CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. TREI pacienţi infectaţi cu COVID-19 AU MURIT. 433 de cazuri raportate până duminică, 22 martie

Autoritătile române au anunţat duminică seara că un al treilea pacient infectat cu coronavirus a decedat în România. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 de ani care a fost internat în Spitalul Județean Piatra Neamț. A fost confirmat pozitiv în data de 19 martie 2020 și în data de 20 martie 2020 transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Pacientul avea afecțiuni cronice preexistente (diabet, hipertensiune arteriala). În urma anchetei epidemiologice nu s-a constat istoric de călătorie sau contact cu o persoană infectată. De asemenea, GCS a anunţat că până duminică, 22 martie, au fost înregistrate în România 433 persoane infectate cu coronavirus. 

RomaniaTV.net
22 mart. 2020, 10:27

„Astăzi, 22 martie, au fost înregistrate primele 2 decese pe teritoriul României ale unor pacienţi infectaţi cu noul tip de coronavirus. Este vorba despre pacientul în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18.03.2020 la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la SCBI Craiova, pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer). Al doilea pacient, în vârstă de 74 de ani era internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş – București, transferat de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, având o boală cronică preexistentă pentru care se afla în programul de dializă,” informează GCS.

Până duminică, la ora 13, pe teritoriul României, au fost confirmate 433 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 433 de persoane confirmate pozitiv, 64 au fost declarate vindecate și externate (47 la Timișoara, 11 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța și 1 la Iași).

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, transmisă ieri, 21 martie, ora 13.00, au fost înregistrate alte 66 de noi cazuri de îmbolnăvire. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 9 ani și 74 ani.

La ATI, în acest moment, sunt internați 14 pacienți, din care 3 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.803 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 65.799 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.967 de teste, din care 242 în unități medicale private.

 

Situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 21 martie 2020, au fost raportate 121.061 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

No photo description available.
 

OPT ROMÂNI DECEDAŢI DE CORONAVIRUS ÎN STRĂINĂTATE

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 43 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 33 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Irlanda, unul în Tunisia și unul în Franța. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 8 cetățeni români aflați în străinătate, 7 în Italia și unul în Franța, au decedat.

 

Primul deces din cauza coronavirusului în România

România a înregistrat duminică primul deces al unui pacient infectat cu coronavirus. Este vorba despre bărbatul din Filiaşi, judeţul Dolj, întors recent din Franţa. De altfel, bărbatul din Filiaşi unul dintre pacienţii internaţi în stare gravă, după cum anunţau autorităţile sâmbătă. 

„A fost înregistrat primul deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus pe teritoriul României. Este vorba de pacientul în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18.03.2020 la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la SCBI Craiova. Pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer)”, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică.

Bărbatul din Filiaşi, judeţul Dolj, avea 67 de ani şi a fost diagnosticat în Franţa cu o boală gravă. Locuia în Franţa de aproape 10 ani. Acolo a şi primit vestea că suferă de cancer pulmonar şi că este în fază terminală. A cerut să fie adus în România şi a ajuns în 6 martie pe Aeroportul din Craiova, însoţit de un asistent social francez.

Citeşte şi: Aproape 100 de DOSARE PENALE pentru zădărnicirea combaterii bolilor în România. Zeci de persoane nu au stat în izolare la domiciliu

Pe data de 15 martie, bărbatul a sunat la 112 pentru că nu se simţea bine. La Filiaşi, a fost transportat cu o ambulanţă privată. A fost internat la Spitalul din Filiaşi. Medicii au cerut să i se facă un test, dar DSP Dolj a răspuns că acest caz „nu corespunde protocolului”.

„Am vrut să-l transferăm la Craiova, la Oncologie, dar au zis că nu au locuri. L-am introdus într-o rezervă a Compartimentului de Primiri Urgenţe. Am cerut DSP-ului să-l testeze pentru că pacientul ne-a spus că vine din Franţa, dar răspunsul a fost că acest caz nu corespunde protocolului”, au declarat mai mulţi medici de la Spitalul din Filiaşi, citaţi de Adevărul.ro.

Citeşte şi: Secţia UPU a spitalului din Filiaşi, închisă după ce un pacient a răspândit coronavirus. Dosar penal pentru conducerea spitalului

A doua zi a început să facă febră, iar medicii au sunat din nou la DPS şi au cerut să fie testat pentru coronavirus. A doua zi au venit cei de la DSP să-i facă test. Pe data de 18 martie a venit şi rezultatul: pacientul este pozitiv la coronavirus. 

Bărbatul a fost transferat cu izoleta la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova şi internat la Terapie Intensivă. Acum Compartimentul pentru Primiri Urgenţe al Spitalului Filiesenilor este închis şi peste 20 de medici sunt în carantină.