Consiliul de Mediu: România susţine poziţia UE pentru un nou angajament sub Protocolul de la Kyoto

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, prezent la Consiliul de Mediu de la Bruxelles, eveniment ce reuneşte miniştrii mediului din Statele Membre ale Uniunii Europene, a declarat că România susţine poziţia UE privind o nouă perioadă de angajament sub Protocolul de la Kyoto.

RomaniaTV.net
10 mart. 2012, 14:55
Consiliul de Mediu: România susţine poziţia UE pentru un nou angajament sub Protocolul de la Kyoto

În perspectiva negocierilor climatice la nivel internaţional din anul 2012, cea mai importantă decizie care trebuie luată la nivelul Uniunii Europene şi a Statelor Membre priveşte transmiterea angajamentelor cantitative obligatorii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră sub Protocolul de la Kyoto, pentru perioada post-2012, potrivit Ministerului Mediului. România a precizat, prin vocea ministrului mediului şi pădurilor, că susţine poziţia UE privind o nouă perioadă de angajament sub Protocolul de la Kyoto, cu durata de 8 ani (2013 – 2020).

De asemenea, România susţine transmiterea obiectivului cantitativ de reducere sau limitare a emisiilor (QELRO) până la 1 mai 2012, sub forma unui angajament unic al UE şi al statelor membre de a reduce emisiile cu 20% până în anul 2020, faţă de anul 1990.

Ministrul László Borbély a atras însă atenţia că transmiterea acestui angajament unic cu titlu provizoriu va trebui urmată de o analiză, care să clarifice contribuţia fiecărui Stat Membru la acest angajament.

« În acelaşi timp », a precizat ministrul mediului, « considerăm că este necesar să se menţioneze explicit că în calculul QELRO se vor lua în considerare anii de bază diferiţi, specificaţi în Protocolul de la Kyoto ». Pentru România, este importantă păstrarea anului de bază 1989, prevăzut in Protocolul de la Kyoto, pentru o evaluare mai avantajoasă a efortului ţării noastre de reducere a emisiilor, precizează Ministerul Mediului.

Ca urmare a poziţiei concertate a statelor central şi est-europene, proiectul textului de concluzii propus iniţial de Preşedinţia daneză a fost modificat, astfel încât textul final reflecta solicitările Romaniei.