Comisia juridică a Camerei: O serie de interdicţii ale ANI aplicate parlamentarilor încetează

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat luni propunerea legislativă pentru modificarea Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii 144/2007 privind înființarea și funcționarea ANI precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, inițiator fiind deputatul social-democrat Florin Iordache.

RomaniaTV.net
04 dec. 2017, 17:11
Comisia juridică a Camerei: O serie de interdicţii ale ANI aplicate parlamentarilor încetează

UPDATE: Parlamentarii Comisiei speciale pe legile Justiției au suspendat lucrările comisiei, la solicitarea președintelui comisiei Florin Iordache. Comisia avea program până la ora 19,00, iar ședința va continua miercuri, după plenul Camerei Deputaților.

Deputații au votat un articol conform căruia interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 — 2013, până la intrarea în vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea și completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, încetează de drept.

Conform unui amendament, persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor actuale sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate.

Camera Deputaților este prima Cameră sesizată cu această propunere legislativă.