Companiile rusești sunt în picaj! Romgaz a ajuns mai valoroasă pe bursă decât Lukoil şi Gazprom!

Marii giganți ai Rusiei, Lukoil şi Gazprom, au ajuns miercuri la o valoare bursieră, la Londra, de 346 milioane de dolari şi 225 milioane de dolari, în colaps de la începutul lui 2022 cu 99,44% respectiv 99,8%.

02 mart. 2022, 16:34
Companiile rusești sunt în picaj! Romgaz a ajuns mai valoroasă pe bursă decât Lukoil şi Gazprom!

Companiile rusești sunt în picaj! Cele mai importante acţiuni româneşti au profitat din plin de deprecierea activelor ruseşti, cauzată de sancţiunilor occidentale şi îşi consolidează poziţia la marile fonduri de investiţii străine.

Companiile rusești sunt în picaj! Romgaz a ajuns mai valoroasă pe bursă decât Lukoil şi Gazprom!

Romgaz, producător şi furnizor de gaze naturale controlat de Ministerul Energiei, şi care acum valorează 3,5 miliarde de dolari la Bucureşti, ar putea cumpără dintr-un foc atât Gazprom cât şi Lukoil doar cu banii pe care îi avea la bănci la final de 2021, de circa 3,6 mld. lei (aproximativ 800 mil. dolari). Adica nici măcar nu ar apela la împrumuturi.

Miercuri, companiile ruseşti care au GDR-uri listate la Bursa de la Londra sunt în cădere liberă, tranzacţionarea fiind oprită de câteva ori. Bursa din Moscova încă este închisă miercuri, pentru a treia zi la rând. Gazprom scade cu 30%, Lukoil cu 92%, Sberbank cu 50%, potrivit datelor bursei de la Londra.

Citește și: Imaginile dezastrului economic din Rusia, într-o poză cât toate sancţiunile. Guvernatorul Băncii Rusiei şi consilierul economic al Kremlinului, prăbuşiţi la propriu când să-i prezinte lui Putin efectele deciziilor Occidentului
Romgaz (SNG) din fondul de investiţii Templeton Russia and East European Fund acoperă 6,7% din valoarea portofoliului fondului, peste ponderea acţiunilor Lukoil (6,5%) şi peste cea a acţiunilor Gazprom, potrivit unui raport pe trimestrul al III-lea al anului, al Franklin Templeton Investments. Sucursala din Bucureşti a Franklin Templeton Investment Management UK administrează şi Fondul Proprietatea (FP), potrivit economica.net.

Scăderea valorii pachetului Romgaz (-5,6) este de aproape patru ori mai mică decât cea a valorii întregului portofoliu al fondului (-20%), şi poate fi mai degrabă rezultatul diferenţelor de curs valutar, căci cotaţia Romgaz (SNG) a crescut cu 3,7% între 30 iunie şi 30 septembrie, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Dimpotrivă, scăderea valorii pachetului Gazprom este de peste 32% şi poate fi pusă pe seama eventualelor vânzări ca şi în contul deprecierii cotaţiilor.

Citește și: Raiffeisen Bank ar putea ieşi de piaţa din Rusia după invadarea Ucrainei. Kremlinul anunţă restricţii financiare pentru firmele străine pe fondul sancţiunilor impuse de UE şi SUA