Cod rutier 2023. Semnul rutier care bulversează orice şofer. Te poate lăsa oricând fără permis

Un nou semn de circulație creează confuzie în rândul șoferilor români. Nerespectarea acestuia le poate aduce totodată amenzi considerabile, atunci când se află în trafic.

04 feb. 2023, 07:22
Cod rutier 2023. Semnul rutier care bulversează orice şofer. Te poate lăsa oricând fără permis

Cod rutier 2023. Noul semn de circulație poate aduce amenzi șoferilor care nu au idee ce înseamnă, implicit nerespectarea acestuia. Acest semn poate fi deja întâlnit pe drumurile publice din România, însă unii șoferi nu știau de existența sa, putând conduce și la accidente rutiere.

Dacă în general, vedem în trafic conducători auto care încă nu respectă anumite semne de circulație, posibil și din cauza necunoașterii lor, pe drumurile publice din România a mai apărut un indicator, potrivit Codului Rutier. Întâlnirea noului semn în trafic creeză confuzie în rândul mai multor conducători auto.

COD RUTIER 2023. Aproape toţi şoferii uită asta. Amenda ajunge la 2900 de lei!
De-a lungul anului trecut, mai multe semne de circulație au fost implementate pe drumurile publice din România, inclusiv indicatoare și marcaje rutiere conforme Codului Rutier. Noul indicator pote dezorienta șoferii pentru că aceștia l-ar putea confunda cu un alt marcaj rutier, implic să nu îl respecte și să fie sancționați cu amendă, având în vedere că nu știu ce să facă la întâlnirea sa în trafic.

Semn de ciruclație  care dă bătai de cap șoferilor români
Semnul de circulație poate fi confundat cu un sens giratoriu, însă acesta este un semn utiliza pentru presemnalizarea unei amenajări rutierei ce oferă și posibilitatea de întoarcere a vehiculului. Indicatorul auto poate fi întâlnit pe drumurile publice acolo unde șoferii pot utiliza manevra de întoarcere, „U-turn”.

Atenția șoferilor trebuie să fie sporită, având în vedere că indicatorul nu anunță un sens giratoriu, ceea ce înseamnă că prioritatea de trecere față de șoferii care vin din sens opus nu se aplică. În momentul întoarcerii, conducătorul auto care întâlnește acest semn va trebui să acorde prioritate celorlalți șoferi care vin din sens opus. Codul Rutier menționează că acesta reprezintă „Presemnalizarea unei amenajări rutiere care permite întoarcerea vehiculului”.

COD RUTIER 2023. Amendă de 3000 de lei chiar dacă ai cauciucuri de iarnă. Ce nu trebuie să lipsească din maşină când ninge

În momentul în care conducătorul auto se apropie de intersecție, acesta va trebui să reducă viteza suficient cât să îi permită oprirea în cazul în care este necesar pentru a acorda prioritate de trecere șoferilor care vin din sens opus.

Presemnalizarea unei amenajări rutiere ce permite întoarcerea vehiculului
Codul Rutier menționează mai multe tipuri de indicatoare și marcaje rutiere după cum urmează:

  • De avertizare;
    De interzicere sau restricție;
    De prioritate;
    De obligare;
    De informare;
    De orientare;
    De informare  turistică;
    Panouri adiționale;
    Indicatoare instalate la trecerea cu calea ferată;
    Indicatoare kilometrice;
    Indicatoare rutiere temporare.

COD RUTIER. 10 semne pe care şi le fac şoferii în trafic. Ce însemană flash-urile din spate, claxonul scurt sau frâna bruscă
COD RUTIER. Pentru a evita amenzile de la Poliția Rutieră, şoferii din România au dezvoltat un fel de avertizare ce foloseşte semnalale luminoase ale maşinii, cunoscute ca și flash-uri. De cele mai multe ori, șoferii care văd echipaje de poliție fie cu radar, fie fără radar, îi atenționează pe șoferii din sens opus cu flash-uri, aceștia din urmă știind ce urmează pe drum. De asemenea, șoferii mai apelează un fel de flash-uri, acestea fiind folosite pentru șoferul din față, mai ales când acesta este mai atent la telefon decât la semafor. Claxonul este cel mai uzitat instrument de la bord în jungla urbană a şoferilor, dar semnele sunt mult mai numeroase.

Vedem diverse situatii in trafic si vedem un limbaj non-verbal al soferilor pe care se intampla sa nu-l descifram mereu. Iata 10 semne specifice soferilor si ce inseamna ele. Dar si cum sa te comporti in aceste cazuri.

Avarii in mers

In Romania si in alte cateva tari europeene, cel mai popular semn intre soferi este facut cu avariile. Si este un semn de multumire prin care alt sofer pe care l-ai lasat sa se bage sau l-ai lasat sa intre de pe o alta strada laturalnica iti spune „multumesc”. Din pacate, este printre putinele semne care reprezinta ceva pozitiv in traficul din Romania, deoarece restul sunt semne care se traduc fie prin injuraturi, fie prin diverse agresiuni.

Flash in intersectie

Un alt semn al soferilor care este pozitiv e cel in care primesti flash-uri in intersectie. De obicei, aceste flash-uri inseamna ca acea masina te lasa sa te bagi. Adica ti se „spune” ca poti sa te pui in miscare, ca poti schimba banda sau ca poti sa intri in fata masinii care da flash-uri. La acest gest se raspunde cu avariile mentionate mai sus. Iar ca raspuns, initiatorul acestui gest de politete intre participanti la trafic mai poate sa-ti dea un flash scurt care inseamna „cu placere”.

COD RUTIER 2022. Ce se întâmplă dacă maşina din spate îţi dă flash-uri. Greşeala care îţi aduce o amendă de 1000 de lei

Frana brusca in fata ta

Poate cel mai agresiv si nedorit semn din partea unui alt sofer este sa-ti puna frana brusca, aparent fara motiv, in fata ta, fortandu-te sa franezi si tu. Frana brusca se pune exclusiv de soferii frustrati pe care i-ai necajit mai devreme in trafic. Prin necajit a se intelege nu le-ai dat prioritate desi nu aveau, nu i-ai lasat sa intre in coloana, nu i-ai lasat sa schimbe banda sau sa intoarca peste linia continua. Cine simte nevoia sa isi manifeste frustrarea punand frana brusca in fata altei masini are probleme serioase. De aceea, nu strica sa pastrezi mereu distanta sau sa schimbi rapid banda daca vezi vreun sofer agresiv care iti taie fata.

COD RUTIER. Frana repetata

Frana repetata in fata ta, adica atunci cand vezi masina din fata ca aprinde rapid stopurile de frana, semn ca soferul o apasa des, inseamna o urgenta sau o atentionare. De obicei asta se intampla cand inaintea coloanei apare un obstacol neanuntat. Fie accident, fie copac cazut, fie o masina oprita si asa mai departe. Un sofer cu experienta va frana asa ca sa ii sesizeze masinii din spate sa incetineasca, mai ales la viteze mai mari. Daca doar ar pune frana brusc, soferul din spate poate nu o sesizeaza la timp si produce un accident. Nu degeaba, masinile moderne au acum un sistem care activeaza automat si avariile sa clipeasca la franare violenta.

COD RUTIER 2022. Noul semn rutier care îi va încurca pe şoferii din Bucureşti. Se dau amenzi uriaşe celor care nu respectă noile reguli

Flash din spate

Un semn negativ cunoscut de toata lumea este intalnit mai ales pe autostrazi. Cand tu incerci sa faci depasirea unui TIR si din spate vine o masina de lux cu flash-uri care clipesc ca blitz-urile de paparazzi. Inseamna ca un frustrat cu bani dar fara creier are impresia ca toata soseaua ii apartine si ca doar el are voie sa circule pe a doua banda. Si mai inseamna ca acesti oameni fara rabdare, care nu sunt capabili sa anticipeze miscarea altor soferi din fata si sa reduca viteza la timp, sunt doar la un pas de un accident grav. Acesti indivizi trebuie evitati.

Trei flash-uri catre politie

Surse din minister ne-au spus ca anumite automobile ce apartin unor structuri de informatii si operatiuni speciale, dotate cu numere de inmatriculare obisnuite, au un cod efectuat prin flash-uri cu Politia Rutiera. Adica daca o asemenea masina este in misiune si depaseste viteza legala, ca sa nu fie trasa pe dreapta, soferul face trei flash-uri si agentul de circulatie o lasa sa treaca. Sau era semnul cu 4 flash-uri? Oricum, nu va recomandam sa incercati asa ceva daca nu stiti codul exact.

Punerea in paralel

Ai mers vreodata in legea ta si te-ai trezit brusc urmarit de o masina care s-a pus in paralel cu tine? Acest gest poate fi interpretat si ca unul pasnic, dar si ca unul agresiv. Poate sa insemne si ca este o cunostinta care vrea sa-ti faca o surpriza, dar si ca este un alt sofer agresiv suparat pe viata, cu geamul lasat, care vrea sa te scuipe si sa fuga. Sau mai poate insemna si o provocare la o mica liniuta ca in Fast&Furious.

Cod rutier

Claxon scurt

Nu ai cum sa circuli prin Bucuresti fara a claxona. Si aici nu ne referim la claxoane aberante pentru a agata femei, claxoane aiurea ca sa grabesti pietonii sau ca sa pui tramvaiul in miscare. Claxoanele scurte sunt, de obicei, mici semne care transmit o neregula. Fie ca e vorba de un sofer ocupat sa vorbeasca la telefon si care uita sa dea semnal si se baga in fata ta, fie ca e unul care iese din parcare cu spatele, o masina care intra de pe o strada secundara si pare sa nu se mai opreasca, claxonul scurt are ca scop „trezirea” si atentionarea altui sofer. Sau, din pacate, arata si frustrarea de obicei a taximetristilor la semafor care simt nevoia sa claxoneze imediat cum se pune verde.

Claxon lung

Un claxon lung inseamna fara doar si poate pierderea rabdarii. Si tine loc de injuratura de neamuri, vii sau moarte. Claxonul lung apare atunci cand alti soferi blocheaza intersectia, tu ai verde dar nu ai unde sa te duci. Claxonul lung apare atunci cand boul din fata ta uita ca este in masina si o lasa sa curga in spate, cu muzica la maxim, riscand sa te loveasca. Sau atunci cand ajungi seara acasa si locul tau platit este ocupat de o masina necunoscuta. In orice caz, atunci cand claxonezi lung o faci oarecum pe buna dreptate, dar dand dovada de nervi si frustrare, semn ca ai nevoie de o vacanta.

Flash din contrasens

Un alt semn pozitiv in trafic este atunci cand vezi la masinile de pe contrasens ca dau flash-uri. In afara de tarile din est, soferii din alte zone habar nu au ce inseamna acest mesaj nescris. Dar la noi stie toata lumea. Inseamna ca undeva, mai in fata, este Politia Rutiera. Flash-uri din contrasens sunt, de fapt, o alarma ca sa reduci viteza daca nu vrei sa te ia radarul. Si, oricat de nedorite sunt de catre politisti, deoarece numarul celor care cad in plasa scade simtitor, aceste flash-uri salveaza vieti intr-o lume ideala. Deoarece, intr-o lume ideala, radarul e amplasat in zone si curbe periculoase in care au murit oameni. Si daca cineva ne da flash-uri, reducem viteza si evitam un posibil accident. Deoarece nu e ca si cum radarul ne-ar fi redus sansele la zero…