Restricţii în Bucureşti, prelungite 14 zile. Şcolile rămân ÎNCHISE. Traian Berbeceanu: Rata de infectare în Capitală este 3.91

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti a decis în şedinţa de luni ca restricţiile impuse în urmă cu două săptămâni în Capitală să fie prelungite cu încă 14 zile, având în vedere că rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19 se menţine peste 3 la 1000 de locuitori. Astfel, purtarea măştilor de protecţie va mai fi obligatorie în Bucureşti încă două săptămâni. Restaurantele, cafenelele, barurile, teatrele şi cinematografele, dar şi sălile de jocuri de noroc rămân închise până în 17 noiembrie. La fel şi şcolile şi grădiniţele. Elevii vor învăţa în sistem online încă cel puţin două săptămâni. 

RomaniaTV.net
02 nov. 2020, 08:45

UPDATE: Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunţat că autorităţile au decis menţinerea măsurilor aflate acum în vigoare.

„În unanimitate s-a decis menţinerea măsurilor care se află în vigoare până la 12 noaptea. Nu s-a considerat oportun să fie introduse măsuri restrictvite noi. Măsurile care sunt în vigoare vor continua începând cu noaptea aceasta la ora 12 până în 16 noiembrie la ora 12 noaptea”, a precizat Traian Berbeceanu.

Traian Berbeceanu a declarat că nu s-a considerat necesar şi oportun să fie introduse măsuri restrictive noi, chiar dacă rata de infectare în București este de 3,91 la mie.

Traian Berbeceanu a mai spus că în ședință s-a discutat și despre măsura închiderii parcurilor pe timp de noapte, dar nu a fost până la urmă adoptată.

„S-a decis să sesizăm această problema Comitetului Național pentru Situații de Urgență, dacă apreciază necesară, nu doar la nivel de București ci la nivel național, ca la un anumit grad de infectare să fie luată și această măsură. (…) După ora 22:00, atunci activitățile teraselor încetează, foarte mulți tineri se întâlnesc în parcuri și zone de agrement din București și au loc adevărate petreceri fără respectarea normelor de protecție și de distanțare. Noi așa am apreciat și urmează să facem această sesizare către CNSU”, a mai spus Traian Berbeceanu.

 

RESTRICŢII în Bucureşti, prelungite 14 zile

Purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în spaţiile publice închise şi deschise din Bucureşti.

Cinematografele, instituţiile de spectacole şi/sau de concerte rămân închise.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă.

Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în aceste unităţi.

Sălile de jocuri de noroc vor fi, de asemenea, închise.

 

Ce se întâmplă cu şcolile din Bucureşti

Şcolile şi grădiniţele din Bucureşti vor avea activitatea faţă în faţă suspendată pentru încă două săptămâni.

„În legătură cu școlile, singura decizie normală și firească era ca activitățile să continue în sistem online”, pentru că reglementările prevăd că „la o incidență de peste 3 la mie școlile trebuie să continue online”, a declarat prefectul Traian Berbeceanu, la finalul ședinței Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.

 

Program decalat pentru funcţionarii din Capitală, începând de marţi

„S-a decis ca toți opreratorii economici și instituțiile publice să decaleze programul funcționarilor. Asta s-a decis prin HG, dar nu s-a respectat. Am dat dispoziție ca jumătate din funcționarii prefecturii să vină jumătate de la 7 și jumătate de la 9, de mâine”, a declarat Berbeceanu.

Nicuşor Dan, despre carantinarea pe zone în Bucureşti unde există incidenţă mare de COVID

„Această evidenţă poate să fie posibilă numai după ce Ministerul implementează softul până când în ziua de astăzi nu a reuşit să-l implementeze”, a explicat primarul general Nicuşor Dan.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte luni, 2 noiembrie. Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunţat că nu se au în vedere măsuri de relaxare, având în vedere creşterea numărului de cazuri de infectare din Bucureşti.

Pe lângă menţinerea deciziilor privind obligativitatea purtării măştilor, închiderea restaurantelor, cinematografelor, cafenelelor şi a sălilor de jocuri de noroc, suspendarea cursurilor faţă în faţă în grădiniţe şi şcoli, oficialii din Bucureşti iau în calcul şi închiderea parcurilor. 

Comitetul Municipal urmează să propună Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă închiderea parcurilor din Capitală în timpul nopţii.

Oficialii din Bucureşti propun închiderea parcurilor între orele 22.00 – 06.00, zilnic (vizată fiind activitatea teraselor, cafenelelor, barurilor existente pe raza parcurilor întrucât s-a constatat consumul produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice peste orarul prevăzut), potrivit unor documente obţinute de stiripesurse.ro.

 

Pe 30 octombrie rata de incidență cumulată calculată la 14 zile a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 nu a scăzut sub valoarea de 3 la mia de locuitori, conform ISMB.

Citește și: ŞCOLI ÎNCHISE. Ludovic Orban: „Rămânem în scenariul roşu. Protejează sănătatea atât a copiilor, cât şi părinţilor şi bunicilor lor”

”Având în vedere situaţia epidemiologică actuală, IŞMB a propus Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti convocarea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă luni, 2 noiembrie. În temeiul Ordinului comun MEC – MS nr. 5.487/1.494/31.08.2020 şi în funcţie de recomandările DSPMB, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă va hotărî scenariul de funcţionare a unităţilor de învăţământ pentru următoarele 14 zile’, informează Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Câți elevi sunt infectați cu COVID în Capitală

Inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) a declarat în cadrul emisiunii „Viitor cu clasă” de la PROTV faptul că în Capitală sunt 256 de elevi infectați cu coronavirus, în timp ce alți 3.212 sunt considerați contacți direcți sau suspecți. De asemenea, sunt 89 de profesori infectați în Capitală.

„Avem 256 de elevi cu buletine confirmate în acest moment, în statisticile noastre, avem 89 de profesor infectați, personal didactic auxiliar – 12, nedidactic – 21, iar dintre cei care sunt în izolare, contacți direcți sau suspecți, elevi 3212, profesori – 288, personal didactic auxiliar – 15 și personal nedidactic – 41. Ținem cont există 48 de profesori în concediu medical” , a declarat inspectorul general adjunct al ISMB.

Școlile din Capitală sunt închise de două săptămâni, după ce rata de infectare la nivelul Bucureștiului a depășit 3 la mia de infectări. În prezent cursurile se desfășoară integral online.

Nicuşor Dan, anunţ înainte de şedinţa CSUB

„Dacă peste o jumătate de oră ieşim cu măsurile… e o discuţie ipotetică în ceea ce priveşte carantinarea străzilor. Dacă această măsură va fi luată la un moment dat, de acest lucru se va ocupa poliţia.”, a spus primarul Capitalei.