Consilierul preşedintelui Iohannis, despre proiectul de bugetul pe 2019: Banii alocaţi nu asigură necesarul plăţii tuturor pensiilor

Administratia Prezidentiala, prin vocea consilierului prezidential pe probleme economice Cosmin Marinescu, a criticat, din nou, Legea bugetului, avertizând ca nu vor fi bani de pensii. Cosmin Marinescu, consilierul pe probleme economice al președintelui Klaus Iohannis, a susţinut, vineri, într-o declaraţie de presă de la Cotroceni, că prognozele macroeconomice aflate la baza bugetului sunt exagerat de optimiste, banii alocați în proiectul legii de buget pe 2019 nu asigură necesarul plății tuturor pensiilor.

RomaniaTV.net
08 mart. 2019, 10:09
Consilierul preşedintelui Iohannis, despre proiectul de bugetul pe 2019: Banii alocaţi nu asigură necesarul plăţii tuturor pensiilor

Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a prezentat, vineri, la Palatul Cotroceni, o analiză cu privire la bugetul de stat pe acest an, susţinând că prognozele macroeconomice ale Guvernului sunt „excesiv de optimiste”, veniturile bugetare sunt „supraevaluate” şi se bazează pe promisiuni, în timp ce cheltuielile sub „subestimate” şi au ajustări „negative deliberate”.

Potrivit lui Marinescu, prognozele macroeconomice sunt ‘excesiv de optimiste’ şi există ‘riscuri în planul stabilităţii finanţelor publice’. El a adăugat că 5,5% creştere economică nu înseamnă o prognoză ‘responsabilă’, în condiţiile în care economii partenere ale României din UE întâmpină probleme.

Consilierul prezidenţial a spus că veniturile menţionate în buget sunt ‘pe hârtie’ şi ‘nu vor fi colectate în realitate’, de unde rezultă că ‘sursele de cheltuieli sunt incerte, lipsite de fundament’.

Cosmin Marinescu a atras atenţia şi asupra faptului că prognozele sunt făcute înainte de adoptarea Ordonanţei 114, iar agenţiile de rating internaţionale întrevăd o „încetinire a dinamicii economice”.

În opinia sa, veniturile bugetare sunt ‘supraevaluate’, cu 10 miliarde lei, adică 1% din PIB, ceea ce reprezintă „foarte mult”.

Conform documentelor Guvernului, a mai arătat consilierul, venituri fiscale de 7,5 miliarde lei ‘sunt bazate pe promisiuni’.

În acelaşi timp, la cheltuieli este o ‘subestimare’ şi se observă ‘ajustări negative deliberate, cum ar putea sta lucrurile în cazul pensiilor’. Consilierul prezidențial pe probleme economice Cosmin Marinescu a atras atenţia că banii alocați în proiectul legii de buget pe 2019 nu asigură necesarul plății tuturor pensiilor.

„În privinţa cheltuielilor, asistăm la subestimarea unor cheltuieli. De exemplu, cheltuielile cu pensiile erau prevăzute la 69.3 miliarde de lei. După o săptămână, în bugetul adoptat de Guvern cheltuielile au devenit 68.1 miliarde de lei. Acestea au fost apoi votate în Parlament. Aceste cifre trebuie clarificate, întrucât calculele arată subestimarea cheltuielilor cu pensiile cu 1.4 miliarde de lei”, a spus Marinescu.

Preşedinţia a cerut guvernului să refacă bugetul astfel încât să fie prinse toate sumele necesare plății integrale a pensiilor în 2019.

O altă subestimare, consideră Marinescu, este contribuţia României la bugetul UE, redusă cu 500 milioane lei „fără explicaţii”.

El a susţinut că şi bugetul pentru investiţii este redus, în cazul autorităţilor locale fiind vorba de peste un miliard de lei.