Copila de cinci ani diagnosticată cu hepatită în mod misterios nu răspunde la tratament. Medicii spun că are boala Wilson

Fetița de cinci ani, care a fost diagnosticată cu forma de hepatită misterioasă, nu răspunde la tratament.

29 apr. 2022, 17:18
Copila de cinci ani diagnosticată cu hepatită în mod misterios nu răspunde la tratament. Medicii spun că are boala Wilson

UPDATE: Micuța e internată acum la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” și urmează să fie transferată la Institutul Clinic Fundeni. Medicii vor decide, vineri, în urma unui set de analize, dacă are nevoie de un transplant hepatic sau nu.

Este primul caz confirmat în România de hepatită cu cauze necunoscute. Copila a ajuns la spital la începutul acestei luni. Starea ei e momentan stabilă, însă nu dă niciun semn de îmbunătățire. Medicii au încercat noi tratamente, însă niciunul nu pare să dea rezultate, iar din acest motiv e luat în considerare un transplant hepatic.

Mama fetei a fost joi la Institutul Fundeni și a făcut analize pentru a vedea dacă e compatibilă și dacă îi poate dona micuței o bucată din ficat. Fetiței i-au fost făcute analize suplimentare pentru a se stabili dacă nu are vreo boală autoimună și se așteaptă rezultatele.

„Cazul ei este, să zicem, destul de ciudat. La început, analizele arătau destul de rău, dar starea fetiței era foarte bună, în contradicție cu analizele, după care, sigur, se simte afectarea hepatică. Trebuie permanent supravegheată”, a declarat pentru Digi24 secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adriana Pistol.

Citește și Medicul Mihai Craiu, avertisment despre hepatita misterioasă care afectează copiii. „Poate contamina o mulțime de produse alimentare care ar putea intra în dieta copiilor”

Între timp, alți doi copii din România, cu vârste de 8 luni, respectiv 10 ani, sunt și ei suspecți că au această formă de hepatită din cauze necunoscute. La nivel mondial, s-au înregistrat până acum în jur de 200 de cazuri, primele în Marea Britanie, dar între timp au fost confirmate și în Asia, în Japonia, și pe continentul american, în Canada. Majoritatea celor afectați sunt copii cu vârste între o lună și 16 ani. Dintre cazurile depistate, cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, potrivit OMS.

Specialiștii cercetează dacă ar putea fi o legătură între hepatita misterioasă și Covid-19

Specialiștii în domeniul sănătății fac cercetări pentru a stabili dacă poate fi o legătură între hepatita misterioasă și Covid. Virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută – cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E – nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri și a apărut suspiciunea că la mijloc ar putea fi un adenovirus.

„E posibil ca acești copii – copiii, în general – să nu fi fost expuși de la început la adenovirusuri, cum suntem în mod normal, din cauza pandemiei. În general, adenovirusurile le luăm din primele luni de viață și e posibil ca această lipsă de expunere să declanșeze la unii, atunci când sunt expuși, o reacție imunitară mai puternică. O altă variantă ar fi – și se studiază, dar nu este nicio dovadă – că dacă acești copii au avut înainte coronavirus, e posibil să fi afectat, să fi lăsat niște urme în ficat sau să-l fi făcut mai susceptibil la aceste adenovirusuri. Nu e clar. Se cercetează. Sunt cazuri foarte, foarte puține și trebuie să spunem că nu au nicio legătură cu vaccinurile”, a declarat la Digi24 Mircea Iliescu, cercetător la Cambridge.

Copila diagnosticată cu hepatită din cauze necunoscute are anticorpi de Covid, lucru care indică că a fost infectată cu acest virus la un moment dat.

„Sunt sute de tipuri de adenovirusuri care circulă. Dau, în general, infecții respiratorii, probabilitatea de a lua la întâmplare o persoană și de a o testa pentru adenovirus ne poate duce în situația ca acea persoană să fie pozitivă, deci simpla prezență a adenovirusului la acești copii nu e neapărat un indicator că aceasta ar fi cauza”, a explicat medicul Marius Geantă.

Citește și Alte două cazuri suspecte de hepatită misterioasă în România. Fetiţa de 5 ani confirmată cu acestă boală ar putea avea nevoie de transplant de ficat