strada?sa u ce sa faca? cu scaunul auto sunt de acord dar cu supraveghetori nu ptr ca eu nu am pe nimeni, ar trebui sa se schimbe treaba asta
21 ian 18:06
...doar pe scaunele din spate şi dacă au mai puţin de trei ani, trebuie supravegheaţi de o altă persoană în afara de şofer. Citeste mai multe …. Categories: ...
21 ian 09:28
Răspunde | Votează email 0 email
roman
amenzi si amenzi. dar munca de prevenire .ioc?
20 ian 23:58
...wp-post-image" alt="Thumbnail for 6007" />

…read more Via:: ...
20 ian 21:34
...Asta înseamnă, în bani, că amenda ar putea ajunge la 450 de lei – cam cât ar costa, de fapt, un scaun pentru bebeluş. Citeşte continuarea pe romaniatv.net Citeste continuarea pe ...
20 ian 10:28
...astfel că o creştere a acestuia duce automat la o creştere a amenzilor pentru contravenţiile rutiere. Citeste mai mult pe romaniatv.net ...
19 ian 19:00
Votează email -1 email
...bani, că amenda ar putea ajunge la 450 de lei – cam cât ar costa, de fapt, un scaun pentru bebeluş. Citeste mai mult pe RTV.NET ...
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8590
RON
23 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H