Contribuția Bucureștiului la formarea PIB-ului la nivel național, în scădere din cauza blocajului urbanistic. Iancu Guda: „Este enorm”. Apartamentele s-ar putea scumpi în perioada următoare

Contribuția Bucureștiului la formarea PIB-ului la nivel național a scăzut cu 2,4 puncte procentuale din 2019 până în 2021, iar estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale este de 17,2 miliarde de lei, adică 3,45 miliarde de euro până în 2026, arată un studiu realizat de analistul financiar Iancu Guda și prezentat la un eveniment pe teme imobiliare organizat de Bucharest Real Estate Club.

27 sept. 2022, 16:14
Contribuția Bucureștiului la formarea PIB-ului la nivel național, în scădere din cauza blocajului urbanistic. Iancu Guda: „Este enorm”. Apartamentele s-ar putea scumpi în perioada următoare

Aportul direct al industriilor de construcții și tranzacții imobiliare la formarea PIB-ului generat în București a scăzut de la 14,2% în 2019 la 13,3% în 2021, reiese din primului studiu de impact privind blocajul procesului de autorizare din București, efectuat de analistul financiar Iancu Guda și prezentat în premieră la evenimentul organizat de BUCHAREST REAL ESTATE CLUB, RESIDENTIAL CONFERENCE: The Future of Quality Living.

“Această situație cu PUZ-urile, noi sau cele care erau în derulare, care sunt practic blocate, se vede deja în valoarea adăugată diminuată generată de această industrie în Bucuresti. Dacă vi se pare puțin, să stiți că este enorm. Și am să vă dau un exemplu: stiți cât reprezenta sectorul agriculturii în anii ’90? 25%, iar acum 4%, deci 0,6% pe an. Așa cade o industrie. Opinia mea, documentată întrun studiu, este că efectul va fi unul de bulgare care crește exponențial. Cu fiecare zi în care acest blocaj persistă, efectele o să fie exponențiale”, a declarat analistul Iancu Guda în cadrul unui eveniment pe teme imobiliare organizat de BREC.

La nivel național, industriile construcțiilor și tranzacțiilor imobiliare au fost foarte dinamice în ultimii ani, arată studiul realizat de Guda, și au contribuit cel mai mult la revenirea economiei după impactul pandemiei Covid-19. Dar deși la nivel național a existat un trend ascendent, Bucureștiul a înregistrat o scădere considerabilă. Scăderea numărului de autorizații de construire determină ca 9 din 10 companii active în sectoarele analizate, care își desfășoară activitatea în București, să fie expuse riscului de insolvență.

Estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale este de 17,2 miliarde de lei (3,45 miliarde de euro), în timp ce pierderea întreagă de valoare adaugată în economie este de aproximativ 52 de miliarde de lei (10,4 miliarde de euro) pentru 2022-2026. ”Costurile de oportunitate sunt enorme, în condițiile în care veniturile fiscale potențiale care se pot pierde s-ar putea orienta către construcția a 5 spitale, 5 licee și 10 școli primare cu grădinițe, în fiecare sector din București. Alternativ, cu aceste fonduri se poate reface întreaga rețea uzată de termoficare a Bucureștiului”, a declarat analistul financiar Iancu Guda.

Pe lângă anularea PUZ-urilor de sector, anularea Planului Urbanistic General poate duce la noi probleme, atrag atenția dezvoltatorii imobiliari. Preţurile apartamentelor vor creşte pe fondul cererii mari.

“Va fi un dezastru pentru București dacă se anulează PUG-ul. Se va construi doar în baza codului civil și unei Hotărâri de Guvern din 1996, adică ne întoarcem în trecut și este destul de dificil pentru București. Așa cum spunea Iancu Guda, suntem în top zece capitale europene, este inadminsibil astăzi să nu putem să contruim.

De curiozitate, am făcut ieri o mică cercetare asupra autorizațiilor de construcție emise de primăria sectorului 1 și am constatat că dacă în 2019 primăria a aprobat construcția a 4.473 de apartamente noi, în 2022 undeva la 2.000 din care 750 sunt ale Akcent Development, care vor fi construite în etape. Și asta doar în sectorul 1. De la 79 de autorizații de construire în 2019, la 27 în 2021. Ce ne spune lucrul acesta când ne uităm și la datele de la INS și ANCPI ? Ne spune că va fi un adevărat dezastru în București. Nu vom mai avea apartamente în viitor”, a declarat Antoanela Comșa, președintele dezvoltatorului Gran Via și AREI.

„Cred că trebuie, ca și industrie, să asigurăm că modificăm legislația în așa fel încât să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat în București până acum. S-a pus aici problema de PUZ-uri, dar nu am discutat de elefantul din cameră, care sunt ONG-urile, care sunt necesare în parcursul unei societății, dar există acel procent care efectiv ne creează probleme fără un scop precis. Trebuie să lucrăm la legislație”, a declarant Tinu Sebeșanu, CEO Impact Contractor & Development.

Sebeșanu atrage atenţia că prețurile vor creşte, mai ales că în următorul an și jumătate se vor epuiza autorizațiile existente, iar prin elaborarea unui nou PUG, respectiv perioada lungă necesară pentru eliberarea de noi autorizații de construcție va face ca în următorii ani să ani să se construiască mai puțin.

“Chiar dacă vine o administrație nouă, sunt sute de autorizații și avize în așteptare, va trebui doar doi ani numai ca să le citească. Mai devreme de trei ani, un nou PUG nu putem avea.  Asta înseamnă că în următorii șapte-opt ani nu scoatem nimic în piață”, a adaugat Tinu Sebeșanu.