COD RUTIER 2022. Limită de viteză de 5km/h pentru trotinete în parcuri şi zone pietonale

Administrația locală Sibiu anunță că a dispus limitarea vitezei de circulație a trotinetelor electrice care pot fi închiriate în Sibiu în zonele pietonale și în parcuri.

05 iul. 2022, 08:42
COD RUTIER 2022. Limită de viteză de 5km/h pentru trotinete în parcuri şi zone pietonale

COD RUTIER 2022. Trotinetele electrice revin în atenția polițiștilor, odată cu modificările propuse la Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002. Guvernanții au încercat reglementarea circulației trotinetelor electrice și în urmă cu un an.

„Pentru ca parcurile din Sibiu să fie utilizate în siguranță atât de pietoni, cât și de cei care folosesc trotineta, Primăria Sibiu a luat măsura limitării vitezei de deplasare pe alei a trotinetelor electrice la 5km/h. Măsura a fost aplicată în parcul Sub Arini, Astra, Tineretului și Ștrand”, se arată într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.

De la începutul acestei săptămâni, viteza trotinetelor a fost limitată și în zonele pietonale din centrul istoric al Sibiului, precum Piața Mare, Piața Mică și Nicolae Bălcescu.

Din ce în ce mai multe accidente grave cu trotinete electrice implicate, în România. Cum arată cifrele + Avertismentul lui Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere | EXCLUSIV

Măsura a fost luată după ce la finele lunii mai, în parcul Sub Arini un sibian a decedat după ce a căzut cu trotineta. Tehnic, această măsură este implementată de către operatorii care închiriază astfel de mijloace de deplasare (Bolt și Lime): când GPS-ul înregistrează deplasarea prin zonele cu restricții de viteză, software-ul (programul informatic) trotinetelor limitează viteza maximă la 5 km/h.

Pentru cei care folosesc trotinete electrice care nu sunt închiriate de la cei doi operatori prezenți în Sibiu, administrația locală a amplasat indicatoare care avertizează asupra limitei maxime de viteză.

”Menționăm că respectarea regulilor de circulație pe drumurile publice, inclusiv în cazul trotinetelor, este controlată de Poliția Rutieră, abilitată să aplice și sancțiuni”, mai precizează reprezentanții administrației locale în comunicatul remis cititorilor Turnul Sfatului.

Flotele de trotinetele electrice de închiriat au apărut prin Sibiu din vara anului trecut.

Asigurare obligatorie pentru trotinetele şi bicicletele electrice. Anunţul făcut de ASF: „Este un an de tranziţie”

COD RUTIER 2022. Potrivit Ministerului de Interne, in Romania, in ultimii trei ani au avut loc 192 de accidente rutiere in care au fost implicati conducatorii trotinetelor electrice. In urma acestor accidente, o persoana a murit, alte 37 au fost ranite grav si 156 – ranite usor.

Ce prevede documentul

  1. Defineste trotineta electrica

Trotineta electrica este un vehicul cu doua sau trei roti, echipat cu motor electric, articulat cu o bara in partea din fata folosita ca dispozitiv de directive, a carui viteza este cuprinsa intre 6 si 25 km/h.

  1. Reguli de circulatie pe drumurile publice
  • Varsta minima necesara conducerii trotinetei electrice – 14 ani
  • Trotinetele electrice pot circula numai pe pista de biciclete, iar acolo unde nu exista – pe sectoarele de drum unde viteza maxima admisa pentru circulatia vehiculelor este de 50 km/h
  • Este interzis transportul pasagerilor
  • Oprirea/stationarea – pe partea carosabila, asezata langa si in paralel cu marginea acesteia.
  1. Echiparea trotinetei electrice
  • Mijloace de iluminare si dizpositive reflectorizant-fluorescente
  • Casca de protectie – pentru conducatorii sub 16 ani
  1. Sanctiuni
  • Amenda si de la 6 la 8 puncte-amenda