Coronavirus poate supravieţui şi pe haine. Cum se spală îmbrăcămintea dacă ai intrat în contact cu un suspect de COVID-19

Noul coronavirus (COVID-19) poate supravieţui până la patru ore pe suprafeţe din cupru, până la 24 de ore pe carton şi până la trei zile pe obiecte din plastic sau din oţel inoxidabil. La această concluzie au ajuns cercetătorii Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din Montana. Specialiştii trag un semnal de alarmă deoarece nu se ştie exact cât timp poate rezista virusul COVID-19 pe haine.

RomaniaTV.net
18 mart. 2020, 16:08
Coronavirus poate supravieţui şi pe haine. Cum se spală îmbrăcămintea dacă ai intrat în contact cu un suspect de COVID-19

Din cauza pandemiei de coronavirus, oamenii recurg la gesturi neobişnuite pentru a nu se îmbolnăvi. Unii dintre ei îşi pun mănuşi sau chiar prezervative pe mâni pentru a nu atinge butoanele din lifturi, în timp ce alţii încearcă să deschidă uşa, apăsând pe clanţă cu cotul, scrie Mirror

Citeşte şi CORONAVIRUS. Interviu pe patul de spital, cu un român infectat: „E greu să fii bolnav de ceva despre care nu sunt informaţii”

Cercetătorii nu au reuşit încă să descopere vaccinul împotriva coronavirus, dar avertizează că ne putem îmbolnăvi dacă atingem suprafeţe contaminate cu virusul COVID-19.

Cât timp supravieţuieşte coronavirus pe diferite suprafeţe

Oamenii de ştiinţă din cadrul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din Montana au realizat studii pentru a afla cât timp poate rezista virusul COVID-19 pe obiecte din carton, plastic sau din oţel.

Citeşte şi Cele mai căutate informaţii pe Google despre coronavirusul ucigaş

Potrivit cercetătorilor, noul coronavirus poate supravieţui până la patru ore pe obiecte din cupru şi până la 24 de ore pe carton. Virusul COVID-19 poate rezista, însă, până la trei zile pe plastic şi oţel inoxidabil.

Cât timp rezistă coronavirus pe haine

Potrivit Mirror, medicul Akash Patel a explicat că deocamdată nu se ştie cât timp poate supravieţui noul coronavirus pe îmbrăcăminte.

„Zi de zi încercăm să aflăm cât mai multe despre coronavirus. În prezent, nu există suficiente studii din care să reiasă cu certitudine cât timp supravieţuieşte (virusul) pe haine. Cercetările preliminare arată că virusul poate rezista mai mult pe suprafeţe dure, precum plasticul şi metalul, de la câteva ore la câteva zile, dar nu e clar cât timp trăieşte pe îmbrăcăminte”, a menţionat dr. Akash Patel.

Citeşte şi Ce este coronavirusul şi cum poate fi combătut

Cum se spală hainele pentru a diminua riscul contaminării cu coronavirus 

Medicul a făcut mai multe recomandări despre cum se curăţă hainele unui pacient confirmat sau suspect de coronavirus.

„Dacă aveţi haine murdare de la o persoană confirmată sau suspectă de coronavirus, ar trebui să purtaţi mănuşi pe cât posibil, dacă nu, vă rog să mă spălaţi pe mâini corespunzător înainte de a vă atinge faţa sau alte suprafeţe”, a menţionat medicul. 

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite receomandă spălarea hainelor la temperaturi ridicate, iar folosirea detergenţilor obişnuiţi ar trebui să fie suficientă pentru a diminua riscul infectării.

Citeşte şi CORONAVIRUS. Cum se modifică plămânii persoanei infectate. Un medic s-a infectat şi spune care simptomele COVID-19, pe zile!