Condica de prezenţă a profesorilor, înlocuită de condica online. Anisie: „Este o exagerare să le ceri print screen că îşi ţin orele”

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a recunoscut, într-o intervenţie la Realitatea Plus, că în sistemul de învăţământ online actual sunt anumite chestiuni exagerate, în locul cărora ar putea fi găsite alternative mult mai la îndemână. Anisie dă exemplul condicilor de prezenţă, afirmând că este complet exagerat să i se ceară profesorului să facă print screen-uri. 

RomaniaTV.net
07 mai 2020, 19:25
Condica de prezenţă a profesorilor, înlocuită de condica online. Anisie: „Este o exagerare să le ceri print screen că îşi ţin orele”

Ministrul Educaţiei recunoaşte că, pentru adaptarea la predarea online, profesorii au depus multe eforturi.

Anisie spune că, pentru bunul mers al lucrurilor în sistemul educaţional, organizează săptămânal videoconferinţe cu inspectorii şcolari, iar de săptămâna viitoare va intra în videoconferinţe şi cu directorii de şcoală. Ministrul dă exemplul judeţului Sibiu, unde a avut ocazia să discute, tot în sistem de videoconferinţă, cu învățătorii din județ astfel încât să poată lua cele mai bune măsuri pentru satisfacerea nevoilor cu care se confruntă cadrele didactice şi elevii din judeţ.

Citeşte şi Consiliul Naţional al Elevilor: Tinerii de clasa a XII-a, testaţi mai riguros decât viitorii inspectori şcolari generali

Referitor la problema accesului la tehnologie al copiilor defavorizaţi, ministrul spune că a prezentat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru achiziționarea de echipamente pentru elevii din mediile dezavantajate – 150 mil lei: „Ne pregătim pentru că, așa cum toată lumea știe, specialiștii în medicină spun că, în toamnă, o să vină un nou val. Nu am fost pregătiți și știu lucrul acesta. Echipamentele vor fi conectate la internet. Achiziția va fi centralizată, la nivel guvernamental, vor avea internet și vor fi tablete sau laptopuri„.

În ceea ce priveşte anul şcolar 2020-2021, Ministerul Educaţiei va pregăti ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină pentru ca profesorii să fie ajutați să recupereze materia: „Nu vorbim despre manuale, vorbim despre programă. Aceste ghiduri vor cuprinde acele conținuturi din programă care nu au fost predate„.

Citeşte şi Cursuri de recuperare pe timpul vacanţei de vară, la şcoală, cu grupe mici de elevi

Totodată, Anisie a recunoscut că în sistemul de învăţământ online actual sunt anumite chestiuni exagerate, cum ar fi cea referitoare la evidenţa orelor ţinute de către profesori: „Atunci când aceste cursuri se desfășurau în școală, fiecare cadru didactic își completa condica de prezență. Acum fiind vorba despre cursuri online, ar putea unitatea de învățământ să realizeze condică online. Este o exagerare. S-a ajuns la o exagerare să ceri print screen, să ceri dovezi că profesorul îşi ţine orele„.