ŞCOLI ÎNCHISE. Ludovic Orban: „Rămânem în scenariul roşu. Protejează sănătatea atât a copiilor, cât şi părinţilor şi bunicilor lor”

Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că, în acest moment, nu vede ''un motiv foarte serios'' de schimbare a sistemului în baza căruia se desfăşoară cursurile şcolare stabilite de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19.

RomaniaTV.net
01 nov. 2020, 10:16
ŞCOLI ÎNCHISE. Ludovic Orban: „Rămânem în scenariul roşu. Protejează sănătatea atât a copiilor, cât şi părinţilor şi bunicilor lor”

ŞCOLI ÎNCHISE. „De la începerea anului şcolar am luat o decizie, care este o decizie care a fost fundamentată pe părerile specialiştilor, că în funcţie de nivelul de răspândire a virusului în comunitate, şcolile pot să funcţioneze, în clasă, jumătate în clasă – jumătate online sau integral online, când se depăşeşte rata de 3 la mie. Acest sistem l-am folosit. Din punctul meu de vedere, nu văd, în momentul de faţă, un motiv foarte serios ca să schimbăm acest sistem. Deşi, vă spun, m-am exprimat public, copilul, la şcoală, este protejat pentru că se află sub supravegherea cadrului didactic, poartă mască, chiar şi în pauză cadrele didactice au obligaţia să-l supravegheze cum se joacă. (…) Deci, în principiu, e în regulă, dar am ţinut cont de părerea specialiştilor şi am hotărât acest sistem de deschidere”, a declarat Ludovic Orban într-o conferinţă de presă, la Slobozia.

Nicuşor Dan, după creşterea alarmantă a cazurilor COVID-19: In acest moment nu se impune carantina în Bucureşti

Premierul a răspuns astfel întrebat despre faptul că în unele ţări europene şcolile au rămas deschise, deşi au fost impuse noi măsuri de carantină, şi dacă ia în calcul o astfel de variantă.

„Sigur că sunt ţări care menţin şcolile deschise, este o decizie pe care au luat-o, vrem să vedem ce efecte va produce. Pentru că, pe de altă parte, vă aduceţi aminte, când am luat decizia să începem şcoala, a existat un măcel împotriva noastră, că nu avem niciun pic de inimă, că nu vrem să protejăm copiii din România, că îi ducem cu paşi siguri la îmbolnăvire. Culmea este că mulţi dintre cei care ne-au acuzat că am luat decizia de a începe şcoala acum spun să deschidem şcoala. Noi am luat decizia pe baza unor analize, a unor evaluări. Urmărim tot ce se întâmplă în orice altă ţară, în fiecare domeniu de activitate, de asemenea, urmărim modul în care se derulează procesul educaţional în acest sistem, facem evaluări periodice. Dacă va fi necesar să schimbăm acest sistem, evident că vom face o dezbatere publică şi vom anunţa decizia, dar, deocamdată, acest sistem este introdus din data de 14 septembrie, de când a început şcoala, a funcţionat o lună şi jumătate şi, din punctul meu de vedere, este un sistem care, pe de-o parte, răspunde imperativului de a asigura accesul copilului la procesul educaţional, pe de altă parte protejează sănătatea, atât a copiilor, cât şi părinţilor şi bunicilor lor”, a declarat Orban.

Ludovic Orban a adăugat că, de altfel, se şi vede că rata de infectare cu COVID-19 în rândul populaţiei şcolare nu a crescut semnificativ.

Şeful Inspectoratului Şcolar Bucureşti: Cred că este clar pentru toată lumea că, la numărul actual al infecţiilor cu Covid, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă o să voteze prelungirea funcţionării şcolilor în online. Ce spune Nicuşor Dan

Inspectorul şcolar general al municipiului Bucureşti, Ionel Puşcaş, consideră că, având în vedere numărul ridicat al infectărilor cu noul coronavirus, „este clar pentru toată lumea” că începând de luni va fi votată prelungirea scenariului roşu pentru unităţile didactice din Capitală. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, se declară de acord cu menţinerea scenariului roşu în ceea ce priveşte funcţionarea unităţilor de învăţământ din municipiul Bucureşti, până când se va constata o scădere a numărului de infectări. El promite controale în zonele care prezintă risc ridicat de răspândire a bolii.

„Cu privire la întrebările despre modul în care o să ne desfăşurăm activitatea luni şi în zilele următoare ….. cred că este clar pentru toată lumea că, la indicele acesta epidemiologic şi la numărul actual al infecţiilor cu covid, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă o să voteze luni prelungirea funcţionării şcolilor în online”, a transmis sâmbătă, pe Facebook, şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

De altfel, instituţia a transmis, vineri, că în urma discuţiilor cu oficialii Direcţiei de Sănătate Publică a Capitalei, s-a constatat că se menţine rata de infectare de peste 3 la o mie de locuitori în Bucureşti, iar în acest context ISMB a propus Prefecturii Municipiului Bucureşti convocarea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, luni, 2 noiembrie.

Citeşte şi: Asociaţia Şcolilor Particulare cere în instanţă redeschiderea unităţilor de învăţământ în ciuda exploziei cazurilor COVID


loading...