Concursul pentru atribuirea frecvenţelor pe care a emis Radio Guerrilla a fost amânat de CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, să amâne concursul pentru frecvenţele pe care a emis Radio Guerrilla, căruia CNA i-a retras licenţa pe 19 septembrie, până la soluţionarea situaţiei juridice a acestora.

RomaniaTV.net
19 nov. 2013, 13:06
Concursul pentru atribuirea frecvenţelor pe care a emis Radio Guerrilla a fost amânat de CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului a hotărât, prin Decizia CNA numărul 477/2013, să organizeze, începând din 18 noiembrie, un concurs pentru atribuirea a 71 de frecvenţe radio. Între acestea se aflau şi cele 23 de licenţe terestre ale Radio Guerrilla, care au fost retrase de CNA pe 19 septembrie.

Ulterior, societatea Realitatea Media SA-care a deţinut licenţele Radio Guerrilla-a solicitat la Tribunalul Bucureşti suspendarea Deciziei CNA numărul 500 din 2013 prin care au fost retrase frecvenţele Guerrilla.

Potrivit lui Dumitru Ciobanu, şeful Serviciului Juridic şi Reglementări din CNA, Tribunalul Bucureşti a pronunţat o ordonanţă preşedinţială prin care a suspendat Decizia CNA numărul 500 prin care au fost retrase licenţele pentru Radio Guerrilla.

Dumitru Ciobanu a spus că a încercat să obţină motivarea acestei hotărâri a Tribunalului Bucureşti, însă, până vineri, hotărârea nu fusese transmisă CNA. „Am depus recurs la Curtea de Apel, nemaiaşteptând motivarea judecătoarei Moncea (de la Tribunalul Bucureşti, n.r.)”, a spus Ciobanu, precizând că primul termen în acest proces va fi luni.

Totodată, Dumitru Ciobanu a precizat că pe rolul Curţii de Apel Bucureşti mai este un dosar prin care Realitatea Media a cerut anularea şi suspendarea Deciziei CNA prin care au fost retrase licenţele Radio Guerrilla. „Acest dosar are termen de judecată mâine (miercuri, n.r.)”, a spus Ciobanu, precizând că „este greu de apreciat soluţiile celor două instanţe”.

La propunerea membrului CNA Monica Gubernat, CNA a decis, marţi, să amâne concursul pentru atribuirea frecvenţelor pe care a emis Radio Guerrilla, până la lămurirea aspectelor juridice.

Decizia a fost luată cu şapte voturi „pentru” (Lorand Turos, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi unul „împotrivă” (Christian Mititelu).

Decizia de retragere a licenţelor Radio Guerrilla a fost aplicată de CNA, în data de 19 septembrie, la propunerea lui Valentin Jucan, membru al CNA, în baza articolului 56 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „(1) Licenţa audiovizuală analogică sau digitală poate fi cedată către un terţ numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrării în difuzare, cu asumarea de către noul titular a tuturor obligaţiilor decurgând din licenţă şi cu prezentarea certificatelor fiscale din care să rezulte că la data solicitării acordului Consiliului pentru cedarea licenţei nici societatea titulară cedentă a licenţei şi nici societatea cesionară nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat”, şi a articolului 57, alineatul 1, literele c şi d din Lege – „Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: „ca urmare a încălcării normelor privind regimul proprietăţii în audiovizual, prevăzute la art. 46, şi a nerespectării dispoziţiilor art. 56”.

Decizia a fost luată atunci cu şapte voturi „pentru” (Valentin Jucan, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu şi Cristina Trepcea) şi trei voturi „împotrivă” (Lorand Turos, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Decizia CNA luată pe 19 septembrie a implicat toate cele 24 de licenţe audiovizuale ale Radio Guerrilla (23 de licenţe terestre şi o licenţă de satelit) pe care Realitatea Media SA le deţine.

La concursul CNA fuseseră scoase doar cele 23 de licenţe terestre, cea de satelit având un alt statut.

Licenţele terestre ale Radio Guerrilla erau în Bucureşti, Baia Mare, Brăila, Cernavodă, Cluj, Comăneşti, Constanţa, Craiova, Dărăbani, Focşani, Iaşi, Olteniţa, Petroşani, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Sighişoara, Sulina, Târgu Mureş, Târgovişte, Timişoara, Tulcea, Vaslui şi Zalău.

Decizia din 19 septembrie a fost luată de CNA după ce, pe 16 septembrie, societatea Realitatea Media SA, aflată în insolvenţă, a anunţat că va vinde la licitaţie, prin administratorul său judiciar, HM Expert IPURL, licenţele audiovizuale ale postului Radio Guerrilla. Potrivit unor anunţuri postate pe 16 septembrie pe site-ul HM Expert IPURL, licitaţiile urmau să se desfăşoare săptămânal, în fiecare zi de luni, de la ora 13.00, la sediul administratorului judiciar.

În şedinţa din 17 septembrie a CNA, Consiliul a anunţat că vânzarea la licitaţie a licenţelor audiovizuale ale Radio Guerrilla este ilegală, precizând că aceste licenţe vor fi retrase de Consiliu în cazul în care ele vor fi tranzacţionate prin licitaţie. În aceeaşi zi, anunţurile de scoatere la licitaţie a licenţelor Radio Guerrilla au fost eliminate de pe site-ul administratorului judiciar al Realitatea Media, HM Expert IPURL.

Cu toate acestea, în şedinţa din 19 septembrie, CNA a reluat discuţiile şi a retras licenţele Radio Guerrilla.

Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Audiovizualului a demarat luni, 18 noiembrie, un concurs pentru atribuirea unui număr total de 70 de frecvenţe de radio, tematice şi generaliste. Iniţial au fost scoase la concurs 71 de frecvenţe, însă ulterior concursul pentru frecvenţa pe care a emis Click FM, căruia CNA i-a retras licenţa pe 18 iulie 2013 -, a fost amânat până la soluţionarea situaţiei juridice a acesteia.

Astfel, după amânarea concursurilor pentru frecvenţa Click FM şi pentru cele 23 de frecvenţe ale Radio Guerrilla, urmează să mai fie atribuite în urma concursului un număr total de 47 de frecvenţe de radio.

Concursul se va întinde pe câte zile va fi necesar până la atribuirea tuturor frecvenţelor.

Rezultatele concursului ar urma să fie făcute publice după audierea tuturor societăţilor care concurează pentru calupurile tematice, respectiv generaliste.