Concediu medical covid 2022. Condiţii de acordare a concediilor medicale pentru persoanele carantinate sau izolate

Ministerul Sănătăţii a făcut câteva precizări legate de condiţiile de acordare a concediilor medicale pentru persoanele carantinate sau izolate.

10 feb. 2022, 18:36
Concediu medical covid 2022. Condiţii de acordare a concediilor medicale pentru persoanele carantinate sau izolate

Concediu medical covid 2022. Potrivit Ministerului Sănătăţii, certificatele de concediu medical, emise în urma carantinării sau izolării persoanelor, pot fi eliberate în funcție de anumite situații specifice.

Concediu medical covid 2022. Precizări importante făcute de Ministerul Sănătăţii

Potrivit Ministerului Sănătăţii, certificatele de concediu medical pentru persoanele asigurate, pentru care s-a impus măsura carantinării sau izolării în scopul limitării infectărilor cu COVID-19, pot fi eliberate atât de medicul curant, cât și de medicul de familie, iar numărul de zile de concediu diferă de la o situație la alta.

Citeşte şi Mamele aflate în concediu de creştere a copilului pot obţine şi alte venituri pe perioada concediului. Care sunt condiţiile

În cazul carantinării,  concediul medical se va acorda pentru o perioadă de cinci zile, următoarelor persoane:

celor care au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2;
celor care au sosit din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat.

Pentru aceste persoane, certificatele medicale de carantină se eliberează fie de medicul curant, fie de medicul de familie, după ultima zi a perioadei de carantină, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantină.

Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru izolare se acordă persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2, în funcție de locația unde s-a impus măsura izolării: în spitale sau la domiciliu.

Certificatele de concediu medical pentru cei infectați și izolați în unități sanitare sau într-o locaţie alternativă ataşată uneia se vor elibera:

de către medicul curant din unitatea sanitară sau din locaţia alternativă ataşată acesteia, atât pentru perioada internării, cât şi pentru perioada externării, după caz;

în situaţia în care medicul din spital nu a eliberat concediu medical la externare, și persoana asigurată necesită izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată de aceasta, certificatul de concediu medical se acordă pentru aceeaşi afecţiune de către medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei  prin sistemul de telemedicină sau prin consultaţii medicale la distanţă.

În cazul persoanelor izolate la domiciliu sau la o locație declarată, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul de familie care are în evidență persoana infectată:

persoanele nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, vor primi concediu medical pentru o perioadă de 7 zile;

persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimile 90 de zile, vor primi concediu medical pentru o perioadă de 5 zile.

De asemenea, conform normelor de aplicare a OUG nr. 158/2005, conținute în ordinul nr. 15/2018/1.311/2017, în situația în care starea de sănătate a pacientului nu s-a îmbunătățit, iar reluarea activității nu poate fi posibilă (pentru pacienții cu sechele post-COVID-19), concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă va putea fi prelungit de medicul de familie, însă fără ca durata cumulată a concediilor medicale să depășească 28 de zile calendaristice în ultimul an, potrivit avocatnet.ro. 

Ulterior, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau din spital.

Citeşte şi Apare un nou tip de concediu medical în România. În ce condiţii poţi beneficia de el